Jakie pompowtryskiwacze??
-
- Auto:: TOURAN 2.0 140KM HL 2004r
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 1 raz
Jakie pompowtryskiwacze??
Witam.
Drodzy Koledzy forumowicze. Od niedawna mam Tourana 2.0 TDI 103kw BDK 1T1 w wersji High.
Samochodzik sprawował się idealnie do pewnego dnia w którym to doszło do takowych objawów:
Przy przyspieszaniu (płynnym) powyżej 2tyś. ob. za autem ujawniała się czarna chmura i do puki auto było na przyspieszeniu nic się nie działo. W momencie gdy stabilizowało się jazdę w okolicach 2tyś. ob. auto gwałtownie i nieregularnie wpadało w skoki obrotów w zakresie 200-300. (krztusiło się).
W początkowej fazie badania mechanik VCDSem sprawdził auto i okazało się klarowne jak źródlana woda i zalecił przepłukanie dodatkiem pompowtryskiwaczy (dodatek do paliwa), oraz wymianę filtra paliwa. Niestety po tej operacji nie zanotowałem znaczących zmian, co też wróciłem i zostawiłem u mechanika ponownie.
Ten stwierdził, że w trakcie jałowej pracy, pompowtryskiwacze pracują prawidłowo (wręcz książkowo), jednak gdy wrzuci się obroty, to gwałtownie pierwszy i drugi ukazują usterkę przekraczając dwukrotnie normy wg. VCDSa.
Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć, jaki konkretnie symbol mają te pompowtryskiwacze?
Ile mniej więcej może kosztować taka wymiana?
Pozdrawiam.
Drodzy Koledzy forumowicze. Od niedawna mam Tourana 2.0 TDI 103kw BDK 1T1 w wersji High.
Samochodzik sprawował się idealnie do pewnego dnia w którym to doszło do takowych objawów:
Przy przyspieszaniu (płynnym) powyżej 2tyś. ob. za autem ujawniała się czarna chmura i do puki auto było na przyspieszeniu nic się nie działo. W momencie gdy stabilizowało się jazdę w okolicach 2tyś. ob. auto gwałtownie i nieregularnie wpadało w skoki obrotów w zakresie 200-300. (krztusiło się).
W początkowej fazie badania mechanik VCDSem sprawdził auto i okazało się klarowne jak źródlana woda i zalecił przepłukanie dodatkiem pompowtryskiwaczy (dodatek do paliwa), oraz wymianę filtra paliwa. Niestety po tej operacji nie zanotowałem znaczących zmian, co też wróciłem i zostawiłem u mechanika ponownie.
Ten stwierdził, że w trakcie jałowej pracy, pompowtryskiwacze pracują prawidłowo (wręcz książkowo), jednak gdy wrzuci się obroty, to gwałtownie pierwszy i drugi ukazują usterkę przekraczając dwukrotnie normy wg. VCDSa.
Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć, jaki konkretnie symbol mają te pompowtryskiwacze?
Ile mniej więcej może kosztować taka wymiana?
Pozdrawiam.
- Tomczyk
- Przeglądacz
- Auto:: Touran BKD 2006
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: Jakie pompowtryskiwacze??
Mnie wymiana jednej pompki, czyszczenie i wymiana uszczelnień na pozostałych oraz wymiana świec żarowych kosztowała 1, 4 tys. Pompka używana.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Re: Odp: Jakie pompowtryskiwacze??
Oringi i śruby montażu pompki to około 150 u kolegi z forum. Co do pompki ja kupilem używke za dwie stowki szt i ma super wartości (dobra sie trafiła) gość dał gwatancje rozruchowa na 3 tyg. Wymiana wszystkich uszczelniaczy + podmiana pompki oraz grzybów na pozostałych kosztowała mnie coś poniżej 200 zł, latam już jakieś 4 miesiące od podmianki i narazie odpukać jest cacy i wartości są ok, przed naprawą doginalem wtyczki i sprawdzalem wiązkę od wtryskow
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Może zdiagnozuj dobrze auto zanim weźmiesz się za wymianę pompowtryskow. Sprawdź czy wydech drożny, czy egr , przepływomierz pracuje, czy nie ma żadnych dziur w dolocie itd.
Mi to wygląda na problemy z powietrzem, a nie paliwem.
Mi to wygląda na problemy z powietrzem, a nie paliwem.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
-
Tak jak pisałem wyżej. wszystko było sprawdzane.JacaTouran pisze:Sprawdź czy wydech drożny, czy egr , przepływomierz pracuje, czy nie ma żadnych dziur w dolocie itd.Mi to wygląda na problemy z powietrzem, a nie paliwem.
