miękki pedał hamulca
-
- Początkujący
- Auto:: touran 1.9 2003
- Imię:: paweł
miękki pedał hamulca
witam koledzy.
tym razem mam problem z hamulcami. Mianowicie miękki pedał.
Odpalam silnik, naciskam hamulec raz, może dwa i pedał twardnieje - czyli tak jak być powinno. Ruszam, przejeżdżam kilkadziesiąt metrów naciskam pedał a, on miękki i leci w podłogę, na szczęście hamulce działają jeszcze ale biorą dużo niżej, naciskam pedał ponownie raz lub dwa, pedal rośnie i działa normalnie, by po chwili ( po kilkunastu sekundach lub kilkudziesięciu metrach) przy ponownym naciśnięciu znów leciał w podłogę. Naciskam raz jeszcze i pedał twardy. I tak w kółko. Działa poprawnie dopiero przy drugim naciśnięciu, to tak jakby musiał za każdym razem go napompować. Przyznam że ciężko się z tym jeździ, wystarczy chwila nieuwagi dzwon murowany.
dodam że stan płynu w normie a z hamulcami nic nie robiłem.
Ktoś pomoże?
tym razem mam problem z hamulcami. Mianowicie miękki pedał.
Odpalam silnik, naciskam hamulec raz, może dwa i pedał twardnieje - czyli tak jak być powinno. Ruszam, przejeżdżam kilkadziesiąt metrów naciskam pedał a, on miękki i leci w podłogę, na szczęście hamulce działają jeszcze ale biorą dużo niżej, naciskam pedał ponownie raz lub dwa, pedal rośnie i działa normalnie, by po chwili ( po kilkunastu sekundach lub kilkudziesięciu metrach) przy ponownym naciśnięciu znów leciał w podłogę. Naciskam raz jeszcze i pedał twardy. I tak w kółko. Działa poprawnie dopiero przy drugim naciśnięciu, to tak jakby musiał za każdym razem go napompować. Przyznam że ciężko się z tym jeździ, wystarczy chwila nieuwagi dzwon murowany.
dodam że stan płynu w normie a z hamulcami nic nie robiłem.
Ktoś pomoże?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: miękki pedał hamulca
Zacząć od odpowietrzenia i wymiany płynu
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Chicken
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BLS '06
- Imię:: Adam
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Ja tak miałem i trzeba było wymienić pedał z pompką. Koszt nowego ok. 120zł. Wymiana - troszkę roboty ale działa pięknie 

...sometimes agressive , never depressive , always progressive...
-
- Początkujący
- Auto:: touran 1.9 2003
- Imię:: paweł
a pedał po co ?Chicken pisze:Ja tak miałem i trzeba było wymienić pedał z pompką. Koszt nowego ok. 120zł. Wymiana - troszkę roboty ale działa pięknie

-
- Początkujący
- Auto:: 1.9 tdi AVQ 2003
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 1 raz
Witam
Podepnę się pod temat bo po części także dotyczy mojego przypadku a mianowicie wymieniałem tłoczek w przednim kole no i po wymianie złożyłem wszystko w całość i po odpowietrzeniu pedał hamulca jest twardy, ale w momencie kiedy uruchomię silnik już pedał mięknie i schodzi do podłogi...w pierwszej chwili myślałem, że załatwiłem uszczelkę (wewnątrz cylinderka)przy wkładaniu tłoczka, ale zdemontowałem kolejny raz zacisk udało mi się zajrzeć pod uszczelkę zewnętrzną i ani śladu wycieku i już zaczynam powoli głupieć a auto potrzebne...może ma jakąś wizję co do przyczyny?
Pozdrawiam!
Podepnę się pod temat bo po części także dotyczy mojego przypadku a mianowicie wymieniałem tłoczek w przednim kole no i po wymianie złożyłem wszystko w całość i po odpowietrzeniu pedał hamulca jest twardy, ale w momencie kiedy uruchomię silnik już pedał mięknie i schodzi do podłogi...w pierwszej chwili myślałem, że załatwiłem uszczelkę (wewnątrz cylinderka)przy wkładaniu tłoczka, ale zdemontowałem kolejny raz zacisk udało mi się zajrzeć pod uszczelkę zewnętrzną i ani śladu wycieku i już zaczynam powoli głupieć a auto potrzebne...może ma jakąś wizję co do przyczyny?
Pozdrawiam!
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Pod odpaleniu auta,przy trzymaniu hamulca pedał schodzi Ci powoli do podłogi?
Jeżeli tak, to jest całkowicie normalny i prawidłowy objaw działającego serwa i podciśnienia.
Jeżeli tak, to jest całkowicie normalny i prawidłowy objaw działającego serwa i podciśnienia.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Początkujący
- Auto:: 1.9 tdi AVQ 2003
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 1 raz
Dzięki za szybką odpowiedź jest dokładnie jak napisałeś...ufff myślałem, że przy okazji coś uwaliłem. A swoją drogą podobno jest możliwość odpowietrzania pompy abs poprzez vcds tylko nie mogę znaleźć procedury dla turka?!
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Można normalnie, klasycznie odpowietrzyć i to całkiem skutecznie...
a jeśli pedał "wpada" to pewnie pada pompka hamulcowa

a jeśli pedał "wpada" to pewnie pada pompka hamulcowa

Jaro-J
- roodi
- Auto:: Touran 1,9TDI 2005
- Imię:: RUDI
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Muti pisze:Pod odpaleniu auta,przy trzymaniu hamulca pedał schodzi Ci powoli do podłogi?
czy aby na pewno jest to normalny objaw? dziwne w hondzie tak nie miałem...

teraz jak walne w hama to twardnieje ale jak przytrzymam nogę na nim to mięknie prawie do podłogi...
ps - po której stronie w touranku jest zbiorniczek z płynem - w którym miejscu (tak wiem laik jestem

- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
takroodi pisze:czy aby na pewno jest to normalny objaw?
za akumulatoremroodi pisze:po której stronie w touranku jest zbiorniczek z płynem
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1