Touran TDI - strategia zakupu

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
jgonka
Kandydat
Auto:: 1.9TDI/BXE/2010
Imię:: Jacek

Touran TDI - strategia zakupu

Post autor: jgonka »

Witam

witam szczęśliwych posiadaczy touranów. Chce dołączyć do klubu, ale czekają mnie jeszcze dwa kroki. Pierwszy to sprzedaż Sharana 2002 (pomińmy tę przyjemność), oraz zakup TOURANA.

Moje założenia zakupu spełnia bardzo wiele ofert samochodów dostępne w Polsce, czyli wszystkie tzw. "igiełki" około 2008r z przebiegiem 120-160 tys. km i cenie około 35 tys. zł. Jak myślę moje kryteria wydają się być sensowne a oferty dostępne np. na otomoto dokładnie je spełniają. Na czym zatem polega problem :)

Poczytałem opinie Kolegów na tym forum i wynika z tego, że większość sprowadzonych samochodów prawdopodobnie ma uszkodzenie polegające na zatrzymywaniu lub cofaniu się licznika przy wartości 176 tysięcy km. Producent tego nie zauważył, a dotyczy to przecież modeli wszystkich roczników. Ale nie o tym chciałem, to powinna być sprawa ścigana z urzędu.

W Niemczech przebieg ma większe znaczenie niż rocznik więc można taniej kupić a przekręcenie licznika w Polsce nic nie kosztuje. Poczytałem opinie Kolegów na tym forum i wynika z tego, że: większość prawdopodobnie ma przebieg około 300 tys. km lub więcej.

Jeżeli to prawda to oznacza, że touranem można spokojnie (bez większych napraw) jeździć do 300 tysięcy. Fajnie by było kupić auto z realnym przebiegiem około 100-150 tysięcy. Ale jak to już zostało wspomniane Niemcy też potrafią liczyć i samochodów takich nie ma wiele.

Jak to zrobić?

Nie będę narzekał na "handlarzy", ale pytam czy znajdzie się taki któremu można zaufać? Czy nie okaże się, że on tylko więcej zarabia. Skłaniałbym się ku temu aby zapłacić więcej i mieć pewność. Proszę o pomoc.

1. Wariant pierwszy, zakup w Polsce.
Wiele napisano o pewnym komisie w Zabrzu. Do porównań wybrałem konkretny egzemplarz, który mi odpowiada: Touran 2009/170kkm. Mając na względzie powyższe, ceny innych ogłoszeń nie powinny być odniesieniem, ale... 43 tys. zł to trochę kasy jest. (szybko licząc około 10 500 euro).

2. Wariant drugi, zakup na zachodzie
Nie mam doświadczenia, ale co tam do odważnych świat należy. W Autohaus, komisie polecanym w innych wątkach znalazłem egzemplarz Touran 2009/160kkm w cenie 10 500euro. Oczywiście doliczyć należy koszty: jeszcze kilkaset euro kosztów sprowadzenia i koszty importu/przerejestrowania i wychodzi około 4-5 tys. więcej.
Ale w ofercie jest to ich najtańszy egzemlparz :(

Doradźcie coś. Czy mam tylko dwa wyjścia: przepłacić za używany u handlarza lub przepłacić dwukrotnie za nowe cinquecento?

Pozdrawiam,
Jacek z Krakowa.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Touran TDI - strategia zakupu

Post autor: Ciapek »

trochę sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie i faktycznie masz 2 wyjścia.
Tu i tu możesz się naciąć tu i tu możesz trafić coś fajnego.

Tak i na tym forum niektórzy kupili w Polsce, niektórzy w Niemczech, niektórzy przez handlarza, niektórzy od osoby prywatnej.
To loteria.
Ja kupiłem akurat właśnie w Zabrzu i jestem zadowolony.
Fakt, zapłaciłem więcej.
Ten Touran co dałeś link na pierwszy rzut oka śliczny. Co więcej mówić.

Ja mam pośbę do innych forumowiczów.
Niech to nie będzie kolejna dyskusja o Mobile Net.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Ten z Mobile raczej nie ma Webasta - ogrzewania postojowego. Nie widzę ani Telestartu ani magicznego guzika na panelu climatronic. Łatwo to porównać właśnie z tym z niemieckiego komisu, ten taki panel posiada i ma lepsze radio bo RCD510. Szkoda, że kolor srebrny bo czarne są naj... ;)
Niemiec ma moim zdaniem lepszy silnik bo 140KM a nie słabiutkie 105KM jak ten czarnulek. Skóry mają obydwa. Ksenona ma tylko srebrny, czarny jedynie soczewki.
Ja bym brał tego srebrnego.

Polecam również odezwanie się do admin'a, Dodi'ego czy aki'ego. Chłopaki na co dzień sprowadzają auta i w Touranach akurat są mocni ;)
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Jako iz jesteś z okolicy to jak byś był zainteresowany chętnie pomoge.

-- 14 kwi 2014, o 21:59 --

Lepiej sobie sprowadzić niż przeplacac w kraju, np. Mobilnet.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
jgonka
Kandydat
Auto:: 1.9TDI/BXE/2010
Imię:: Jacek

Post autor: jgonka »

Witam,

Dziękuję za odpowiedzi. Najchętniej kupiłby obydwa, ale.
Ten konkretny egzemplarz z Niemiec kosztuje dokładnie 10 500 EURO, w jakimś kalkulatorze wyliczyłem, że cała procedura to w sumie 47000zł.