Wydech drożny, EGR był wymieniany niedawno, układ dolotowy szczelny.
Chodzi mi głównie teraz o nr kat. pompki bo znalazłem na allegro, a cena wydaje się ok - jak za nowy produkt.
allegro.pl/vw-t5-pompowtryskiwacze-070130073-r-pompowtryski-i4170571392.html
Co prawda jest to 1000zł, ale napewno nie 2500 - cena InterCars.
- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
A aktuator turbiny został sprawdzony?
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
- Podobno też sprawny.JacaTouran pisze:A aktuator turbiny został sprawdzony?
W dniu dzisiejszym, auto było diagnozowane przez innego mechanika. Na moje nieszczęście, stwierdził to samo - Pompowtryski 1 i 2 do wymiany.
Dlatego ponawiam pytanie czy jest ktoś w posiadaniu informacji jaki jest numer seryjny tej części do silnika:
mozerl pisze:Tourana 2.0 TDI 103kw BDK 1T1 w wersji High
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Najlepiej zdejmij pokrywe zaworów i odczytaj fizycznie z pompowtryskiwacza...mozerl pisze: Dlatego ponawiam pytanie czy jest ktoś w posiadaniu informacji jaki jest numer seryjny tej części do silnika:
bo wybór masz spory

1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
-
Dzięki śliczne.marynarz75 pisze:Najlepiej zdejmij pokrywe zaworów i odczytaj fizycznie z pompowtryskiwacza...bo wybór masz spory

- misqn
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 AZV '04
- Imię:: Michał
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Hej Panowie i Panie macie może jakiś warsztat w stolicy godny polecenia gdzie mógłbym zregenerować pompowtryski?
PPD
My car...My rules!!!
punto-freelander-polo-panda-TOURAN i seicento
My car...My rules!!!
punto-freelander-polo-panda-TOURAN i seicento

-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Podepnę się pod temat bo problem dość podobny.
Objawia się on gdy temp na zewnątrz sięgnie 10 kreski i wyżej.
Jadąc pomiędzy 1500 a 2000 rpm buja silnikiem, na biegu jałowym drży silnik, jeśli powłączam wszystkie odbiorniki prądu (radio klimę, długie, przeciwmgielne itd) buja silnikiem (obroty latają pomiędzy 400 a 800 rpm), jak zapnę drive - również buja silnikiem, wsteczny - to samo.
No i teraz co sprawdziłem i do czego doszedłem, a najpierw co wymieniłem:
Turbina - ciekła to mam nową
Filtr paliwa - nowy
Uszczelnienia pompek - nowe
EGR - nowy
Dwumasa - nowa
rozrząd - nowy
olej w skrzynce - nowy
filtr powietrza - nowy
klapa gasząca i uszczelki wyczyszczona/wymienione
kolektor dolotowy - wyczyszczony
Aku - nowy
Sprawdzone i dane:
Wtryski - za pomocą porady na forum - w normie
EGR - po odpaleniu żądane 250mg/h, rzeczywiste 450mg/h, a jak dodam gazu to wskakuje 250 mg/h
Przepływka działa poprawnie, sprawdzałem przez odłączenie i podczas dodawania gazu
Czujnik położenia pedału działa poprawnie
Czujniki temperatury - w zegarach i w silniku pokazują te same wartości i są o dziwo poprawne
Alternator ładuje bardzo ładnie
Martwił mnie ten egr, więc jak pojawiło się na jałowym otwarcie 96% i EGR stanął na 450 mg/h zdjąłem wężyk zobaczyć czy jest podciśnienie - nie było, dodałem gazu i się pojawiło. Ale nie chce mówić że to to bo EGR jest nowy a nawet jak jest podciśnienie to potrafi bujnąć silnikiem.
Ręce mi opadają... więc w całej swej wiedzy jestem już głupi i nie wiem gdzie i czego szukać.
Zacząłem myśleć że to pompa vacum, no ale nie wiem jak ją sprawdzić, a przecież nie będę wymieniał
Aha i jak buja autem to i zakopci aż śmierdzi, jakby ropy nie dopalał, stąd naprawdę zaczynam myśleć że to coś z dawką powietrza. z tym że nie wiem już gdzie szukać
Objawia się on gdy temp na zewnątrz sięgnie 10 kreski i wyżej.
Jadąc pomiędzy 1500 a 2000 rpm buja silnikiem, na biegu jałowym drży silnik, jeśli powłączam wszystkie odbiorniki prądu (radio klimę, długie, przeciwmgielne itd) buja silnikiem (obroty latają pomiędzy 400 a 800 rpm), jak zapnę drive - również buja silnikiem, wsteczny - to samo.
