Ozonowanie klimatyzacji
- Zaboll
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1,9 TDI AVQ, 2003
- Imię:: Darek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Ozonowanie klimatyzacji
Mam następujące pytanie czy ozonowanie klimatyzacji takim sprzętem allegrooo ma sens? pytam bo kolega zakupił sobie coś podobnego do tego z ogłoszenia i zaproponował mi że za 50pln może mi oczyścić klimatyzację
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Re: Ozonowanie klimatyzacji
Kiedy robiles serwis klimy (dobijanie itp) ? Zawsze mozesz jako klient testowy za half price zrobic
Ja co dwa lata dobijam do stanu ksiazkowego i ozonuje w cenie (cena zalezna od ilosci czynnika do uzupelnienia). P
- Zaboll
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1,9 TDI AVQ, 2003
- Imię:: Darek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Klima działa normalnie (ilość czynnika na tej podstawie wydaj się odpowiednia), przy ostatnich upałach było bardzo przyjemnie
ale odkąd mam auto (1,5 miesiąca) mam ciągłe problemy z gardłem
i zacząłem się zastanawiać nad jej oczyszczeniem. W samochodzie mam climatronik więc temperatura nie mniejsza niż 21 stopni i używam jej z głową. Razem z ozonowaniem chcę jeszcze zmienić filtr kabinowy dla pewności.
- wujo_sam
- Specjalista
Klima zawsze bedzie ci chlodzic dopoki czynnik nie spadnie do minimum (wtedy kompresor powinien wylaczyc sie automatycznie zeby sie nie zatarl) a sila jej chlodzenia bedzie zalezec od ilosci czynnika (zobaczysz roznice po dobiciu). Troche rocznie ubywa czynnika przez weze klimy (zabij ale nie pamietam ile chociaz chlopaki mowili
) Jak masz niewiadoma z klima to podjedz do ''klimiarzy'' dolozysz 50 pln i bedziesz mial serwis z glowy oraz bedziesz wiedzial na czym stoisz. Czesto klima grzybieje gdyz uzytkownicy wylaczaja ja na zime a powinno sie jezdzic caly rok na wlaczonej aby zapobiegac osodzaniu sie wilgoci w przewodach powietrza i tworzeniu grzybow gdyz jak wiadomo od klimy mamy suche powietrze.
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Tomku a bądź tu mądry i w Touranie odpal klimę jak przychodzi zimą i temperatury poniżej 5 stopni 
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
To jest to....Damian15 pisze:Tomku a bądź tu mądry i w Touranie odpal klimę jak przychodzi zimą i temperatury poniżej 5 stopni
- wujo_sam
- Specjalista
Pany to nie moja wlasnotworcza opinia. Prosze :
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Uzywa ... aid=112d06
I ile razy bylem na serwisie klimy kazdy mi to powtarzal o jej pracy przez caly rok a wydaje mi sie ze goscie co sie tym zajmuja to maja jakas wiedze na ten temat.
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Uzywa ... aid=112d06
I ile razy bylem na serwisie klimy kazdy mi to powtarzal o jej pracy przez caly rok a wydaje mi sie ze goscie co sie tym zajmuja to maja jakas wiedze na ten temat.
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
no napewno ten ozonator lepszy od tych co często uzywają w pseudo zakładach AC wygląd pompki akwariowej hehe
co do używania klimy cały rok to poniżej 5C już sie nie załancza ale wtedy podobna temp leci z dworu więc działnie klimy jest bezsensu hehe Powiterze z dworu robi ta samą wtedy robote za free.
co do używania klimy cały rok to poniżej 5C już sie nie załancza ale wtedy podobna temp leci z dworu więc działnie klimy jest bezsensu hehe Powiterze z dworu robi ta samą wtedy robote za free.
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Panowie widzę że chyba nie za bardzo rozumiecie o co chodzi dla mnie i kolegi Jeża. Otóż nasze wozidełka seryjnie mają zamontowane dogrzewacza silnika bądź kto tam większy buhaj to i ogrzewanie postojowe ma. I jeżeli temperatura spada poniżej 5 stopni to wtedy co byś nie zrobił czy masz włączone AC czy wyłączone ECON(nie świeci się) to sprężarka się nie załączy tylko dogrzewa ewentualnie ogrzewanie postojowe. Rozumiecie ??
- wujo_sam
- Specjalista
A pewnie ze odpale klime w zimieDamian15 pisze:Tomku a bądź tu mądry i w Touranie odpal klimę jak przychodzi zimą i temperatury poniżej 5 stopni