Krótki skok pracy sprzęgła

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Davido
Początkujący
Auto:: Trendline, 1.9 BLS, 2009
Imię:: Dawid
Podziękował: 1 raz

Krótki skok pracy sprzęgła

Post autor: Davido »

Cześć, ciężko to trochę opisać ale napisze jak ja to widzę, otóż sprzęgło w turanku ma jakoś dziwnie krótki skok pracy, podczas ruszania łapie od pewnego momentu i trzeba delikatnie (prawie chirurgicznie ) popuszczać sprzęgło żeby nie ruszyć gwałtownie, normalnie w innych samochodach tak nie ma. Brakuje tej płynności, myślałem że jest zapowietrzone ale po pod pompowaniu można było wyczuć że jest inaczej ale zawsze jest tak samo. Wysprzeglik się zaciera? Nie mam pojęcia co to może być. :/

Jak jest naprawdę zimno to po odpaleniu drży trochę kierownica, podczas jazdy delikatnie wciskając sprzęgło czuć na mim drgania, lekko szarpie przy zmianie biegów mimo ze zmiana ich odbywa się bez zarzutu. Chyba powoli się trzeba szykować na wymianę dwumasu bo jeszcze oryginał siedzi. :)
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Re: Krótki skok pracy sprzęgła

Post autor: GASIOR997 »

Chyba będzie trzeba tam zajrzeć . Czasami tak jest jeśli z łapy łożysko dociskowe spada lub jest użyte tak się wtedy dzieje. W dziwnych ,momentach łapie wtedy. A jak do tego już zużyte sprzęgło to wtedy łapie drgania itp.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Davido
Początkujący

Znaczy sprzęgło łapie zawsze w tym samym miejscu i przy ruszaniu drgań jako takich nie ma. Myślałem ze to jakaś drobnostka ale jak piszesz ze do skrzyni trzeba będzie zajrzeć to chyba trzeba będzie poczekać aż się coś więcej sypnie i wtedy konkretnie powymieniać i będzie spokój na ładnych kilka lat.
W tej chwili da się jeździć normalnie tylko trzeba delikatnie sprzęgłem operować żeby zbyt gwałtownie nie ruszyć.
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik
Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Marq »

Czy masz rowniez taki objaw,ze "luz"pedalu sprzegla jest bardzo duzy,wysprzeglenie nastepuje przy samej podlodze i pedal sprzegla nie zawsze samoczynnie odbija do konca?.Jesli tak, to obstawiam wysprzegnik.Mialem takie objawy a wymiana wysprzegnika rozwiazala problem.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
Davido
Początkujący

Pedał sprzęgła pracuje jak powinien, zawsze wraca do swojej pozycji. Tylko te wysprzęglanie ma taki krótki skok, gdzie w normalnym sprzęgle jest dłuższy zakres wysprzeglania.
ODPOWIEDZ