No i teraz co sprawdziłem i do czego doszedłem, a najpierw co wymieniłem:
Turbina - ciekła to mam nową
Filtr paliwa - nowy
Uszczelnienia pompek - nowe
EGR - nowy
Dwumasa - nowa
rozrząd - nowy
olej w skrzynce - nowy
filtr powietrza - nowy
klapa gasząca i uszczelki wyczyszczona/wymienione
kolektor dolotowy - wyczyszczony
Aku - nowy
Sprawdzone i dane:
Wtryski - za pomocą porady na forum - w normie
EGR - po odpaleniu żądane 250mg/h, rzeczywiste 450mg/h, a jak dodam gazu to wskakuje 250 mg/h
Przepływka działa poprawnie, sprawdzałem przez odłączenie i podczas dodawania gazu
Czujnik położenia pedału działa poprawnie
Czujniki temperatury - w zegarach i w silniku pokazują te same wartości i są o dziwo poprawne
Alternator ładuje bardzo ładnie
Martwił mnie ten egr, więc jak pojawiło się na jałowym otwarcie 96% i EGR stanął na 450 mg/h zdjąłem wężyk zobaczyć czy jest podciśnienie - nie było, dodałem gazu i się pojawiło. Ale nie chce mówić że to to bo EGR jest nowy a nawet jak jest podciśnienie to potrafi bujnąć silnikiem.
Ręce mi opadają... więc w całej swej wiedzy jestem już głupi i nie wiem gdzie i czego szukać.
Zacząłem myśleć że to pompa vacum, no ale nie wiem jak ją sprawdzić, a przecież nie będę wymieniał
Aha i jak buja autem to i zakopci aż śmierdzi, jakby ropy nie dopalał, stąd naprawdę zaczynam myśleć że to coś z dawką powietrza. z tym że nie wiem już gdzie szukać
- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Turbo nowe czy regenerowane? ??
Dziwne, że podczas wymiany turbo nie sprawdzili podcisnien z vacum i szczelności wezykow podciśnieniowe.
Zloguj turbinkę będzie wiadomo co w trawie piszczy.
Dziwne, że podczas wymiany turbo nie sprawdzili podcisnien z vacum i szczelności wezykow podciśnieniowe.
Zloguj turbinkę będzie wiadomo co w trawie piszczy.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
- Początkujący
Turbo nowe. Ale na starym turbo było to samo
Nie mniej jestem o krok dalej. Wkurzony całą sytuacją zaślepiłem dzisiaj EGR.
Efekt - auto jak nowo narodzone. Tyle że to tylko celem potwierdzenia moich przypuszczeń. Coś nie tak ze sterowaniem EGR. Na zimnym.
co tym steruje i jak tym steruje. Jest jakiś elektrozawór??
Później zloguję jeszcze turbo. poczekam aż ostygnie bo skoro problem dotyczy zimnego to tu będę szukał.
Nie mniej jestem o krok dalej. Wkurzony całą sytuacją zaślepiłem dzisiaj EGR.
Efekt - auto jak nowo narodzone. Tyle że to tylko celem potwierdzenia moich przypuszczeń. Coś nie tak ze sterowaniem EGR. Na zimnym.
co tym steruje i jak tym steruje. Jest jakiś elektrozawór??
Później zloguję jeszcze turbo. poczekam aż ostygnie bo skoro problem dotyczy zimnego to tu będę szukał.
- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Logowanie turbo ma sens w parze z logami egr jak jest uszkodzony. Egr można wywalić z auta i będzie po bólu.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
- Początkujący
No właśnie
A EGR mam nówka funkiel oryginał.
Zacząłem się jeszcze bawić blokiem zaworów. Wszystkie output testy przeszły i każdy zawór było słychać. nie wiem co jeszcze. Chyba w weekend sprawdzę każdy wężyk podciśnienia i zmienie zapobiegawczo gruchę bo i tak jest połamana i siedzi na drucie. znaczy mocowanie jest połamane.
A co z vacum pompą i jak mam zinterpretować wskazania egr na jałowym zimnym że żądane powinno być 250 mg/str a wskazuje mi 450 mg/str
A EGR mam nówka funkiel oryginał.
Zacząłem się jeszcze bawić blokiem zaworów. Wszystkie output testy przeszły i każdy zawór było słychać. nie wiem co jeszcze. Chyba w weekend sprawdzę każdy wężyk podciśnienia i zmienie zapobiegawczo gruchę bo i tak jest połamana i siedzi na drucie. znaczy mocowanie jest połamane.
A co z vacum pompą i jak mam zinterpretować wskazania egr na jałowym zimnym że żądane powinno być 250 mg/str a wskazuje mi 450 mg/str