Jak ze starego smartfonu zrobic komputer pokladowy[opis]

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
rossi2106
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Imię:: Marek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Jak ze starego smartfonu zrobic komputer pokladowy[opis]

Post autor: rossi2106 »

Moj touran to bieda wersja i nie ma komputera pokladowego. Ten zamiennik kosztowal mnie faktycznie 15 zl ale dlatego,ze mialem potrzebne komponenty.
A owe komponenty to:
1.ELM 327-ktory mialem jeszcze z czasow sprzed VCDS.
2.dowolny smartfon z systemem android/iphone/windows phone-ja mialem w spadku po zonie starego galaxy ace
3.program torque pro-koszt to kilka zl w goodle play.ja juz mialem wczesniej.Jest tez wersja free ale nie sprawdzalem jakie ma braki w stosunku do wersji pro.
To tyle czesci obowiazkowych.Ja zalozylem jeszcze:
4.przedluzka gniazda OBD2-czesc nieobowiazkowa przy czestej jezdzie.u mnie auto jezdzi na krotkich dystansach wiec zainwestowalem rzeczone 15 zl aby moc odlanczac interfejs podczas dluzszych przestojow auta.
5.dowolny przekaznik 12V-podobnie czesc nieobowiazkowa.pozwala zrobic wylaczanie i wlaczanie zasilania gniazda OBD2 automatyczne.
Na poczatku wypychamy gniazdo OBD2 do tylu[sciskajac zaczepy] .Wkladamy interfejs i calosc zaczepiamy za pomoca opaski do jakiegos elementu tapicerki.Parujemy poprzez blutooth telefon z interfejsem,konfigurujemy program torque pro i...to wszystko.
Ja zastosowalem przedluzke OBD2 aby bezinwazyjnie wpiac sie w zasilanie.W szereg w zasilanie pinu 16 dalem styki robocze przekaznika zas styki sterujace zasililem "po stacyjce".dzieki temu po zakonczeniu jazdy gniazdo automatycznie jest odlanczane od zasilania.
Telefon na stale jest podlaczony do pradu za pomoca samochodowej ladowarki ktora jest zasilana z bezpiecznika "po stacyjce" a jej gniazdo jest w bocznej obudowie kokpitu.dzieki temu nie zajmuje miejsca w gniezdzie zapalniczki..wybudza sie po podlaczeniu zasilania[po wlaczeniu zaplonu] a usypia[tryb samolotowy] po wylaczeniu zasilania.Co do samej idei-z programu korzystalem wczesnie doslownie kilka razy i to w celach diagnostycvznych[szukanie ew.bledow].dosc sceptycznie odnosilem sie do jego wartosci jako komputera pokladowego ale z perspektywy 2 miesiecy uzytkowania musze stwierdzic ze sprawdza sie zaskakujaco dobrze.przeklamanie sredniego spalania nie przekracza +/- 5 % co jest dla mnie wynikiem bardzo dobrym.pozostale parametry ktore mnie interesuja i z ich odczytu korzystam to temp.cieczy,napiecie ladowania i temp.powietrza w dolocie[zastepuje w jakims stopniu brak odczytu temperatury zewnetrznej].oczywiscie mozliwosci programu sa ogromne natomiast mnie interesuje tylko taki waski wycinek.Jak za zainwestowane 15 zl i 2 roboczogodziny to taki komputer oferuje sporo.W necie jest mnostwo filmikow ktore pokazuja jak dziala ten program.jesli ktos chcialby zobaczyc konkretnie moj to podaje link do krotkiego filmiku mojego autorstwa-cudow nie ma ale po prostu po urodzeniu sie drugiego dziecka nie mam na nic czasu...http://splashurl.com/ok8sazx
linki do fotek-nie umiem wkleic ich na forum :>
http://splashurl.com/o4x2e9n
http://splashurl.com/ncu68ef
http://splashurl.com/pw3trtr
http://splashurl.com/nc3luyz
http://splashurl.com/nj2z7pe
poza rzeczonym torque pro telefon ma wgrane 2 darmowe nawigacje dzieki czemu nie musze miec drugiego urzadzenia na szybie :brawa: widzoczny na fotkach tomtom uzywa tylko czasem zona ktora nie lubi bawic sie w przelaczanie trybow miedzy kompem a navi.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Re: Jak ze starego smartfonu zrobic komputer pokladowy[opis]

