DWUMAS - objawy jego uszkodzenia .
- Rafalgd1
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 BKC DSG
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
DWUMAS - objawy jego uszkodzenia .
Prosze Was w tym temacie o własne opinie , spostrzeżenia oraz różnego rodzaju sugestię który spotkały użytkowników Turasów przy uszkodzonym dwumasie , myślę że żebrane tutaj informacje pomogą Nam w przyszłości prawidłowo postawić diagnozę uszkodzeń tego ważnego i drogiego podzespołu . Zdarzało sie żę nieprawidłowe i nietrawne opinie "mechaników"
doprowadzały do niepotrzebnej wymiany tej częsci .
Rafcio
BKC 136KM -322Mm
BKC 136KM -322Mm
-
Bobek
- Przeglądacz
- Auto:: Trendline, BKC, 2004
- Imię:: Michał
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Re: DWUMAS - objawy jego uszkodzenia .
Ja u siebie to słyszałem chrobotanie i takie jakby dzwonienie przy lewym przednim nadkolu, a także odczuwałem większe drgania budy gdy się powoli dwumas kończył . To są chyba pierwsze objawy początku końca jego życia.
Innych spostrzeżeń nie miałem i wolałem nie poznać więc wymieniłem
Jak chcesz to mogę zadzwonić do mechanika z ASO i może coś więcej by powiedział na ten temat.
Innych spostrzeżeń nie miałem i wolałem nie poznać więc wymieniłem
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
U mnie było słychać takie dziwne chrobotanie dokładnie jak na filmiku gdzieś około 20 sekundy
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=28IEjgeZouE[/youtube]
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO
-
AG
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Trzęsienie całym autem przy normalnym ruszaniu, żeby tego nie było trzeba było dawac więcej gazu. Ponadto oczywiście te charakterystyczne dźwięki o ktorych pisali poprzednicy i telepanie autem po dojechaniu np do swiateł ustępujące po wciśniećiu sprzęgła . Z szarpaniem bujałem się dość długo, bo nie miałem pewności czy to dwumas, ale jak już zacząłem słyszec charakterystyczne dźwięki, to od razu zdecydowałem że całe sprzęgło do wymiany. Od wymiany szarpanie nie wystepuje, biegi idealnie wchodzą wibracji nie ma auto ciszej pracuje, pedał lekko się wciska... Same pozytywy, polecam.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
U mnie jest jest dodatkowe stukanie (chrobotanie), ale nie zawsze, szczególnie słyszalne na wolnych obrotach, ustępujące po wciśnięciu sprzęgła. Znajomy mechanik obstawia, że to dwumas ale bez rozkręcenia nie da pewności. Innych objawów typu szarpanie czy telepanie autem na razie nie zauważam. Mechanik mówił, że jeśli mi to strasznie nie przeszkadza to mogę z tym jeździć, a jak zacznie stukać ciągle i szarpać to już na pewno trzeba będzie wymienić. Podczas wymiany dwumasy pasowałoby pewnie od razu wymienić i sprzęgło, na wszelki wypadek żeby po jakimś czasie nie robić podobnej roboty.
Z braku funduszy aktualnie robota musi zaczekać.
Z braku funduszy aktualnie robota musi zaczekać.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- kazan13
- Zaawansowany
- Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
- Imię:: Zbyszek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
mam idealnie tak samo tylko że na rozgrzanym silniku, na zimno ciszabartek0-01 pisze:U mnie było słychać takie dziwne chrobotanie dokładnie jak na filmiku gdzieś około 20 sekundy
- Auto:: Touran
- Imię::
U mnie nic nie było słychać nie stukało pukało objawy pojawiały się po przekroczeniu 120km auto po przekroczeniu tej prędkości przy dodawaniu gazu zaczynało wpadać w wibracje trzęsło kierownicą. Po wymianie wszystko ustało jest idealnie.
-
Koza92
- Kandydat
- Auto:: Touran 2.0TDI 2005rok
- Imię:: Adam
Witam, w moim przypadku dziwna praca silnika ( niektórzy obstawiają na pasek klinowy ), ogromne problemy z wrzuceniem i zrzuceniem pierwszego i wstecznego biegu oraz sprzęgło które raz łapie nisko, raz wysoko a czasem sam się wysprzęgla, dlatego ciężko zrzucić bieg.
-
Marcin_27
- ____________________

- Auto:: Touran 2007 2.0 Trendline
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Witam
A ja mam tak: ( Touran 2007 silnik BKD, 140 KM 2.0 TDI )
Po wizycie u mechanika diagnoza prawdopodobnie sprzęgło do wymiany ( łapie zbyt nisko )
Skrzynia biegów 6 stopniowa i jedynka to taki bieg że na nim nie pojedziesz - jakiś dziwny objaw mam na tej jedynce auto jakby nie chciało jechać.
Na zimnym słychać jakieś chrubotanie podczas wciskania sprzęgła, oraz jak jadę np 130 km/h., podczas operacji gazem w pewnych momentach też słychać jakieś chrubotanie.
