Olej od kolegaberlin

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Olej od kolegaberlin

Post autor: andrz3j »

Szukajac oleju do mojego FSI znalazlem "sklep" http://www.kolegaberlin.pl Czy ktoś kupował u niego olej? Opinie w necie są różne. Cena czasem o połowę niż w innych skleach. Jaka jest cena tych olejów w niemczech?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Re: Olej od kolegaberlin

Post autor: Cesarz »

Jak kupowałem u "kolegaberlin" na allegro jak jeszcze jeździłem na Mobile1 ESP formula. Przesyła była terminowa a i na jakość oleju nie narzekałem. Wiec jak dla mnie OK
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
kowallubin
Początkujący
Auto:: brak
Imię:: Rafał
Podziękował: 4 razy

Re: Odp: Olej od kolegaberlin

Post autor: kowallubin »

Ja sto tys mam nalatane w a6 2.5 tdi na “jego“ oleju i jest ok.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

porównałem kilka cen ( motul, castrol) - szału nie ma a wręcz jakby nieco drożej.... a ceny filtrów to już ostro w górę....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
quatro.serwis
Początkujący
Auto:: vw Passat 1.9 131KM 2003
Imię:: Tomasz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: quatro.serwis »

No ryzykanci Panowie jesteście. Są goście co na giełdzie płacą 10 zeta za pustą baniuszkę po oliwie typu Mobil itp.
W życiu bym nie zaryzykował z Alledrogo oliwki.
:omatko:
Olej z Allegro
Paliwo z TIR-a
A później zdziwko, że pompki siadają, turbina pada
Mądry Polak po szkodzie.. :haha: :haha: :haha:
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Paliwo z TIR-a tak samo jak paliwo od wschodnich sąsiadów bleee ?? No z tym że co niektóre TIR-y mają układ paliwowy bardziej wrażliwy na paliwo niż Twój Passerati.... Także nie wiem skąd Twoje porównanie a jak TIR na tym paliwie jedzie to i VW pojedzie. :oki:
Awatar użytkownika
aawol

nie ma co demonizować!!! - ja bym kupił jakby okazja była - wielokrotnie jeździłem na oszczędnościach - jak zlewacie paliwo z nowego volvo czy man'a to to jest dobre paliwo - tam sama pompa kosztuje tyle co cały touran. Nie mówię o paliwie z kamaza czy przypadkowym odkupowaniu kanistrów ale pewny dostawca oszczędności to skarb.
Co do oleju to tylko porównałem ceny- dotychczas szpeje kupowałem u kolego jeżu. Ceny super, jakość pewna, no i mam nadzieję że nadal będę mógł tam kupować części i eksploatacyjne....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Damian15
Specjalista

Andrzej i tu się z Tobą zgodzę, ostatnie 10 kkm jakie zrobiłem to było na paliwie lanym z baniek na pewno nie pochodzące z krajowego CPN-u(no chyba że mi brakowało no to już lałem na Orlenie) a skąd dokładnie ono było, to sam nie wiem z tym że pewny dostawca na pewno lepiej się jeździ na ropie zza wschodniej granicy niż na naszych krajowych dostawcach nazwy wymienionej wyżej...
Awatar użytkownika
vr_6
Przeglądacz
Auto:: 1.6 tdi DSG,CR,2011r.
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: vr_6 »

Cztery lata temu zakupiłem od tego sprzedawcy olej,przed wyjazdem na wczasy zrobiłem w aucie"Espace IV" pełen servis.Niestety nie dojechałem na miejsce.100 km przed celem w Chorwacji silnik odmówił posłuszenstwa.Silnik poprostu sie zatarł.Silnik 2,2 dci był bardzo nieudą i awaryjną jednostką w tych autach,po kompletnej naprawie w warsztacie w Poznaniu mechanik który naprawiał mi auto zapytał na jaki olej wlewałem do silnika? Odpowiedziałem ze Elf gdyz faktycznie tak było.Na co usłyszałem odpowiedz ze tak wyglądało jakbym jezdził np.na superolu.
Nie twierdze ze kupiłem trefny olej ale od tamtej pory kupuje róznego rodzaju chemie i oleje samochodowe kupuje tylko w zaufanych miejscach.
Dodam tylko ze w oleju który do mnie dotarł pod nakrętką nie było foli która zawsze występuje gdy kupuje np.w sklepie.
Awatar użytkownika
aawol

