Silniczek wycieraczki prawej

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
pawel_m
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI AZV 2003
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Silniczek wycieraczki prawej

Post autor: pawel_m »

Witam
Mam problem z wycieraczkami w moim Touranie. Wycieraczki są przeciwbieżne. Problem polega na tym, że pewnego razu wycieraczka prawa zaczęła dziwnie pracować- najpierw zderzała się z wycieraczką lewą(sprawną), potem nie chciała wrócić na swoje normalne położenie spoczynkowe, aż w końcu przestała całkiem działać. Myślałem, że problem jest w zatartych sworzniach, które oczyściłem i nasmarowałem(taką radę znalazłem na tym forum), lecz to nie pomogło. Teraz jeżdżę tylko na jednej sprawnej wycieraczce, co jest bardzo denerwujące(drugi silniczek jest po prostu odłączony, a gdy podłączę prawą wycieraczkę, to nie działają obydwie). Czy to oznaka kompletnie padniętego silniczka? Dodam jeszcze, że oba bezpieczniki(F3 i F31) są dobre. Obecny silniczek ma numery 1T0955120. Czy można go zastąpić innym silniczkiem(z innymi numerami, gdyż ten co mam to bardzo ciężko znaleźć)?
Z góry wszystkim dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
akslop
Auto:: VW TOURAN
Imię:: Michał

Re: Silniczek wycieraczki prawej

Post autor: akslop »

Witam,
Mam też ten problem. Poszukałem trochę w necie i jedyne co można zrobić to kupienie dwóch silniczków nowszej wersji. Ja mam plan aby kupić pierw ten który mam zepsuty czyli prawy aby się upewnić czy na pewno trzeba mieć dwa tej samej generacji. Problem jest taki, że trzeba będzie przedłużyć kable bo w mojej wersji kable podpina się od środka silnika a w tych nowych na zewnątrz (patrząc na wprost silnika).
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

akslop pisze:Ja mam plan aby kupić pierw ten który mam zepsuty czyli prawy aby się upewnić czy na pewno trzeba mieć dwa tej samej generacji
Masz rację, nie wierz nikomu. Zapłacisz to uwierzysz...

A poza tym zapraszam do Powitalni, tam możesz przywitać się z użytkownikami forum
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
andreass211
Specjalista
Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
Imię:: andrzej
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: andreass211 »

Miałem tak samo. Rozebrałem silniczek, aż dostałem się do układu. Tam był syf ,który latami się tam zbierał-taka jakby zielona wilgoć. Wylutowałem, układ ładnie wyczyściłem, złożyłem i działa do dziś.

Andreas-zwracaj uwagę na interpunkcję+błędy, bo ciężko się to czyta!!Poprawiłem
Muti
pozdrawiam
pawel_m
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI AZV 2003
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: pawel_m »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jeszcze zajrzę do tego silniczka w wolnej chwili i zobaczę co i jak. O wynikach poinformuje na forum.

-- Pt mar 14, 2014 19:58 --

Dzisiaj zajrzałem do tego silniczka i udało mi się go zreanimować sposobem kolegi andreass211. Niestety jeszcze muszę wymienić ramię wycieraczki, gdyż wydaje mi się, że frez w ramieniu jest wyrobiony. Silniczek bez ramienia pracuje dobrze(udało mi się oszukać czujnik otwarcia maski i podejrzeć co i jak). Gdy założę ramie wycieraczki silniczek nie rusza...
Jak wymienię ramie wycieraczki, to napiszę co i jak, gdyż temat nie jest jeszcze rozwiązany(przynajmniej dla mnie).
ODPOWIEDZ