Forumowy TURAN

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
xairo
Początkujący
Auto:: aktualnie poszukuję
Imię:: Dawid
Podziękował: 4 razy

Forumowy TURAN

Post autor: xairo »

W związku z tym, że nikt nie był na tyle miły aby udzielić mi więcej informacji na temat Tourana użytkownika KondzioR.

Po rozmowie z użytkownikiem, pofatygowałem się te 260km w jedną stronę aby obejrzeć auto.
Prosiłem użytkownika aby przysłał mi zdjęcia elementów blacharskich, które według niego są w najgorszym stanie (czyli rzeczy które mogą zniechęcić potencjalnego kupca).
Ten zapewnił mnie, że nie ma co fotografować gdyż wszystko jest w wyśmienitym stanie. Brak jakichkolwiek wgniotek czy też uszkodzeń.
Pomyślałem więc że skoro to nie handlarz to warto jechać.

Teraz postaram się rzetelnie opisać wszystko co zauważyłem, aby nikt więcej na darmo nie jechał.

1. Przednia szyba wymieniana (jeszcze z niemiecką naklejką).
2. Malowany prawy bok przód, a to lewy się nie zgadza z drzwiami.
3. Maska nie zgadza się z boczkami - również malowana- widać zacieki.
4. Maska ma korozję w miejscu gdzie kończy się szyba (pod spodem, w komorze silnika) - która ciągnie się przez całą jej szerokość.
5. Środek jest dość poprzecierany. Nawet przycisk blokowania drzwi od wewnątrz jest wytarty, a kto z niego korzysta?
6. Poza przetartymi plastikami uchwytów pasażera i kierowcy (co w VW jest w sumie normalne) poprzecierane są również plastikowe przyciski co już takie naturalne uważam nie jest - ale mogę się mylić.
7. Postępująca korozja progów z przodu i z tyłu. Farba już odchodzi od blachy.
8. Trzy- w sumie niewielkie- wgniotki - może nie istotne, ale sprzedający to przemilczał mimo wyraźnego mojego pytania
9. Szyberdach przy zamykaniu ma potknięcie, czyli przez chwilę coś go przyblokuje.
10. Skrzynia i silnik wydają się pracować bez zarzutu - przynajmniej tyle.

Ogólnie moja opinia auta to 5,5/10
Szczerość sprzedającego oceniam na 2/10, chociaż to i tak trochę na wyrost.
Awatar użytkownika
badi
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 2.0, 2010r.
Imię:: Przemek BADI
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Forumowy TURAN

Post autor: badi »

Widzisz kolego ja nie miałem siły i energii jeździć szukać tak daleko auta chociaż miałem na oku to auto jednak dobrze że nie pojechałem go oglądać szkoda tylko że musiałeś stracić kasę żeby przekonać się że to auto nie warte uwagi mi podpadało to że kolega mało aktywny na forum mało postów o jego aucie itp. dlatego odpuściłem a Tobie życzę udanego zakupu auta pozdrawiam
był Touran 1t1 2006 DSG 2.0 BMM 140ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Dawid jak coś znajdziesz na miejscu ciekawego to możesz się odzywać podjedziemy z kompem zobaczymy podstawowe rzeczy w pamięci :)
KondzioR.
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: KondzioR. »

A ja już myślałem że po poście " Białystok żegna " nie będziesz sie bardziej ośmieszał..
Sory ale przyjechało 3 gości, którzy nie mają zielonego pojęcia o mechanice, do tego jeden śmiesznie wygolony hehe.
To co napisałeś w połowie jest ściemą, bo ogniska korozji to są na golfie 3.. szyberdach działa jak należy a przycisk od otwiera ktoś używa bo nie wiem czy zauważyłeś ale auto zamyka sie po ruszeniu.
3 wgniotki.. ok jeżeli to można nazwać wgniotkami.
Co do szyby,maski i błotnika mówiłem Ci to przez telefon.
Jeżeli szukasz nowego samochodu pod względem lakierniczym to idz do salonu ale po Fiata nie VW.
Bardzo nie ładnie jest robić taki temat i odradzać ludziom jeżeli auto jest w bdb stanie techniczym,silnik,skrzynia bez zarzutu a to co go bolało mówiłem przez telefon..

Szczerze bym radził najpierw zobaczyć poradnik na jutube jak kupić auto, myśle że moje auto o wiele lepiej by wypadło jakbyś zabrał ze sobą jakiegoś mechanika a nie gościa który zdał w tamtym tyg. prawko i jeździ po krawężnikach.

