Odbiór samochodu z warsztatu
-
sirtomash
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Odbiór samochodu z warsztatu
Cześć,
Jutro odbieram samochód po usuwaniu szkody z OC sprawcy. Z warsztatu korzystałem po raz pierwszy.
Wymieniono klape tylną, zderzak, hokej i jeszcze kilka elementów, w zasadzie wg. kosztorysu wszystko na częściach oryginalnych, poza zderzakiem.
Czy z Waszego doświadczenia jest coś , na co powinienem zwrócić jakąś szczególną uwagę przy odbiorze ?
Z drugiej strony wszystkiego nie da się obajrzeć dokładnie na miejscu i podejrzewam, że coś może się pojawić później.
Jutro odbieram samochód po usuwaniu szkody z OC sprawcy. Z warsztatu korzystałem po raz pierwszy.
Wymieniono klape tylną, zderzak, hokej i jeszcze kilka elementów, w zasadzie wg. kosztorysu wszystko na częściach oryginalnych, poza zderzakiem.
Czy z Waszego doświadczenia jest coś , na co powinienem zwrócić jakąś szczególną uwagę przy odbiorze ?
Z drugiej strony wszystkiego nie da się obajrzeć dokładnie na miejscu i podejrzewam, że coś może się pojawić później.
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Re: Odbiór samochodu z warsztatu
oglądaj dokładnie jak zrobiona naprawa - odbierz jak się uda odblaski z hokeja - to sprzedasz . Zobacz jak spasowana klapa, może nawet zrób skan czy coś się "samo" nie zwaliło w czasie naprawy.... czy nie ma błędów.
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Zabieraj wszystkie części. Wszystko się przyda. wiązka, elektryczna ze starej klaby, zamek, wycieraczka nawet zepsute można zrobić. Sam zamek nowy kosztuje 200zł wASO
-
sirtomash
- Przeglądacz
Czyli stare części mogę ze sobą zabrać ?niko02 pisze:Zabieraj wszystkie części. Wszystko się przyda. wiązka, elektryczna ze starej klaby, zamek, wycieraczka nawet zepsute można zrobić. Sam zamek nowy kosztuje 200zł wASO
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
jak najbardziej, przeciez to Twoje...sirtomash pisze:Czyli stare części mogę ze sobą zabrać ?niko02 pisze:Zabieraj wszystkie części. Wszystko się przyda. wiązka, elektryczna ze starej klaby, zamek, wycieraczka nawet zepsute można zrobić. Sam zamek nowy kosztuje 200zł wASO
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Nawet oddać potem na złom, wyciąć szybę, zdjąć znaczki kostki, ślizgi, itp... itd...
- queke
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Przemek
Z racji tego że niedawno miałem podobną sytuację mogę podzielić się swoimi doświadczeniami. U mnie zaistniała szkoda z AC w PZU, do wymiany zostały zakwalifikowane drzwi kierowcy,błotnik i lusterko. Jeśli chodzi o drzwi to rzeczoznawca w kosztorysie uwzględnił wymianę gołych drzwi,czyli samego poszycia, nic więcej po za to co było uszkodzone,tak więc jeśli u kolegi sirtomash szyba nie jest wybita,zamki są sprawne,silniczkek od wycieraczki działą itp to odzyska jedynie starą gołą klapę a osprzęt z jego starej klapy zostanie prezłożony do nowej.
-
sirtomash
- Przeglądacz
Tak dokładnie może być (też PZU), szyba, wycieraczka na 100% będą przekładane, sprawdzę dokładnie, ale w kosztorysie chyba nie było wymienionych wiązek, więc pewnie też przełożą. Podobnie z odblaskami do hokeja, zamówili 1 sztukę (była zbita), a drugą przekładająqueke pisze:lniczkek od wycieraczki działą itp to odzyska jedynie starą gołą klapę a osprzęt z jego starej klapy zostanie prezłożony do n
Natomiast cały uchwyt klapy jest nowy, więc stary chetnie bym zabrał, choćby ze wzgledu na wsadzone żarówki LED.
- queke
- Początkujący
Jak ja zobaczyłem swój kosztorys to pomyślałem że sobie jaja robią. Po zderzeniu nie mogłem otworzyć drzwi bo coś się z zamkiem stało i jak rzeczoznawca był na oględzinach to uznał że zamek nie kwalifikuje się do wymiany,bo to że się teraz nie otwierają może być spowodowane deformacją dzrzwi. Jak się później okazało zamek sie zwyczajnie je* w momencie uderzenia i już na własny koszt musiałem go zmienić bo nie robiłem dodatkowych oględzin. a możesz mi kolego przesłać swój kosztorys żebym sobie na niego zerknął?
-
sirtomash
- Przeglądacz
Dlatego się zastanawiam, co z rzeczami które wyjdą po odbiorze, np. nie działająca wycieraczka, podgrzewanie szyby itp. , wszystkiego nie sposób sprawdzić (np. grzanie szyby), z drugiej strony jak później udowodnić, że to skutek kulizji, a przed zdarzeniem wszystko działało.
Kosztorysu pełnego nie bedę wysyłać, ze wzgledu na informacje typu adres zamieszkania itp..
Na pewno jest to ciekawa lektura, która otworzyła mi oczy jak drogie są części (np. klapa ponad 2 tyś), a sam do tej pory w przypadku małych awarii jechałem głównie na częściach używanych bądź zamiennikach, no i ile sobie liczą w warsztatach za lakierowanie, robociznę, itp.
Kosztorysu pełnego nie bedę wysyłać, ze wzgledu na informacje typu adres zamieszkania itp..
Na pewno jest to ciekawa lektura, która otworzyła mi oczy jak drogie są części (np. klapa ponad 2 tyś), a sam do tej pory w przypadku małych awarii jechałem głównie na częściach używanych bądź zamiennikach, no i ile sobie liczą w warsztatach za lakierowanie, robociznę, itp.
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
powiem ci że jeśli ogrzewanie szyby nie będzie działać to i tak ci powiedzą że bez związku ze szkodą znam to z własnego doświadczenia ładnie w ASO mówią i obiecują przed naprawą a przy odbiorze wychodzi co innego
- queke
- Początkujący
Jeśli to nie problem to napisz chociaż co uszkodziłeś i na ile Ci to wycenili
-
sirtomash
- Przeglądacz
Koledzy auto zrobione, klapa zderzak, hokej, oświetlenie tablicy ...
Ogólnie blacharkę (spasowanie klapy) dobrze zrobili, ale montując plastiki chyba się śpieszyli, bo pojawiły się szpary tu i ówdzie, jakby zatrzaski popuszczały
.
Całość wyszła ok. 5 tyś netto.
Aha zużytych części nie ma
, mam się dopytać w następnym tygodniu.
Ogólnie blacharkę (spasowanie klapy) dobrze zrobili, ale montując plastiki chyba się śpieszyli, bo pojawiły się szpary tu i ówdzie, jakby zatrzaski popuszczały
Całość wyszła ok. 5 tyś netto.
Aha zużytych części nie ma
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
- queke
- Początkujący
5tys netto miałeś w kosztorysie rzeczoznawcy czy w kosztorysie powykonawczym wykonanym przez serwis/warsztat naprawczy?