cos stuka z tylu w zawieszeniu, moze wiecie co ?
-
tomix
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
cos stuka z tylu w zawieszeniu, moze wiecie co ?
witam, cos tlucze (dzwiek metaliczny) mi z tylu glownie jak jade po kostce, klapa sprawdzone, boczki tez bez zmian,kierowca -- ja z tylu jedziemy, ucho do podlogi na pewno cos w tylnym zawieszeniu, hmm laczniki stabilizatora nie wyrazne wymienione dalej to samo. Zauwazylem ze dzwieg ustaje gdy delikatnie hamuje lub zaciagam reczny oczywiscie podczas jazdy jest wtedy cicho tak jak powinno byc. Moje pytanie co moze tak tluc ,klocki hamulcowe luzno siedza ? Moze ktos spotkal sie z podobna sytuacja. Zawieszenie spr zadna tulejka itp. Dzieki za sugestie
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
Re: cos stuka z tylu w zawieszeniu, moze wiecie co ?
ja miałem to samo prawie pół auta rozebrałem a okazało się że pękła niewielka część sprężyny i podskakiwała na wahaczu odczuwalne głównie na kostce i nierównościach
-
tomix
- Zaawansowany
właśnie dziś sprawdziłem sprezyny , ale sa ok. Jutro sprawdze luzy na prowadnicach od zacisku bo już mnie to strasznie zaczyna denerwowac.Miki76 pisze:ja miałem to samo prawie pół auta rozebrałem a okazało się że pękła niewielka część sprężyny i podskakiwała na wahaczu odczuwalne głównie na kostce i nierównościach
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
To będzie najprawdopodobniej to.tomix pisze:Jutro sprawdze luzy na prowadnicach od zacisku bo już mnie to strasznie zaczyna denerwowac.
U mnie ostatnio też pukało z tyłu.
Obstawiałem poduszki amortyzatorów. Łatwo to sprawdzić...
Otwórz bagażnik, stań na krawędzi, złap się za siłownik klapy i wpraw zawieszenie w ruch kucając i wstając. Sprawdzisz poduszki..... u mnie okazało się, że amortyzatory przepuszczały.... i zostały wymienione. Nastała błoga cisza...
Jeśli piszesz, że przy hamowaniu dźwięk ginie, to trzeba sprawdzić układ hamulcowy.
-
tomix
- Zaawansowany
na pewno u mnie jarzma , mialem na czarna godzine zale zawieszenie, odkrecilem jarzma , sprawdzilem ale tez delikatne luzy, rozebralem moje ale na moich tuleja na pewno wiecej sobie 'latala" wymienione troche pomoglo ale to nie to. Hmm ktos to naprawial , tulejowal itp. Moze ktos ma na zbyciu jarzma ale nie moga miec luzow, ciekawi mnie ile nowe kosztuja.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
tomix normalnie nie uwierzę ze było słychać tulejki w jarzmach
ty masz 2011r.? jeżeli tak to nie kupisz lepszych używek. Sprawdziłeś czy klocki przypadkiem nie miały zbyt dużego luzu?
-
tomix
- Zaawansowany
dokladnie troche to dziwne ale prawdziwe, klocki odpadaja blaszki sprawdzone, gniazda klocka tez, cale zawieszenie tylne kompletne mam tez z roku 2011 i teraz jezdze na jarzmach z tego zawieszenia i wlasnie tez sa luzy ale mniejsze od moich i jest troche ciszej ale to jeszcze nie to, jarzma firmy bosch jedne i drugie orginaly. Zastanawiam sie czy na przyklad jarzma z roku na 2007 w jakiej fabryce byly robione i jaki zostal uzyty material, jaki stop. Bede mial chwile to podjade do mojego aso i zobacze ile chca za nowe.turek pisze:tomix normalnie nie uwierzę ze było słychać tulejki w jarzmachty masz 2011r.? jeżeli tak to nie kupisz lepszych używek. Sprawdziłeś czy klocki przypadkiem nie miały zbyt dużego luzu?