Post autor: aawol »

:shock: zamarłem..... zwyczajny kosmos! :piwo:
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Bardzo ładnie :ok: , a mnie jakiś czas temu zrodził się pomysł z tabletem, aby go trochę zintegrować z autem... jak narazie będą dopiero próby i testy...
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

:brawa: świetna robota :piwo:
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Fajna sprawa :piwo: tylko ten programik na androida ma dla naszych touranków mało potrzebnych informacji ale pomysł jak najbardziej na + swego czasu zastanawiałem sie jak zaadoptować tablet samsunga 7 cali w miejsce radia ....
http://www.youtube.com/watch?v=CkJpn_oej7Y :)
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Brawo Marek :piwo:
Pomysłowość pierwsza klasa.
Wiem, ze swego czasu można było kupić na allegro takie urządzenia, które wyświetlały nam podstawowe dane jak spalanie,temperaturę płynu, powietrza itp.
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Marekk - zawsze możesz spróbować pokombinować z tym moim tabletem. Sorki, że nie dzwoniłem ale zapomniałem żeby zadzwonić do Ciebie :oops:
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
lock00
Władca postów

Marekk pisze:wego czasu zastanawiałem sie jak zaadoptować tablet samsunga 7 cali w miejsce radia ....
Grześ dawno temu to zrobił :)
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista

Powiadasz Grześ :) hm ...jestem ciekaw jak rozwiązał problem z przekazaniem dzwięku ?? :> transmiter fm czy modół bluetooth ??
Leszek nie ma problem jestem jutro w pracy na Bielanach więc jak coś moge zabrać
twoje rzeczy jak bedziesz miał czas podjechać ;)
Co do projektu tabletu w aucie zbieram jak narazie informacje co i jak licze koszty oraz czy uda mi sie wymodzić coś w tym stylu by ładnie to wsółgrało z ramka 2 din :)jak wstepne obliczenia zrobiłem koszt takiego projektu to około 1300 zł wliczajac to koszt tabletu 600 zł, wzmacniacz 4 kanałowy około 400 zł reszta zostaje na ramke żywice maty szpachla do plastiku i lakier itp.
Zostaje do rozwiazania przekazanie dzwieku
1 opcja wzmacniacz 4 kanały modół bluetooth
radio w miejsce zmieniarki 1 din z obsługa bluetooth
Widać że koszta nie są małe za to projekt sam w sobie może być ciekawy :)zależy co kto lubi :)
Ostatnio zmieniony pt lut 07, 2014 11:29 przez Marekk, łącznie zmieniany 2 razy.
lock00
Władca postów

Marek wejdź w profil Grześ to sobie zobaczysz
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=4637
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista

Własnie rozwiązał mi sie problem przekazania dzwieku :)fajny projekt dzieki lock00
:piwo: :piwo: za namiary :)
rossi2106
Przeglądacz

[quote="Marekk"]Fajna sprawa :piwo: tylko ten programik na androida ma dla naszych touranków mało potrzebnych informacji
tzn.sam program ma ogromne mozliwosci uwarunkowane jedynie iloscia czujnikow od ktorych zbiera informacje ECU.przykladowo ja zaluje ze moj touran nie ma czujnika temperatury oleju bo program ma mozliwosc wyswietlania tego parametru.to co ja mam wyswietlane to moze 1% mozliwosci :oki:
lock00
Władca postów

nie ma sprawy :bry: :)
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista

Hm.... w touranie niema czujnika temperatury oleju .... :> dobre :hahaha:
Program nie z czytuje z kompa wszystkich informacji trzeba było by do danego auta napisać odpowiedni program.
Życie by było za kolorowe jak by przez taka aplikacje i mały nakład .... miało by sie podgląd na wszystko :>
rossi2106
Przeglądacz

Marekk pisze:Hm.... w touranie niema czujnika temperatury oleju .... :> dobre :hahaha:
Program nie obsługuje akurat naszego auta jak i paru innych aut które testowałem by sprawdzic ten parametr a zainstalowałem to i specjalnie kupiłem obd 2 bluetooth by własnie ten parametr podglądać i lipa życie by było za kolorowe jak by przez taka aplikacje i mały nakład .... miało by sie podgląd na wszystko :>
no to mnie zasmuciles :oops:
ODPOWIEDZ