Likwidacja szkody z ubezpieczenie pojazdu
- stann
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Staszek
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Likwidacja szkody z ubezpieczenie pojazdu
Koledzy poradźcie proszę czy mogę ubiegać się o naprawę karoserii samochodu ( rysy) jeżeli samochód jest ubezpieczony a rysy były już przed ubezpieczeniem.
Mam rysy na boku samochodu zrobione czymś ostrym, na ubezpieczeniu nie ma żadnej wzmianki że samochód posiadał rysy. Jestem teraz ciekaw jak PZU do tego podejdzie.
Pakiet mam ochrona zniżek wiec przy pierwszym zgłoszeniu nie poleciały by mi zniżki. Co wy o tym sądzicie???
Mam rysy na boku samochodu zrobione czymś ostrym, na ubezpieczeniu nie ma żadnej wzmianki że samochód posiadał rysy. Jestem teraz ciekaw jak PZU do tego podejdzie.
Pakiet mam ochrona zniżek wiec przy pierwszym zgłoszeniu nie poleciały by mi zniżki. Co wy o tym sądzicie???
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Re: Likwidacja szkody z ubezpieczenie pojazdu
Jeśli w papierach ani na zdjęciach nie masz wzmianki o tych rysach i chcesz je usunąć to śmiało... AC wszystko zrobią 
- kalorak
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Sprawa wygląda tak, na pewno były robione zdjęcie pojazdu, jeśli jesteś w 100 % pewien, że na zdjęciach ich nie widać to zgłaszaj, jeśli jednak zgłosisz a na zdjęciach będą widoczne to mogą Cię oskarżyć o wyłudzenie (sprawa trafia do prokuratury), wzmianki w polisie nie musi być jeśli uszkodzenia widoczne są na zdjęciach (choć powinien zaznaczyć że są widoczne uszkodzenia ), ale wtedy agent powinien zrobić szczegółowe zdjęcie uszkodzenia. Podobnie ma się to w czasie oględzin po kolizyjnych, zaznacza się i robi foto uszkodzeń bez związku ( z innej szkody).
Jak masz ochronę zniżek to na pewno Ci zniżki nie polecą.
Przy takich szkodach często żąda się zgłoszenia na policję, ale to już zależy od likwidatora który siedzi za biurkiem czy sprawę puści dalej, czy będzie upierdliwy.
Jak masz ochronę zniżek to na pewno Ci zniżki nie polecą.
Przy takich szkodach często żąda się zgłoszenia na policję, ale to już zależy od likwidatora który siedzi za biurkiem czy sprawę puści dalej, czy będzie upierdliwy.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
akt wandalizmu
czasem trzeba zgłosić na policje ale to nie problem trzeba by było zadzwonić na infolinie i zapytać czy dana firma ubezpieczeniowa żąda zgłoszenia tego zdarzenia na policje
- JustMar
- Przeglądacz
- Auto:: 1,6 FSI GQG BAG
- Imię:: Mariusz
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
- Kontakt:
Przy takich szkodach często żąda się zgłoszenia na policję, ale to już zależy od likwidatora który siedzi za biurkiem czy sprawę puści dalej, czy będzie upierdliwy.[/quote]
Miałem polisę AC w PZU i kiedyś zdarzyło się że mój Polaj
został przejechany z obu stron ostrym narzędziem , zgłosiłem szkodę do PZU , opowiadając wiarygodną historię iż pojechałem do znajomych , wracałem późnym wieczorem i dopiero na drugi dzień zauważyłem uszkodzenia. Bez żadnych problemów odszkodowanie zostało wypłacone. PZU płaciło wtedy uczciwie - nie wiem jak jest teraz - wiem że inni Ubezpieczyciele lubią zaniżać wartość odszkodowania.W przypadku kiedy element był uszkodzony wcześniej , nawet w niewielkim stopniu, a jest to uwidocznione na zdjęciach, wypłacają 50% wartości odszkodowania - uznając element za niepełnowartościowy.
