potrzebuje schemat kostki zasilającej Radio

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

potrzebuje schemat kostki zasilającej Radio

Post autor: Dodi »

dzis chciałem sobie zmienic orginalne Radio RCD300 na inne 1-din, kupiłem ramkę kostki i separator anteny i jest wszystko ok działa jak nalezy...

mam problem z + "po stacyjce" w orginalnej kostce są dwa przewody prądowe ale w obu cały czas jest prąd a nie tak jak powinno być, że w jednym zanika po wyjeciu kluczyka...problem to to ze radio nie wyłacza sie z kluczyka tak jak bym chciał i tak jak było w orginale... pali sie tez podswietlenie gałki po całkowitym wyłaczniu radia...

drugi problem mam z przewodem w którym idzie sterowanie od podświetlenia deski rozdzielczej... tez dzieje sie tam cos dziwnego... normalnie jest tam ok 11V ale jak włacze podswietlenie to spada do ok 4-5V po czym za chwile samo rosnie do 11V

no i zostaja jeszcze dwa przewody, w sumie trzy z masą... te dwa to pewnie sygnał Gala i nie wiem co tam jeszcze moze byc...

na oginalnym radiu wszystko bylo ok... po wyjeciu kluczyka radio sie wyłaczało i podswietlenie tez działało ok, wiec nie mam pomysłu co moze byc nietak... :(
huwe
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: huwe »

bo rcd idzie po CAN-ie. w ori kostce nie znajdziesz + po kluczu. z podświetleniem też raczej nie kombinuj.
ja problem z + po zapłonie do wzmaka rozwiązałem w banalny sposób: gniazdo zapalniczki ma + po zapłonie. mnie ono wystarczyło.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

huwe pisze: gniazdo zapalniczki ma + po zapłonie. mnie ono wystarczyło.
gniazda zapalniczek maja stałe +, nie wiem gdzie tu sie wpiać zeby było blisko i jak najmniej rozbierania...
huwe
Kandydat

http://www.my-gti.com/1319/volkswagen-r ... ssignments
tutaj dokładna rozpiska pinów. u mnie mam po kluczu zapalniczki.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

huwe pisze: u mnie mam po kluczu zapalniczki.
ja w kazdym VW miałem zapalniczki na stałym +, pamietam ze np. w oplach zawsze było po stacyjce...
huwe
Kandydat

w poprzedniczce turka - octasce miałem stałego na gniazdach, zaś w turku, ile gniazdek to wszystkie po zapłonie. krew mnie zalewa jak dobijam powietrza z kompresorka do roweru i muszę odpalać zapłon, ale mam również banan na twarzy, bo nie muszę pamiętać o wyłączaniu cb. na jedno złe, na drugie dobre
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

a ciekawe czy mozna by było podłaczyc podświetlenie z podswietlenia zapallniczki a + po stacyjce np. gdzies z bezpieczników?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Jak chcesz ten + po stacyjce to najblizej radia masz go w panelu climatronic.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

to jest + po zapłonie a ja bym chciał zeby + był tez jak wyłacze zapłon ale kluczyk siedzi w stacyjce dopiero po wyjeciu kluczuka + ma zanikać...
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: potrzebuje schemat kostki zasilającej Radio

Post autor: BRUNO55 »

Dodi pisze:dzis chciałem sobie zmienic orginalne Radio RCD300 na inne 1-din, kupiłem ramkę kostki i separator anteny i jest wszystko ok działa jak nalezy...

mam problem z + "po stacyjce" w orginalnej kostce są dwa przewody prądowe ale w obu cały czas jest prąd a nie tak jak powinno być, że w jednym zanika po wyjeciu kluczyka...problem to to ze radio nie wyłacza sie z kluczyka tak jak bym chciał i tak jak było w orginale... pali sie tez podswietlenie gałki po całkowitym wyłaczniu radia...

drugi problem mam z przewodem w którym idzie sterowanie od podświetlenia deski rozdzielczej... tez dzieje sie tam cos dziwnego... normalnie jest tam ok 11V ale jak włacze podswietlenie to spada do ok 4-5V po czym za chwile samo rosnie do 11V

no i zostaja jeszcze dwa przewody, w sumie trzy z masą... te dwa to pewnie sygnał Gala i nie wiem co tam jeszcze moze byc...

na oginalnym radiu wszystko bylo ok... po wyjeciu kluczyka radio sie wyłaczało i podswietlenie tez działało ok, wiec nie mam pomysłu co moze byc nietak... :(
Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Obrazek

czyli pin zaznaczony strzałką to + pod stacyjkę?... u siebie sprawdzałem i takiego nie miałem w kostce...
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

w mojej kostce jest 5 kabli,mianowicie masa,plus,plus po stacyjce jak się domyślam(jeszcze nie sprawdzałem) oraz dwa cieńsze chyba od gala? reszta to głośniki.Czy jak zmienię radio na 1DIN będzie konieczne wpięcie cienkich od gala?dodam że radio kenwood KDC-W4537UY
huwe
Kandydat

nie, bo ten ken gali nie obsłuży
jeśli będziesz potrzebował ramkę na 1 din, przejście z can na iso, i adapter antenowy to daj znać. mam te graty, i za jakąś skromną oplata mogę się z nimi rozstać :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

w mojej kostce jest 5 kabli,mianowicie masa,plus,plus po stacyjce jak się domyślam(jeszcze nie sprawdzałem) oraz dwa cieńsze chyba od gala?
ten drugi to nie bedzie + po stacyjce... dwa cieńsze to szyna CAN...
huwe pisze:nie, bo ten ken gali nie obsłuży
CAN kolego a nie ken :mrgreen:
huwe
Kandydat

Dodi pisze:
huwe pisze:nie, bo ten ken gali nie obsłuży
CAN kolego a nie ken :mrgreen:
ken=kenwood :>
ODPOWIEDZ