Witam! Kilka dni temu w innym temacie się chwaliłem, że mam wymienione całe nowe sprzęgło i jest super, okazuje się że nie jest super....
Miałem początki końca dwumasu, więc zakupiłem cały zestaw Sachs z łozyskiem, żeby nie grzebać w tym co chwilę. Auto odebrałem w sobotę, cisza zero walenia dwumasu, zero szarpania, biegi cudnie wchodzą, pedał leciutko chodzi, nie ślizga się.... Tylko że śmierdzi spalonym sprzęgłem...... Wiem co to znaczy spalone sprzęgło, wiem jak to śmierdzi i wiem czego trzeba nie robić żeby sprzęgła nie spalić i nie robię nic złego - normalnie jeżdżę autem jak dotąd i jak się zatrzymuję po jeździe, podjeżdżam pod dom (mam pod górkę i czasem kawałek przed domem muszę ze 2 razy ruszyć i się zatrzymać) to jak ustawiam się na parkingu z nawiewów czuję ten charakterystyczny swąd.... Mechanik zapewnia że wszystko ok złożył, że tego nie da się źle założyć że tarcza musi być wadliwa, że spotkał się już z czymś takim w passacie jakiś czas temu, mówi że tak czasem bywa z "internetowymi" częściami. Sprzegło zakupiłem na allegro u sprzedawcy o nazwie Welmot, kilka lat temu kupowałem u nich do golfa taki zestaw i było wszystko ok..... Czy ktoś miał podobny problem? szlag mnie trafia, bo wywaliłem na to kupę kasy i śmierdzi. Nie mam ochoty wąchać tego smrodu - może to jakieś rakotwórcze..... Zna ktoś podobny problem, bo na forum nie znalazłem. Ile to tak pojeździ skoro cały czas się przypala???
Sprzęgło opo wymianie się przypala
-
Stribi
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Sprzęgło opo wymianie się przypala
Te "internetowe części" to te same części, które kupuje Twój mechanik, poza tym, że on ma drożej.
Inna sprawa to Allegro i tu nie będę się wypowiadał, bo ja akurat Allegro nie ufam, jeżeli chodzi o części do auta i wolę kupować w sklepach, nawet tych internetowych.
Otóż, źle założyć sprzęgło jest bardzo łatwo - chociażby bez użycia specjalnego przyrządu do sprzęgieł samonastawnych. Powoduje to skrzywienie docisku. To tylko przykład.
W jaki sposób tarcza może być wadliwa? Krzywa? To byś czuł wibracje.
Jedź na reklamację. Niech rozbierze jeszcze raz. Będziesz między sprzedawcą części a mechanikiem czyli między młotem a kowadłem.
Mogę tylko polecić Ci taką lekturę, nie mam więcej pomysłów:
o sprzęgle i o kole dwumasowym:
http://bit.ly/1dmqT61
http://bit.ly/19eOeaI
Niezręczna to sytuacja, ale pewnie długa droga nim wszystko się wyjaśni.
Powodzenia.
Inna sprawa to Allegro i tu nie będę się wypowiadał, bo ja akurat Allegro nie ufam, jeżeli chodzi o części do auta i wolę kupować w sklepach, nawet tych internetowych.
Otóż, źle założyć sprzęgło jest bardzo łatwo - chociażby bez użycia specjalnego przyrządu do sprzęgieł samonastawnych. Powoduje to skrzywienie docisku. To tylko przykład.
W jaki sposób tarcza może być wadliwa? Krzywa? To byś czuł wibracje.
Jedź na reklamację. Niech rozbierze jeszcze raz. Będziesz między sprzedawcą części a mechanikiem czyli między młotem a kowadłem.
Mogę tylko polecić Ci taką lekturę, nie mam więcej pomysłów:
o sprzęgle i o kole dwumasowym:
http://bit.ly/1dmqT61
http://bit.ly/19eOeaI
Niezręczna to sytuacja, ale pewnie długa droga nim wszystko się wyjaśni.
Powodzenia.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
A w czasie jazdy sprzęgło się ślizga? Tzn najwyższy bieg,gaz w podłogę od ok 1700obr i obserwować do ok 2500-2800.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
AG
- Początkujący
Dziękuję koledzy za zainteresowanie. Nic się nie ślizga, sprzęgło działa idealnie tylko śmierdzi po ruszaniu Po normalnym ruszaniu, czuć to tylko na postoju w czasie jazdy nie.
-
trial70
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jak był to zestaw Sachs to jak dobrze pamiętam jest on fabrycznie skręcony tzn. do koła jest założona tarcza i dociśnięta dociskiem i skręcona fabrycznie a mechanik przykręca tylko 6 śrub głównych do wału przez otwory w docisku i nic nie "centruje, ustawia, reguluje czy dociska" więc tu nie wiele idzie popsuć...
jeśli sprzęgło się "pali" to powinno się ślizgać bo tylko wtedy występuje "palenie"
jeśli sprzęgło się "pali" to powinno się ślizgać bo tylko wtedy występuje "palenie"
Jaro-J
-
AG
- Początkujący
No teoretycznie to ja to rozumiem, a jednak się nie ślizga i się przypala Przy normalnym ruszaniu nawet na równym terenie. czuć swąd sprzęgła we wnętrzu. Nie mogę tego znieść i wymieniam jeszcze raz najprawdopodobniej samą tarczę, bo nie chcę znowu pchać się w koszty całości, a jak mam wysłać cały zestaw do sprzedawcy, on do dystrybutora i czekać na uznanie reklamacji której mi i tak pewnie nie uznają to dochodzę do wniosku że to nie ma sensu. Przypadek jest osobliwy - napiszę co i jak po rozdłubaniu tego wszystkiego jeszcze raz.
-
f00rce
- Początkujący
- Auto:: touran 2.0 '04
- Imię:: Hubert
Właśnie też jestem po wymianie kompletnej dwumasy ze sprzęgłem i tak się składa ze kupiłem od tego samego sprzedawcy z allegro co ty. Wymieniałem wszystko u siebie sam i muszę powiedzieć, że u mnie czegoś takiego nie ma. Dziś po południu mialem złożoną skrzynię i od południa samochód jeździł i ja ani nikt z rodziny kto jeździł nie wyczuł przypalania sprzęgła.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk