wyciek płynu widoczny na skrzyni biegów

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
grzegomir
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2004
Imię:: grzesiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

wyciek płynu widoczny na skrzyni biegów

Post autor: grzegomir »

nie wiem czy odpowiedni dział ale piszę...

przy okazji sprawdzania dziwnego wycieku paliwa (tzn. była załozona jakaś rurka gumowa) wyszedł na jaw problem uciekającego płynu chłodniczego... manualu nie będzie ale postaram się opisać co i jak...

płyn wyciekał na skrzynię biegów... tam był widoczny wiec w miarę prosty do zlokalizowania... po odpaleniu był widoczny wyciek spadające kropelki i mokre przewody... po podłożeniu ręczników papierowych i odpalenia samochodu, można było stwierdzić czy leci z przewodu czy spod uszczelki krućca?... okazał się kruciec więc zakupy w vw uszczelka (nazwa w salonie pierścień uszczelniający nr katalogowy 037121688 cena 13,06zł)...

więc do roboty... szukamy takiego elementu nr katalogowy 038121132D dla silników AWQ, BKC, BRU... po resztę wysyłam do etki... cena w serwisie 130 z groszami
P1220098.JPG
podpowiem cudo te znajduje się pod pompą vacum... między blokiem silnika a dolotem powietrza... najlepiej iść po tropie górnego węża z chłodnicy w stronę bloku silnika tam to będzie...

wymianę zaczynamy od zdemontowania filtra powietrza... 2 śrubki przykręcone do obudowy akumulatora itd... po wyjęciu ukaże wam się kuciec z czujnikiem chyba temperatury... ściągamy przewody doprowadzające płyn można w coś łapać, 2 litry schodzą (u mnie poszł na podłogę)... następnie 2 śrubeczki 10- teczką cyck cyck i kruciec odkręcony, uwaga na czujnik żeby nie wyrwać!!! jest zaczepiony na spinkę wyciągną spinkę, no a później wiecie podmiana pierścienia lub krućca... u mnie poleciał cały kruciec czyli 130 zł :omatko:

ułamany wewnętrzny pierścień i roztopiona uszczelka od kapiącej ropy z przewodu pompy vacum...
P1220100.JPG
z tego powodu że byłem przygotowany na tańszą opcję pierścień!!! karwasz!!! a touran rozebrany, telefon do przyjaciela... podpowiedź od niego albo kleisz to na sylikon jakies 40zł albo trzeba nowy... serwis na jutro 130 zł, allegro średnio 30 zł i 3 dni... męka samochód przynajmniej 3 dni w garażu... z pomocą i przebłyskiem przyszedł rozum: grześku-internet-inter cars-masz tam może 200m... więc dzwonie i co mają i co za ile 25,60zł!!!! hahaha!!!! no to zadowolony wyciągnąłem mercedesa na spacer zabieram części i to co zepsujecie jak ja... poskładacie tak samo jak to rozłożyliście... czujnik, przykręcacie do bloku, przewody, płyn i sprawdzacie czy nie cieknie (nie zakładajcie filtra bo nic nie widać) grzejecie samochód do 90 włączacie nawiew (między czasie patrzycie czy nie cieknie)... u mnie nie ciekło to poskładałem... powodzenia i żeby to było to...

jak nie jesteście pewni czy to to to?? cieknie... w serwisach za 100 zł sprawdzają ciśnieniowo wycieki (jak chcecie zlikwidować) koszty części + robocizna= koszty
Ostatnio zmieniony czw sty 23, 2014 09:17 przez grzegomir, łącznie zmieniany 1 raz.
grzegomir
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Re: KRUCIEC WODY 038121132D wyciek płynu chłodniczego

Post autor: jeżu »

Pisz w odpowiednich działach by zaoszczędzić trochę pracy moderatorom :omatko: Pozatym popraw temat bo poleci...
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik
Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
Imię:: Radek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: wyciek płynu widoczny na skrzyni biegów

Post autor: alcest »

siemka
Grzegomir jakiś czas temu zauważyłem, że na skrzyni (jak na zdjęciu) w zagłębieniu zatrzymuje mi się wyciekający płyn chłodniczy. Wyciek jest b. nieduży, od maja może 0,2 L ale denerwuje że coś jest nieszczelne, a znając moje szczęście to problem "eksploduje" w najmniej oczekiwanym momencie. Powiedź, bo organoleptycznie bez rozbierania nic nie namacałem. Czy u ciebie też zatrzymywało się z tego krućca właśnie w tym miejscu?
Załączniki
wyciek płynu VW.jpg
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Jeszcze za pompo randem w strone grodzi jest w glowicy taki krociec i wezyk nasuniety. Z niego cieknac tez moze.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik
Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
Imię:: Radek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: alcest »

wesol pisze:Jeszcze za pompo randem w strone grodzi jest w glowicy taki krociec i wezyk nasuniety. Z niego cieknac tez moze.
c.d.

dziś samochód poszedł do mechanika. Obaj myśleliśmy że to jeden z tych kroćców z tyłu silnika (kiepskie dojście pomiędzy grodzią a silnikiem). Niestety okazało się że cieknie matalowa magistrala która jest przykręcona do bloku silnika, jeden wyciek widoczny z drugiego cieknie mniej ale na osłonę silnika. Z szybkiej roboty zrobiło się dłubanie, bo nikt od ręki nie ma tego na miejscu a i koszt 260 zł oryginał. No i impreza sylwestrowa właśnie zostaje u mechanika.... :hahaha: :omatko:
ODPOWIEDZ