Ozonowanie klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
Zaboll
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1,9 TDI AVQ, 2003
Imię:: Darek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Ozonowanie klimatyzacji

Post autor: Zaboll »

Mam następujące pytanie czy ozonowanie klimatyzacji takim sprzętem allegrooo ma sens? pytam bo kolega zakupił sobie coś podobnego do tego z ogłoszenia i zaproponował mi że za 50pln może mi oczyścić klimatyzację
Obrazek
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Re: Ozonowanie klimatyzacji

Post autor: wujo_sam »

Kiedy robiles serwis klimy (dobijanie itp) ? Zawsze mozesz jako klient testowy za half price zrobic :) Ja co dwa lata dobijam do stanu ksiazkowego i ozonuje w cenie (cena zalezna od ilosci czynnika do uzupelnienia). P
Awatar użytkownika
Zaboll
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1,9 TDI AVQ, 2003
Imię:: Darek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Zaboll »

Klima działa normalnie (ilość czynnika na tej podstawie wydaj się odpowiednia), przy ostatnich upałach było bardzo przyjemnie :lol: ale odkąd mam auto (1,5 miesiąca) mam ciągłe problemy z gardłem :cry: i zacząłem się zastanawiać nad jej oczyszczeniem. W samochodzie mam climatronik więc temperatura nie mniejsza niż 21 stopni i używam jej z głową. Razem z ozonowaniem chcę jeszcze zmienić filtr kabinowy dla pewności.
Obrazek
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

Klima zawsze bedzie ci chlodzic dopoki czynnik nie spadnie do minimum (wtedy kompresor powinien wylaczyc sie automatycznie zeby sie nie zatarl) a sila jej chlodzenia bedzie zalezec od ilosci czynnika (zobaczysz roznice po dobiciu). Troche rocznie ubywa czynnika przez weze klimy (zabij ale nie pamietam ile chociaz chlopaki mowili :P) Jak masz niewiadoma z klima to podjedz do ''klimiarzy'' dolozysz 50 pln i bedziesz mial serwis z glowy oraz bedziesz wiedzial na czym stoisz. Czesto klima grzybieje gdyz uzytkownicy wylaczaja ja na zime a powinno sie jezdzic caly rok na wlaczonej aby zapobiegac osodzaniu sie wilgoci w przewodach powietrza i tworzeniu grzybow gdyz jak wiadomo od klimy mamy suche powietrze.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Tomku a bądź tu mądry i w Touranie odpal klimę jak przychodzi zimą i temperatury poniżej 5 stopni :cry:
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Damian15 pisze:Tomku a bądź tu mądry i w Touranie odpal klimę jak przychodzi zimą i temperatury poniżej 5 stopni :cry:
To jest to.... :piwo:
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

Pany to nie moja wlasnotworcza opinia. Prosze :
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Uzywa ... aid=112d06

I ile razy bylem na serwisie klimy kazdy mi to powtarzal o jej pracy przez caly rok a wydaje mi sie ze goscie co sie tym zajmuja to maja jakas wiedze na ten temat.
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

no napewno ten ozonator lepszy od tych co często uzywają w pseudo zakładach AC wygląd pompki akwariowej hehe

co do używania klimy cały rok to poniżej 5C już sie nie załancza ale wtedy podobna temp leci z dworu więc działnie klimy jest bezsensu hehe Powiterze z dworu robi ta samą wtedy robote za free.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Panowie widzę że chyba nie za bardzo rozumiecie o co chodzi dla mnie i kolegi Jeża. Otóż nasze wozidełka seryjnie mają zamontowane dogrzewacza silnika bądź kto tam większy buhaj to i ogrzewanie postojowe ma. I jeżeli temperatura spada poniżej 5 stopni to wtedy co byś nie zrobił czy masz włączone AC czy wyłączone ECON(nie świeci się) to sprężarka się nie załączy tylko dogrzewa ewentualnie ogrzewanie postojowe. Rozumiecie ??
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

Damian15 pisze:Tomku a bądź tu mądry i w Touranie odpal klimę jak przychodzi zimą i temperatury poniżej 5 stopni :cry:
A pewnie ze odpale klime w zimie :evil: wjade do cieplego garazu aby czujnik uzyskal optymalna temperature do zalaczenia kompresora i bedzie smigac :P A tak na powaznie to oczywiscie ze klima nie bedzie chlodzic ponizej ustalonej temperatury i tak jak napisaliscie bedzie wlaczal sie dogrzewacz (to samo mialem w citroenie z dogrzewaczem silnika). Dobra nie robmy off topa. Kazdy zrobi jak uwaza- mnostwo lektory w sieci ludzi madrych w pismie.
ODPOWIEDZ