Podając miejsce zdarzenia upewnij się że mają do niego dostęp osoby trzecie i nie ma tam monitoringu, bo rzeczywiście mogą próbować sprawdzić autentyczność Twoich zeznań. I tu słuszna uwaga kolego kalorak czy jesteś pewien tych zdjęć do ubezpieczenia ??:)
Miałem polisę AC w PZU i kiedyś zdarzyło się że mój Polaj
Podając miejsce zdarzenia upewnij się że mają do niego dostęp osoby trzecie i nie ma tam monitoringu, bo rzeczywiście mogą próbować sprawdzić autentyczność Twoich zeznań. I tu słuszna uwaga kolego kalorak czy jesteś pewien tych zdjęć do ubezpieczenia ??:)
- stann
- Użytkownik
Kurcze to strach ryzykować. Bo jak na zdjęciach rysy będą widoczne to będę miał problemy. Chyba że sam sobie teraz porysuję drzwi i zgłoszę na policję, to pewnie od razu zamalują i stare i nowe rysy 
- GioW
- Expert
Staszku aż takie duże te rysy masz? pamiętaj, że jak coś to ubezpieczalnia nie pokrywa cieniowania a może się tak zdarzyć, że trzeba będzie. I tym sposobem może Ci wyjść polakierowanie całego Touranka w koło, bez dachu tylko 
- stann
- Użytkownik
Duże nie duże, ale jest ich sporo. Są na trzech elementach. A na drzwiach jeszcze na dole mi rdza wyszła nie wiem od czego i myślałem że załatwię to w taki sposób.GioW pisze:Staszku aż takie duże te rysy masz? pamiętaj, że jak coś to ubezpieczalnia nie pokrywa cieniowania a może się tak zdarzyć, że trzeba będzie. I tym sposobem może Ci wyjść polakierowanie całego Touranka w koło, bez dachu tylko
Ostatnio zmieniony śr mar 26, 2014 21:26 przez stann, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomix
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
zawsze moze wziasc gwozdzia i w kolo pojechac wtedy calego pomaluje bo szkoda czasu na 3 rysy zglaszac.GioW pisze:Staszku aż takie duże te rysy masz? pamiętaj, że jak coś to ubezpieczalnia nie pokrywa cieniowania a może się tak zdarzyć, że trzeba będzie. I tym sposobem może Ci wyjść polakierowanie całego Touranka w koło, bez dachu tylko
- kalorak
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kolego tak jak napisałem zależy od likwidatora który siedzi za biurkiem, teraz też płacą uczciwie, co do wcześniejszego uszkodzenia elementu to jest tak, że jak był wcześniej naprawiany i widać lub po pomiarze wiadomo że jest szpachla, to w wypadku kwalifikacji elementu do wymiany potrąca się od 50 do 70% z ceny elementu (wszystkie firmy w tym przypadku sugerują się tym iż w poprzednim zdarzeniu element mógł być dany do wymiany a nie został wymieniony tylko naprawiony. Co do lakieru to zawsze przyznają 100% za lakierowanie.JustMar pisze:Miałem polisę AC w PZU i kiedyś zdarzyło się że mój Polajzostał przejechany z obu stron ostrym narzędziem , zgłosiłem szkodę do PZU , opowiadając wiarygodną historię iż pojechałem do znajomych , wracałem późnym wieczorem i dopiero na drugi dzień zauważyłem uszkodzenia. Bez żadnych problemów odszkodowanie zostało wypłacone. PZU płaciło wtedy uczciwie - nie wiem jak jest teraz - wiem że inni Ubezpieczyciele lubią zaniżać wartość odszkodowania.W przypadku kiedy element był uszkodzony wcześniej , nawet w niewielkim stopniu, a jest to uwidocznione na zdjęciach, wypłacają 50% wartości odszkodowania - uznając element za niepełnowartościowy.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
GioW cieniowania napewno nie uznają zderzaków,dachu,pokrywy silnika-bagażnika a muszą i to łaski nie robią każdego elementu wymienionego który sąsiaduje z innym w jednej płaszczyźnie a kiedy element jest do naprawy-lakierownia to muszą wpisać cieniowanie wtedy gdy uszkodzenie jest 0cm.-30cm. od sąsiedniego elementu i wtedy ten element jest cieniowany(jak jest rysa 10cm. idealnie na środku drzwi to się nie cieniuje a raczej nie płacą za cieniowanie). Mowa o naprawie bezgotówkowej, a na tzw.gotówka do ręki mogą nie zapłacić za żadne cieniowanie
- GioW
- Expert
Michał, oczywiście miałem na myśli gotówkową, za bezgotówkowca to płacą za wszystko, nawet za piwko dla lakiernika