Karta ratunkowa do samochodu
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Karta ratunkowa do samochodu
Witajcie .
Tak gdzieś podsłyszałem o takiej karteczce .
Żeby nikomu nie była potrzebna . A może uratować życie.
http://kartyratownicze.pl/volkswagen/
Niech się nasze forumowe strażaki wypowiedzą
Tak gdzieś podsłyszałem o takiej karteczce .
Żeby nikomu nie była potrzebna . A może uratować życie.
http://kartyratownicze.pl/volkswagen/
Niech się nasze forumowe strażaki wypowiedzą
- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Re: Karta ratunkowa do samochodu
widzę że na każdym forum temat wyrasta, jakiś bum informacyjny czy co ? zasadność tego nie mnie oceniać, pytanie gdzie to wozić jak będzie konkretny dzwon to nie wiem czy ekipa przyjeżdżająca na miejsce ratować życie będzie szukać w aucie takiej karty... wg mnie to nie ma sensu, strażacy przecież są szkoleni jak takie auta rozcinać, ale może faktycznie niech jakiś zawodowiec się wypowie
-
tomix
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dokładnie, bo straż pożarna nie wie gdzie są pasy, aku i bak , nie wie co robić i na miejscu jeszcze instrukcje nożyc do cięcia blachy można mieć , ale kino . W czasie dzwona to tej kartki nikt nie znajdzie jakby szukał.marnon pisze:widzę że na każdym forum temat wyrasta, jakiś bum informacyjny czy co ? zasadność tego nie mnie oceniać, pytanie gdzie to wozić jak będzie konkretny dzwon to nie wiem czy ekipa przyjeżdżająca na miejsce ratować życie będzie szukać w aucie takiej karty... wg mnie to nie ma sensu, strażacy przecież są szkoleni jak takie auta rozcinać, ale może faktycznie niech jakiś zawodowiec się wypowie
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Sęk w tym że akcję tą zainicjowali strażacy,ma im to ułatwić wydobycie rannych.Nowoczesne konstrukcje samochodów nacechowane są nowinkami jak wzmocnienia itd, karta ta ma pomóc w pokonaniu wzmocnień lub ich ominięciu, tak aby nie tracić czasu na przebijanie się.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
jak dla mnie trochę lipa, mało aut w bazie,nie ma nawet passata B6 a już rok sprzedają B7
a po drugie zauważyłem ze strażacy już się nie pieprz.... jeżeli wchodzi w grę zdrowie czy życie ludzkie tną nowe czy stare auto tak samo i technika zabezpieczania i ciecia jest zbliżona w każdym przypadku, zresztą koledzy strażacy prawdopodobnie wypowiedzą się podobnie, jedynie akumulator jest problemem w takich przypadkach bo czasami jest ukryty we wnętrzu pojazdu ale od tego sa chyba szkolenia 
-
tomix
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Technika cięcia i pewne schematy się nie zmieniają , dla nożyc wzmocnienia jakie występują na słupku na przykład B to jest jak przeciąć masło.Tomas pisze:Sęk w tym że akcję tą zainicjowali strażacy,ma im to ułatwić wydobycie rannych.Nowoczesne konstrukcje samochodów nacechowane są nowinkami jak wzmocnienia itd, karta ta ma pomóc w pokonaniu wzmocnień lub ich ominięciu, tak aby nie tracić czasu na przebijanie się.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
No to jestem i zamierzam wszystko wyjaśnić i wyprostować... Sprawa nie jest łatwa..., a pomysł bardzo dobry, leć jeszcze niedopracowany...
-- 23 lut 2014, o 20:09 --
Technika cięcia się nie zmienia i zawsze tak samo wycinamy drzwi, odciągamy kierownicę, czy wycinamy pasażera z fotelem, żeby mu nie popierniczyć kręgosłupa, jeżeli nie da się go wyjąć normalnie ale....
-- 23 lut 2014, o 20:45 --
Często jest tak, że trzeba odciąć dach, bo nie da się inaczej wyciągnąć ludzi i tu pojawiają się problemy. Tniemy słupek A, B, czasami C, przecinamy dach przed bagażnikiem, i tam go przełamujemy.
Wiecie gdzie znajduje się nabój kurtyn powietrznych? Właśnie w tym miejscu cięcia i gwarantuje wam, że żaden strażak o tym nie wie. Nie studiujemy w pracy budowy każdego modelu.
Jedne auta mają ten nabój z tyłu, drugie z przodu.
Przecięcie go nożycami może skończyć się rozerwaniem narzędzia lub zranieniem strażaka/osoby ratowanej.
Założenia są takie, żeby każdy świadomy użytkownik samochodu chcący zaangażować się w akcję wydrukował sobie taką kartę ratowniczą ze strony http://www.kartyratownicze.pl, następnie pojechał do dealera swojej marki i poprosił o naklejkę informującą o karcie ratowniczej w pojeździe i nakleił ją na szybą w dolnym rogu od strony kierowcy, a złożoną kartę schował w słoneczniku nad głową kierowcy.
Jeżeli strażacy nie będą pewnii auta, to je sprawdzą korzystając z tej karty.
Sam sobie wydrukowałem, bo to nie problem ale problemy zaczynają się, gdy chcemy zdobyć naklejkę. Pisałem do partnerów akcji, Ci mnie odesłali do rzecznika Komendanta Głównego PSP. Zadzwoniłem i powiedział mi, że niestety nie mają tych naklejek, bo sami dostali tylko 10 sztuk na auta służbowe.
