Pojawił się komunikat "Abgas Werkstatt"

borut
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Pojawił się komunikat "Abgas Werkstatt"

Post autor: borut »

Specjaliści pomóżnie zdiagnozować problem.... od jakiegoś czasu zapala mi sie kontrolka taki żółty kranik i napis abgas werkstat... po podłączeniu do kompa pokazuje błąd czujnika temperatury spalin ale spec go sprawdził i jest niby w porządku przed zapaleniem sie kontrolki najpierw pojawia sie taka spirala i kom. motorstorung werkstat... gaszę silnik i zapalam ponownie spirala gaśnie i zapala sie abgas... z reguły zapala sie ona gdy silnik jest rozgrzany i go zgaszę na chwilę i ponownie zapalam... może ktoś podpowie gdie szukac przyczyny... będę wdzięczny
Ostatnio zmieniony sob paź 08, 2011 23:11 przez borut, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Daj autoscan z auta najpierw. Bład z czujnika to nie koniecznie ma oznaczac uszkodzony czujnik, to moga byc duze odchyłki w mierzonych wartościach o czym tresc błędu tez moze powiedziec. Reasumując, bez poprawnej diagnostyki nici.
borut
Początkujący

jestem laikiem jeśli chodzi o elektronike mam takie dane....
1. 006489 czujnik temp. spalin G448 P1958 108 stopni max
2. 008320 czujnik 1 temp. spalin P2080 G235 108 stopni max
P242B - nieznany
nie wiem czy to coś powie ale w tygodniu jadę do innego elektronika może tam jakieś dane będą... z góry dzięki wszystkim za pomoc
Awatar użytkownika
bedin
Początkujący

Post autor: bedin »

ja mam taki problem iz podczas jazdy , albo przy odpaleniu wywala abgas werkstatt, na kompie jest blad z EGR , co to moze byc ?

do czyszczenia zawor egr ??
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Napisz jasniej jaki to błąd zaworu EGR. Jakis ma kod, opis?
borut
Początkujący

wracając do tamtu Abgas.... byłem już u trzech specjalistów na kompie sprawdzili vagiem i wykazuje błędy czujników temperatur spalin sprawdzili te czujniki i są w porządku kontrolka zapala sie głównie kiedy silnik jest nagrzany i go zgaszę i po chwili zapalę najpierw jest motorstorung werkstat i kontrolka swiec żarowych po zgaszeniu silnika kontrolka od świec gaśnie i zapala sie abgas i żółty kranik i juz zaczyna mnie to wkur.... elektronicy powiedzieli że nie maja pojęcia co to takiego i podobno mogę to zlekcewazyć..... co radzicie?
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Ja radziłbym po pierwsze uzupełnić profil, zwłaszcza kod silnika. Domniemam, że masz BLS'a.
Po drugie nie lekceważyłbym tego błędu, a zwłaszcza jego konsekwencji. Jeśli system nie działa nie będzie ci dopalać DPF'a a z czasem dojedzie do całkowitego zapchania. Wtedy popłyniesz z kasą albo na nowego DPF'a albo na wyprucie i przeprogramowanie sterownika silnika na "bez DPF".
Podjedź do ASO żeby chociaż zdiagnozowali gdzie leży przyczyna. Inna możliwość to poszukanie kogoś życzliwego i próbna zamiana czujników w celu ich weryfikacji.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
borut
Początkujący

ok dzieki wczoraj byłem u goscia który podpiął pod kompa wykasował wszystkie błedy i czekam az sie coś zapali mam do niego podjechać bedziemy coś działać gość inaczej podchodzi widze do sprawy niż jego poprzednicy zauważyłem pewien profesjonalizm
taxitomek
Kandydat
Auto:: Toutan 2.0TDI 2005
Imię:: TOMEK

Post autor: taxitomek »

Witam koledzy mam ten sam problem z touranem 2.0 TKI BKD podczas jazdu wyświetlił mi się napis ABGAS WERKSTATT i świeći zólta kontrolka pod nazwą kontrola systemu wtrysku czyli żółty kranik.Niewiem co z tym fantem zrobić pomóżcie.
t&k
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

taxitomek pisze:Witam koledzy mam ten sam problem z touranem 2.0 TKI BKD podczas jazdu wyświetlił mi się napis ABGAS WERKSTATT i świeći zólta kontrolka pod nazwą kontrola systemu wtrysku czyli żółty kranik.Niewiem co z tym fantem zrobić pomóżcie.