Pozdro i Tourana więcej już nie wystawie na forum, bo jeżeli mają przyjeżdżać goście którzy nie wspomnieli o negocjacji ceny i odradzają bo pod maską jest rudawy nalot który schodzi na ślinę, a silnik i technicznie ideał... ehh
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

KondzioR...spokojnie :oops:
Punkt 1 klient ma zawsze rację
Punkt 2 gdy Ty masz rację patrz punkt 1...nie obrażający nikogo "każda zmora znajdzie swego amatora"
Koledze widocznie nie pasowało pare rzeczy i tyle.
Twoje auto jego pieniądze -nie dogadaliscie sie i cześć ...
Pozdrawiam :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czw maja 15, 2014 23:21 przez DLUGI-74, łącznie zmieniany 1 raz.
KondzioR.
Przeglądacz

Nie no ja rozumiem, ale jak ktoś kto nie ma w ogóle żadnego pojęcia o mechanice tworzy taki temat i pali mi auto na całej lini.. wiadomo że kto to nie zobaczy nie zainteresuje sie nim..
Pierwszy klient wywróżył z fusów (nie oglądając auta ) przebieg a drugi przyjechał i pomylił mój garaż z salonem ..
Pozdro
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

KondzioR. pisze:........
Sory ale przyjechało 3 gości, którzy nie mają zielonego pojęcia o mechanice, do tego jeden śmiesznie wygolony hehe. .......
wszystko przez tego wygolonego ? Sorry ale jak by murzyn przyjechał to co ...... co za różnica, czy jak uczesany ?
xairo
Początkujący

xairo pisze:10. Skrzynia i silnik wydają się pracować bez zarzutu - przynajmniej tyle.
Masz chyba rację... Na mechanice się nie znam.

Napisałem tylko to co mi się nie podobało. Pomijam fakt, że cały dzień spędziłem w ciasnej skodzie tylko po to aby Cię zobaczyć KondzioR. - z czego się niezmiernie cieszę.

Czasami po prostu lepiej powiedzieć prawdę przez telefon i mieć święty spokój i czyste sumienie.
KondzioR.
Przeglądacz

Bo 3 wgnioteczki na dodatek jedna na progu wielkości kukurydzy nie są uszkodzeniami lakieru.. ludzie.. A do tej rdzy to szczerze mówię, że nie widziałem..
Dobra koniec tematu - Pozdro
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Śmieszne jest to co wypisujecie, dziecinada. .
Ten ma za ciasna Skodę, drugi wygolomy hehe.
Przyjedz do mnie, mój też jest na sprzedaż - stan idealny nigdy nie widział ściany, ani żadnego innego ciężkiego obiektu na swojej drodze :).
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

JacaTouran pisze:Śmieszne jest to co wypisujecie, dziecinada. .
Ten ma za ciasna Skodę, drugi wygolomy hehe.
Przyjedz do mnie, mój też jest na sprzedaż - stan idealny nigdy nie widział ściany, ani żadnego innego ciężkiego obiektu na swojej drodze :).
Jaca...ale pewnie z motorem albo z turbo masz coś nie tak :mrgreen:
Oczywiście żartuje Jaca :piwo: ....panowie trzeba mieć cierpliwość do klienta.
Ja nieraz mam tak że 5 przyjedzie i każdy z nich po oględzinach ma inną historię zmarnujesz po ok. godzince na każdego i nic. A przyjedzie ten konkretny i w 15 min. kupi auto. :ok:
Powodzenia dla sprzedających i kupujących :cze: :oki:
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Według mnie szyba czołową wymieniana to nie problem jak auto jest z zachodu, tam po prostu sa takie przepisy, mój tez ma wymieniana na oryginał bo dostałem kamieniem na autostradzie w DE, a auto mam bez wypadkowe, Wgniotki i ryski to normalne slady uzytkowania, jak ich brakuje to trzeba się zastanowic , odpryski takze. Jak się ktoś uprze zawsze cos znajdzie nie ma bata auto w końcu jest używane.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
xairo
Początkujący

Ale uważam, że ta dyskusja trochę niepotrzebnie przeradza się w śmietnik.

- auto ma 10 lat i nikt tego w wątpliwość nie poddaje
- auto ma wgniotki i to jest fakt
- auto ma korozję i to jest również fakt.
- nie napisałem że jeżeli przednia szyba jest wymieniana to źle. Tu również po prostu stwierdziłem fakt, że jest zmieniana. I tutaj powiem: NIE - przez telefon nie otrzymałem informacji o tym, że szyba była wymieniana. Odpowiedź była: "Nie sprawdzałem". To akurat mi nie przeszkadza więc nie dociekałem.

Nie chcę zniechęcać potencjalnych kupców. Każdy szuka czegoś innego i na pewno znajdzie się ktoś kto znając sytuację chętnie się potarguje i kupi to auto.

Ja po prostu wiedząc to co wiem teraz bym się z domu nie ruszał bo szukam czegoś innego.
Zachęcam do oglądania autka i targowania.
Z plusów to napiszę że auto ma bardzo fajny hak za 800zł. ;]
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

W pełni zgadzam się z Aki, mój też ma wymienioną szybę bo dostałem kamieniem, kilka wgniotek minimalnych i malowane elementy bo jakaś rysa była albo coś. Ściany ani innego auta nie spotkał.
Kurczę przecież wałkujemy temat sprzedawanych aut. Idealne to są tylko w salonie i to też nie zawsze. Jak ktoś chce idealna auto to niech sobie kupi od typowego polskiego handlarza auto od dziadka z przebiegiem 120 kk, którym jeździł tylko do kościoła. Będzie idealne z błyszczącym lakierem i nowiuteńkim środkiem ;)
xairo
Początkujący

A tak się jeszcze wtrącę z offtopem małym.
Nie tak dawno sprzedałem 15-letniego golfa IV, którego byłem właścicielem przez 5 lat, więc mam pojęcie jak może wyglądać 10 i 15-letni samochód.
Zablokowany