Uderzyłem do dealera Bednarka w Łodzi. Dogadałem się, dostałem 10 naklejek.
Głupotą jest, że taką naklejkę dostajesz u dealera robiąc przegląd, czyli tak naprawdę będą w to wyposażone tylko nowe auta, bo nie okłamujmy się niewiele osób robi przegląd u dealera.
Powinna te naklejki mieć Straż, lub być dołączona do gazety motoryzacyjnej albo jakiegoś dziennika żeby rozdawać ludziom i ich uczyć ale niestety... Nie da rady.
Chciałem załatwić trochę na zlot, rozdać, może pokazać prezentację, coś opowiedzieć ale w tej chwili trzeba objechać kilku dealerów, żeby wysępić naklejki, za które dealer musi zapłacić!!!
Od 0:37 Pan Komendant mówi o sednie sprawy z punktu widzenia strażaków cała prawda, a dalej Touran
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wMkqe20gWaI[/youtube]
-- 23 lut 2014, o 20:09 --
Technika cięcia się nie zmienia i zawsze tak samo wycinamy drzwi, odciągamy kierownicę, czy wycinamy pasażera z fotelem, żeby mu nie popierniczyć kręgosłupa, jeżeli nie da się go wyjąć normalnie ale....
-- 23 lut 2014, o 20:45 --
Często jest tak, że trzeba odciąć dach, bo nie da się inaczej wyciągnąć ludzi i tu pojawiają się problemy. Tniemy słupek A, B, czasami C, przecinamy dach przed bagażnikiem, i tam go przełamujemy.
Wiecie gdzie znajduje się nabój kurtyn powietrznych? Właśnie w tym miejscu cięcia i gwarantuje wam, że żaden strażak o tym nie wie. Nie studiujemy w pracy budowy każdego modelu.
Jedne auta mają ten nabój z tyłu, drugie z przodu.
Przecięcie go nożycami może skończyć się rozerwaniem narzędzia lub zranieniem strażaka/osoby ratowanej.
Założenia są takie, żeby każdy świadomy użytkownik samochodu chcący zaangażować się w akcję wydrukował sobie taką kartę ratowniczą ze strony http://www.kartyratownicze.pl, następnie pojechał do dealera swojej marki i poprosił o naklejkę informującą o karcie ratowniczej w pojeździe i nakleił ją na szybą w dolnym rogu od strony kierowcy, a złożoną kartę schował w słoneczniku nad głową kierowcy.
Jeżeli strażacy nie będą pewnii auta, to je sprawdzą korzystając z tej karty.
Sam sobie wydrukowałem, bo to nie problem ale problemy zaczynają się, gdy chcemy zdobyć naklejkę. Pisałem do partnerów akcji, Ci mnie odesłali do rzecznika Komendanta Głównego PSP. Zadzwoniłem i powiedział mi, że niestety nie mają tych naklejek, bo sami dostali tylko 10 sztuk na auta służbowe.
Uderzyłem do dealera Bednarka w Łodzi. Dogadałem się, dostałem 10 naklejek.
Głupotą jest, że taką naklejkę dostajesz u dealera robiąc przegląd, czyli tak naprawdę będą w to wyposażone tylko nowe auta, bo nie okłamujmy się niewiele osób robi przegląd u dealera.
Powinna te naklejki mieć Straż, lub być dołączona do gazety motoryzacyjnej albo jakiegoś dziennika żeby rozdawać ludziom i ich uczyć ale niestety... Nie da rady.
Chciałem załatwić trochę na zlot, rozdać, może pokazać prezentację, coś opowiedzieć ale w tej chwili trzeba objechać kilku dealerów, żeby wysępić naklejki, za które dealer musi zapłacić!!!
Od 0:37 Pan Komendant mówi o sednie sprawy z punktu widzenia strażaków cała prawda, a dalej Touran
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wMkqe20gWaI[/youtube]
- Eljot
- Władca postów
- Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
- Imię:: Lesław
- Podziękował: 780 razy
- Otrzymał podziękowań: 344 razy
- Kontakt:
- niko02
- Władca postów
Powiedz, że potrzebujesz dla zony, teścia...itp. itd może dadzą kilka i rozdamy na forum
albo coś zrobimy 
- cheles
- Władca postów
Re: Odp: Karta ratunkowa do samochodu
A ją zadzwonie do siebie i zapytam czy mają i jak tak to może kilka wyciagne. Chyba żeby na wzór i wykonać własne.
- niko02
- Władca postów
Wpadłem na inny pomysł. Jak będzie potrzeba, chęć, to pójdę i te naklejki zrobię.
- cheles
- Władca postów
Re: Odp: Karta ratunkowa do samochodu
Potrzeba myślę że będzie bo jak to ma opóźnić akcje bo nabój wybuch strazakowi. Ja do aso zadzwonie i zapytam ile mi dadzą to dam Ci znać i wtedy dorobisz. Oczywiście jak będzie zapotrzebowanie.
- niko02
- Władca postów
Gadałem z gościem od PR u Bednarka w Łodzi i narzekał, że dla nich to dodatkowa robota i jeszcze muszą za te naklejki płacić...cheles pisze:Ja do aso zadzwonie i zapytam ile mi dadzą to dam Ci znać i wtedy dorobisz. Oczywiście jak będzie zapotrzebowanie.
- cheles
- Władca postów