Sprzęgło opo wymianie się przypala

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
AG
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Sprzęgło opo wymianie się przypala

Post autor: AG »

Witam! Kilka dni temu w innym temacie się chwaliłem, że mam wymienione całe nowe sprzęgło i jest super, okazuje się że nie jest super....
Miałem początki końca dwumasu, więc zakupiłem cały zestaw Sachs z łozyskiem, żeby nie grzebać w tym co chwilę. Auto odebrałem w sobotę, cisza zero walenia dwumasu, zero szarpania, biegi cudnie wchodzą, pedał leciutko chodzi, nie ślizga się.... Tylko że śmierdzi spalonym sprzęgłem...... Wiem co to znaczy spalone sprzęgło, wiem jak to śmierdzi i wiem czego trzeba nie robić żeby sprzęgła nie spalić i nie robię nic złego - normalnie jeżdżę autem jak dotąd i jak się zatrzymuję po jeździe, podjeżdżam pod dom (mam pod górkę i czasem kawałek przed domem muszę ze 2 razy ruszyć i się zatrzymać) to jak ustawiam się na parkingu z nawiewów czuję ten charakterystyczny swąd.... Mechanik zapewnia że wszystko ok złożył, że tego nie da się źle założyć że tarcza musi być wadliwa, że spotkał się już z czymś takim w passacie jakiś czas temu, mówi że tak czasem bywa z "internetowymi" częściami. Sprzegło zakupiłem na allegro u sprzedawcy o nazwie Welmot, kilka lat temu kupowałem u nich do golfa taki zestaw i było wszystko ok..... Czy ktoś miał podobny problem? szlag mnie trafia, bo wywaliłem na to kupę kasy i śmierdzi. Nie mam ochoty wąchać tego smrodu - może to jakieś rakotwórcze..... Zna ktoś podobny problem, bo na forum nie znalazłem. Ile to tak pojeździ skoro cały czas się przypala???
Stribi
Kandydat
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Sprzęgło opo wymianie się przypala

Post autor: Stribi »

Te "internetowe części" to te same części, które kupuje Twój mechanik, poza tym, że on ma drożej.

Inna sprawa to Allegro i tu nie będę się wypowiadał, bo ja akurat Allegro nie ufam, jeżeli chodzi o części do auta i wolę kupować w sklepach, nawet tych internetowych.

Otóż, źle założyć sprzęgło jest bardzo łatwo - chociażby bez użycia specjalnego przyrządu do sprzęgieł samonastawnych. Powoduje to skrzywienie docisku. To tylko przykład.

W jaki sposób tarcza może być wadliwa? Krzywa? To byś czuł wibracje.
Jedź na reklamację. Niech rozbierze jeszcze raz. Będziesz między sprzedawcą części a mechanikiem czyli między młotem a kowadłem.

Mogę tylko polecić Ci taką lekturę, nie mam więcej pomysłów:
o sprzęgle i o kole dwumasowym:

http://bit.ly/1dmqT61

http://bit.ly/19eOeaI

Niezręczna to sytuacja, ale pewnie długa droga nim wszystko się wyjaśni.

Powodzenia.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

A w czasie jazdy sprzęgło się ślizga? Tzn najwyższy bieg,gaz w podłogę od ok 1700obr i obserwować do ok 2500-2800.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
AG
Początkujący

Dziękuję koledzy za zainteresowanie. Nic się nie ślizga, sprzęgło działa idealnie tylko śmierdzi po ruszaniu Po normalnym ruszaniu, czuć to tylko na postoju w czasie jazdy nie.
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Jak był to zestaw Sachs to jak dobrze pamiętam jest on fabrycznie skręcony tzn. do koła jest założona tarcza i dociśnięta dociskiem i skręcona fabrycznie a mechanik przykręca tylko 6 śrub głównych do wału przez otwory w docisku i nic nie "centruje, ustawia, reguluje czy dociska" więc tu nie wiele idzie popsuć...
jeśli sprzęgło się "pali" to powinno się ślizgać bo tylko wtedy występuje "palenie" :bry:
Jaro-J
AG
Początkujący

No teoretycznie to ja to rozumiem, a jednak się nie ślizga i się przypala Przy normalnym ruszaniu nawet na równym terenie. czuć swąd sprzęgła we wnętrzu. Nie mogę tego znieść i wymieniam jeszcze raz najprawdopodobniej samą tarczę, bo nie chcę znowu pchać się w koszty całości, a jak mam wysłać cały zestaw do sprzedawcy, on do dystrybutora i czekać na uznanie reklamacji której mi i tak pewnie nie uznają to dochodzę do wniosku że to nie ma sensu. Przypadek jest osobliwy - napiszę co i jak po rozdłubaniu tego wszystkiego jeszcze raz.
f00rce
Początkujący
Auto:: touran 2.0 '04
Imię:: Hubert

Post autor: f00rce »

Właśnie też jestem po wymianie kompletnej dwumasy ze sprzęgłem i tak się składa ze kupiłem od tego samego sprzedawcy z allegro co ty. Wymieniałem wszystko u siebie sam i muszę powiedzieć, że u mnie czegoś takiego nie ma. Dziś po południu mialem złożoną skrzynię i od południa samochód jeździł i ja ani nikt z rodziny kto jeździł nie wyczuł przypalania sprzęgła.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ODPOWIEDZ