Dziwne te wszystkie odgłosy i nie jestem w stanie ich opisać. Zastanawiam się czy wymienić sprzęgło wraz z dwu-masą.
A ja mam tak: ( Touran 2007 silnik BKD, 140 KM 2.0 TDI )
Po wizycie u mechanika diagnoza prawdopodobnie sprzęgło do wymiany ( łapie zbyt nisko )
Skrzynia biegów 6 stopniowa i jedynka to taki bieg że na nim nie pojedziesz - jakiś dziwny objaw mam na tej jedynce auto jakby nie chciało jechać.
Na zimnym słychać jakieś chrubotanie podczas wciskania sprzęgła, oraz jak jadę np 130 km/h., podczas operacji gazem w pewnych momentach też słychać jakieś chrubotanie.
Dziwne te wszystkie odgłosy i nie jestem w stanie ich opisać. Zastanawiam się czy wymienić sprzęgło wraz z dwu-masą.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Robota praktycznie taka sama więc jak autko ma już trochę przejechane to warto się zastanowić i doinwestować zwłaszcza jak planujesz jeszcze trochę pojeździć tym autkiem. Zrobisz raz ale za to porządnie.Marcin_27 pisze: Dziwne te wszystkie odgłosy i nie jestem w stanie ich opisać. Zastanawiam się czy wymienić sprzęgło wraz z dwu-masą.
W swoim poprzednim Touranie miałem dwumasę do wymiany to nawet się nie zastanawiałem tylko kupiłem cały komplet (dwumasa, sprzęgło, docisk, łożysko).
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- szczpak
- ____________________

- Auto:: VW TOURAN 2.OTDI BMN
- Imię:: Adam
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
U mnie było słychać metaliczni dźwięk jakby coś ocierało chwila spokoju i znów było słychać.Mam DSG
szczpak
-
fikcjan
- Początkujący
- Auto:: BKC 1.9 77kw dsg 2006
- Imię:: jasiek
- Podziękował: 7 razy
cześć!
Kupiłem swojego Touran miesiąc temu i dopiero go poznaje.
Poradźcie proszę czy ktoś z Was spotkał się z takim objawami przy uszkodzeniu dwumasy lub innej części w układzie przeniesienia napędu:
- mam auto ze skrzynią dsg 6 biegów
- wjeżdżam na krawężnik (obroty rosną, sprzęgło dostaje mocniejsze obciążenie). Kiedy już wjadę, staje i obroty spadają słychać przez dwie sekundy metaliczny dźwięk, chrobot - tarcie.
- zdarza się to też na ułamek sekundy przy zmianie biegu z 2 na 3 przy zimnym silniku
Skrzynia dsg jest super kiedy działa ale wiem, że jej naprawy bywają bardzo kosztowne.
Dlatego będę bardzo wdzięczny za sugestie na co się szykować
Kupiłem swojego Touran miesiąc temu i dopiero go poznaje.
Poradźcie proszę czy ktoś z Was spotkał się z takim objawami przy uszkodzeniu dwumasy lub innej części w układzie przeniesienia napędu:
- mam auto ze skrzynią dsg 6 biegów
- wjeżdżam na krawężnik (obroty rosną, sprzęgło dostaje mocniejsze obciążenie). Kiedy już wjadę, staje i obroty spadają słychać przez dwie sekundy metaliczny dźwięk, chrobot - tarcie.
- zdarza się to też na ułamek sekundy przy zmianie biegu z 2 na 3 przy zimnym silniku
Skrzynia dsg jest super kiedy działa ale wiem, że jej naprawy bywają bardzo kosztowne.
Dlatego będę bardzo wdzięczny za sugestie na co się szykować
PPD
Jasiek
Warszawa Żoliborz
Jasiek
Warszawa Żoliborz
-
Wino102
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI 170KM 2007
- Imię:: Krystian
- Podziękował: 14 razy
Czy spadek mocy może być spowodowany źle działającym sprzęgłem i dwumasą, bo mam do wymiany. Mechanik twierdzi że to sprzęgło się ślizga stąd brak mocy. Zauważyłem również że gdy obroty na biegu pierwszym i drugi przekroczą 5000 - 5500 to odczuwalnie jakby spadała trochę prędkość.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
jak jest uslizg to widac po zegarach ze obroty rosna a predkosc nie. Z tym z euzlizg odnotujesz raczje na wysokichbiegach a nie na 1 czy 2. Chyba ze sprzeglo to juz totalny zlom ale tego to jeszcze nie widzialem w swoim zyciu by ktos doprowadzil do takoego stanu. Owszem widywale przekrecone sprezynki kotre wylecialy z tarczy sprzeglowej czy tez sprezyny ktore wyszly z dwumasy i rozwalily pol dzwonu skrzyni ale tak zeby sie nei dawalo jezdzic na 1 czy 2 biegu to raz keidys jechalem starym oplem kadett'em/
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC