Utrata mocy silnika

Arti
Początkujący
Auto:: touran
Imię:: Artur
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Utrata mocy silnika

Post autor: Arti »

Pojechałem do Niemiec i w czasie jazdy po 800 km , dodam ze włączyłem tempomat silnik stracił moc po zatrzymaniu się na parkingu i po 25 min przerwy wszystko wróciło do normy co to morze być, :20: proszę o pomoc
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Re: Utrata mocy silnika

Post autor: aawol »

przeładowanie turbo? trudno bez kabla stwierdzić.... zrób skan i podeślij kody błędów, lub zwyczajnie wpisz numer błędu w google i zaraz wyskoczy co to za usterka
uzupełnij profil, co za silnik 2,0 .....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Arti i po 1s od wyłączenia i włączenia stacyjki będzie dobrze. Czasem przywiesza się geometria. Błędu może nie być. Trzeba przegonić auto obroty 2500-3500 po autostradzie i na jakiś czas będzie dobrze, a w przyszłości turbo do czyszczenia. U mnie tak było. Jak pogoniłem, to przeszło.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

niko21 przy odłączeniu turbo (zakładając że to to) nawet bez wyświetlenia kontrolki silnika w programie ślad zostanie.... tak myślę....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

niko02 pisze:Arti i po 1s od wyłączenia i włączenia stacyjki będzie dobrze. Czasem przywiesza się geometria. Błędu może nie być. Trzeba przegonić auto obroty 2500-3500 po autostradzie i na jakiś czas będzie dobrze, a w przyszłości turbo do czyszczenia. U mnie tak było. Jak pogoniłem, to przeszło.
bez skana to wróżenie z fusów, przyczyn może być co najmniej kilka np. czujnik ciśnienia doładowania
Arti
Początkujący

Dziękuje za wskazówki myślę ze niko 02 ma racje auto dopiero co kupione i chyba długo nie robiło takiej trasy ,spróbuje go przegonić na powrocie, i zaraz napisze czy jest dobrze , co do profilu 2,0 TDI 140 km, a na kompie tez sprawdzę zobaczymy co wyskoczy jeszcze raz dzięki :uklon: :piwo:
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

aawol pisze: przy odłączeniu turbo (zakładając że to to) nawet bez wyświetlenia kontrolki silnika w programie ślad zostanie.... tak myślę....
aawol też tak myślałem do pierwszego skanu i potem się rozczarowałem... w sterownikach pusto... Dlatego robiłem logi, dzwoniłem do Jacka i po jego poradzie jak napisałem powyżej autku przeszła czkawka... Po prostu chciał pooddychać pełną piersią, trochę jak astmatyk...
Arti pisze: co do profilu 2,0 TDI 140 km
Tak myślałem. U mnie to samo.
Jednak totalny Eco driving ma swoje minusy....
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Arti , przeskanuj auto vcds - jeżeli nie będzie błędów to wykonaj logi dynamiczne i podeslij na forum - zobaczymy co w trawie piszczy.
Druga sprawa , jak masz możliwość to zerknij pod auto i napisz czy turbina nie jest mokra.
Może tak być, że wystarczy mu przedmuchanie , ale może też być lończące się turbo bądź np. czujnik cisnienia doładowania itd..
Jeżeli sytuacja będzie się nagminnie powtarzała to trzeba będzie Turbo dać do przeglądu i ewentualnej regeneracji.

Tak przy okazji.... jak przysyłacie mi Turbosprężarki do regeneracji to wrzucajcie do paczki kartkę z numerem tel. często adres ma paczce nie jest wyraźny i potem mamy kłopot z odesłaniem pod właściwy adres (już o tym pisałem , ale nie przyniosło to efektu i przysyłacie paczki z Turbinami, ale namiaru brak :( )

Pozdr
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Arti
Początkujący

Jak obiecałem piszę zaraz po przyjeździe do polski , trochę przegoniłem autko i na trasie było super , jeszcze sprawdzę to turbo i zobaczę na kompie , ale myślę że to było to że musiał dłuższy czas robić krótkie trasy i po prostu się zastał, jeszcze raz dzięki za wszystkie porady :uklon: :piwo:
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

:piwo: :uklon:
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sublime
Użytkownik
Auto:: BKD 2.0 TDI 2006r
Imię:: Tomasz
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: sublime »

U mnie było podobnie,ale przegonienie auta nir pomogło, mycie turbo już tak. Wychodzi na to że niezdrowa jest wolna jazda :)

NzTT
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Czyszczenie zawsze pomoże pod warunkiem, że nic ze strony gorącej nie leci (czyt. OLEJ) , jak jest mokro to nie ma sensu i trzeba regenerowac.
Dziś robiłem turbinke kolegi z forum Tomasz-Wa, było mokro i z łożyska slizgowego wiele nie zostało, kierownice zmiennej geometrii pracowały tylko w zakresie 3mm - w tym przypadku czyszczenie nic by nie dało :(. Tak więc morał dla czyszczących... Obejrzyjcie dokładnie turbo zanim będziecie czyścić bo to nie jest złoty środek. Blkowanie się kierownic zawsze ma jakąś przyczynę i dobrze jest ją znać.

Pozdr
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
ODPOWIEDZ