tego nie skomentuję :omatko: podkreślę raz jeszcze - nawet w ceneo są lepsze ceny ( kilka popularnych towarów sprawdziłem) więc chyba nie warto się zastanawiać.
Z naszego grona jeżu, JacaTouran chyba AKI, i na pewno kilku innych kolegów zajmuje się zaopatrzeniem w dobre towary po dobrych cenach. Jakoś łatwiej mi zaufać osobie, którą znam....
ZWzPD - ale jaja!!!!

auto touran aawol
Damian15
Specjalista

Ostatnio interesowałem się to nawet na głównej stronie Fuchs-a można złożyć zamówienie na olej.
Awatar użytkownika
quatro.serwis
Początkujący

Damian15 pisze:Paliwo z TIR-a tak samo jak paliwo od wschodnich sąsiadów bleee ?? No z tym że co niektóre TIR-y mają układ paliwowy bardziej wrażliwy na paliwo niż Twój Passerati.... Także nie wiem skąd Twoje porównanie a jak TIR na tym paliwie jedzie to i VW pojedzie. :oki:
Nie twierdzę, że wszystkie TIR-y mają paliwo złej jakości. Jednak wystarczy raz się nadziać i te wszystkie wasze "oszczędności" pójdą się j...ać. Mój sąsiad już nie "oszczędza" odkąd 3-m-ce po zakupie corolla zaczęła mu się pierniczyć dwa razy padła turbina, raz silnik mu wręcz zgasł, na sam koniec pompki dały ciała...szybko sprzedał. Dodam, że auto miało 180kkm w pełni serwisowane, salon PL.
Nie kupuję fajerwerków bo uważam, że to niebezpieczne. Nie wchodzę na kruchy lód. Na Orlenach jakość paliwa pozostawia wiele do życzenia, dlatego stosuję do każdego tankowania Castrol TDA. Oryginalne paliwo z Rosji nie ma odgórnie narzuconych od 6-13% biopaliw jak w jEwropie.
A jeśli ktoś ma "pewne" źródło to gratulacje! Skoro wasz dostawca wali po kieszeni swojego chlebodawcę to jaką macie gwarancje macie, że nie robi również was w balona?
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

quatro.serwis pisze: Na Orlenach jakość paliwa pozostawia wiele do życzenia
Powiem Ci, że od 3 lat tankuję tylko na Orlenie, mam wszystkie faktury za paliwo i pompki nie wykazują większego zużycia, niż przy zakupie. Raz w roku czyszczenie wtrysków, zbiornika i wszystko gra.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
aawol

quatro.serwis pisze:A jeśli ktoś ma "pewne" źródło to gratulacje! Skoro wasz dostawca wali po kieszeni swojego chlebodawcę to jaką macie gwarancje macie, że nie robi również was w balona?

- pewność mam że kiedyś umrę wszystko inne jest ryzykiem . Jeśli gość zlewa mi ze swojego baku z auta wartego pół miliona i wiem że tankuje na wewnątrz zakładowej stacji paliw to ryzyko jest mniejsze ale jest.
Wiem jak to brzmi ale prawda jest taka że nawet tankując na stacji czasami mam wlewane oszczędności i tylko kasa pyta czy chcę fakturę... bo jak nie to i cena inna ale to jest urok tankowania na przyjaznej stacji...
ZWzPD - ale jaja!!!!

auto touran aawol
Awatar użytkownika
quatro.serwis
Początkujący

To dlaczego tankując w Niemczech auto wydaje się żywsze i oszczędniejsze?
Zablokowany