Czy według waszych doświadczeń, jeżeli samochód jest u niemieckiego "dealera" (według np. mobile.de) to przebieg jest wiarygodny, czy wygląda to tak jak w polskim komisie? Na przykład: 2007/130 kkm...

Podobają mi się opisy na serwisach typu autorola, każdy opisany samochód po ma około 30 "usterek", mniej lub bardziej akceptowalnych. Od razu widać, że ktoś ktoś zrobił to porządnie.

Pozdrawiam,
Jacek.
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

jgonka pisze:Witam,

Dziękuję za odpowiedzi. Najchętniej kupiłby obydwa, ale.
Ten konkretny egzemplarz z Niemiec kosztuje dokładnie 10 500 EURO, w jakimś kalkulatorze wyliczyłem, że cała procedura to w sumie 47000zł.

Czy według waszych doświadczeń, jeżeli samochód jest u niemieckiego "dealera" (według np. mobile.de) to przebieg jest wiarygodny, czy wygląda to tak jak w polskim komisie? Na przykład: 2007/130 kkm...

Podobają mi się opisy na serwisach typu autorola, każdy opisany samochód po ma około 30 "usterek", mniej lub bardziej akceptowalnych. Od razu widać, że ktoś ktoś zrobił to porządnie.

Pozdrawiam,
Jacek.

w autohus.de prosisz o raport DEKRY i masz jak na dłoni co było malowane, czy jest książka serwisowa i kiedy był ostatni wpis itp ... ale auta mają droższe zwykle niż inne ogłoszenia na mobile czy auto-scout.de , nie wszystkie ogłoszenia na mobile.de są wiarygodne, zawsze warto poprosić o numer VIN sprzedawcę i za 50-60zł poprosić kogoś by sprawdził historię napraw i przeglądów w ASO... znam takie osoby, patrząc na cenę auta taki wydatek to wręcz obowiązek by mieć pewność że przebieg jest oryginalny... u nas w PL 3/4 ogłoszeń aut sprowadzonych to samochody poflotowe , nie mówię że są złe , mogą być w naprawdę ładnym stanie ale trzeba liczyć że minimum rocznie robią ok 40tyś km ( mowa o TDI) , prawda jest taka że szybciej kupisz auto na zachodzie jeśli szukasz ładnego serwisowanego egzemplarza dobrze wyposażonego ... grunt to każde auto czy z naszego rynku czy sprowadzone czy na zachodzie to dobrze prześwietlić , sprawdzić i potwierdzić wszystkie dane.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Na zachodzie rzadkością jest cofnięty licznik gdyż jest to surowo karalne.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
cholo
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 BLS
Imię:: Robert
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: cholo »

w niemcowni tez niestety coraz czesciej sa krecone liczniki (np. sprzedawane przez turkow) ale jezeli cena nie jest podejrzanie niska (czytaj - porownywalna z najdrozszymi z allegro) to raczej przebieg jest oryginalny. mozna zawsze podjechac do aso i sprawdzic przebieg jezeli byl serwisowany ale to kosztuje kolo 100 euro.
ja kupilem niebitego 2 latka z niemiec z przebiegiem 140kkm i mimo, ze zaplacilem wiecej niz w polsce a przebieg mial potencjalnie sporo wiekszy niz te z allegro to jestem zadowolony. teraz ma juz 200kkm i zawieszenie dwumasa, turbina jest ciagle oryginalna. wymienilem tylko tarcze, klocki i teraz przymierzam sie do swiec bo 3 sa padniete ;)
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Tak jest ale Tourasy kręcą, ale tez nie wszyscy, znam takich co sprzedają piekne auta w pełnym oryginale.

Image
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

aki pisze:Tak jest ale Tourasy kręcą, ale tez nie wszyscy, znam takich co sprzedają piekne auta w pełnym oryginale.

Ja mam auto od Turka, jeżdżę już 6 rok i jest OK. Auto poleasingowe było i w 2008 r jako 3 latek miało 160 tys km.
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

No właśnie, nie ma zasady jak u nas ze maja na zachodzie auta kręcone.

Image
jurgeen
Przeglądacz
Auto:: Golf & Passat
Imię:: Jurek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: jurgeen »

aki pisze:Na zachodzie rzadkością jest cofnięty licznik gdyż jest to surowo karalne.
Golf IV, którego kolega kupił osobiście w Holandii jakieś 6 lat temu. Niedawno sprawdzałem mu przebieg - na zegarach aktualnie 283000, w sterowniku silnika 434000. Więc z tym zachodem też trzeba uważać :)
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Wiadomo, ważne aby podchodzić do zakupu z głową i nie szukać okazji. Tanie mięso jedzą psy ...

Image
Awatar użytkownika
henryk295
Kandydat
Auto:: touran 1.9 2009
Imię:: henryk
Podziękował: 2 razy

Post autor: henryk295 »

Witam, odnośnie super wozów z Niemiec polecam artykuł z kwietniowego Auto-SW PORADNIK.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Nikt mi nie powie jak ktoś wie gdzie kupować auto na zachodzie ten kupi dobre ładne auta za cenę mniejsza niż u handlarza.

Image
ODPOWIEDZ