Pojedź na diagnostykę komputerową, napisz jakie są błędy i bedziemy radzić.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
taxitomek
Kandydat
Auto:: Toutan 2.0TDI 2005
Imię:: TOMEK

Post autor: taxitomek »

ok jestem na czwartek umówiony z diagnostą.

[ Dodano: Czw Kwi 04, 2013 22:48 ]
Witam jestem po diagnostyce mojego touranka,ponieważ wyświetliło mi się ABGAS WERKSTATT i na kompie pokazało mały problem z turbiną,mechanik wytłumaczył mi że turbina się zawiesza poprzez platy napędzającą turbinę,które znajdują się wśrodku z tego powodu że nie stosuję po przejechaniu do celu chwilowego postoju na wolnych obrotach tylko od razu auto gaszę i zaleca postój do 1 minuty na wolnych obrotach aby turbina mogła wychamować z dużych obrotów.
t&k
said
Początkujący
Podziękował: 5 razy

Post autor: said »

....'Proszę się dopisać do istniejącego wątka

Turanek....

Witam,
Dostałem takie polecenie więc pokornie wykonuję licząc na lawinę porad

dopadł mnie tym razem problem z zaworem ERG, zapaliła się lampka silnika. komunikat "emisja - warsztat' po przeskanowaniu - niewłaściwa praca zaworu. Przekopałem forum i właściwie wiem ze nic nie wiem :)
- czy zlecić wymianę
- czy próbować czyścić / kiedy to ma sens ? /
Czy jest to czynność skomplikowana ?

Doradźcie koledzy - może jakiś link do manuala jak to
ustrojstwo odkręcić i nie zepsuć :)

wynik ze skanu;
16785 - EGR System: Insufficient Flow
P0401 - 000 - -
Freeze Frame:
RPM: 1512 /min
Torque: 64.0 Nm
Speed: 33.0 km/h
Load: 20.0 %
Duty Cycle: 14.7 %
Bin. Bits: 00101000
Mass Air / Rev.: 260.0 mg/str
Mass Air / Rev.: 570.0 mg/str

Readiness: 1 1 0 0 0
jurek
Awatar użytkownika
janko75
Początkujący
Auto:: vw touran 1,9 AVQ 2003r
Imię:: Janusz

Post autor: janko75 »

Witam podepnę się do tego tematu bo przeszukałem wszystkie tematy i nic nie wiem a ten temat jest najbardziej zbliżony do mojego problemu ale za dużo tez nie wyjaśnia . A wiec jak w temacie Pojawił się komunikat jest błąd z EGR jak w temacie oraz kontrolka silnika.
Auto jedzie/przyspiesza normalnie żadnych ujemnych skutków nie zauważyłem.
u mechanika po skanowaniu wyskoczył błąd Układ recyrkulacji spalin
który wczoraj mechanik wyczyścił sprawdził pompką próżniową i powiedział ze jest sprawny i skasował błąd , niestety po przejażdżce do pracy komunikat powrócił, pojechałem znowu do niego sprawdził cały układ na szczelność i okazało się ze był nieszczelny tłumik podciśnienia zaślepił i wymienił puszkę z elektrozaworami używana skasował błąd . Ale moja radość nie trwała długo po przejechaniu kilkunastu km problem się pojawił zaświeciła kontrolka silnika czy to oznacza że jednak zawór do wymiany czy może jest jeszcze coś do sprawdzenia?
A zapomniałem mam silnik AVQ 1.9 tdi 101 KM
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Miałem taki komunikat ok.1,5 roku temu. Wymieniłem EGR na zamiennik kupiony na Allegro ,cena ok.250zł i jest OK.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Ja EGR mam wywalony wogóle i też problemów nie ma.
Są dwa wyjścia.. Wymieniasz na nowy lub używkę albo likwidujesz go całkowicie raz i na zawsze.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
ODPOWIEDZ