Witam!
Szukałem podobnego tematu na forum i nie znalazłem. Dziś rano podszedłem do auta i otworzyłem z pilota w kluczyku. Włożyłem kluczyk do stacyjki przekręciłem na zapłon(pokazały się kontrolki) i czekam na zgaśnięcie "sprężynki". Po nagrzaniu świec próbuję przekręcić dalej, a tu jakby się kluczyk zaciął. Cofam i znowu próbuję dojść do odpalania, a kluczyk z poziomu kontrolek nie chce nawet drgnąć, spróbowałem więc drugim kluczykiem - w końcu zacząłem trochę ruszać i w końcu przeskoczył na odpalanie. Po odpaleniu okazało się, że radio się nie włączyło. Wyłączyłem auto, wyszedłem z niego i spróbowałem zamknąć z pilota, a tu nic. Do tego po wyłączeniu silnika jak zawsze razem z nim wyłączały(przynajmniej w dzień) się światła mijania i postojowe, tak teraz zostały postojowe. Kluczyk przekręca się już normalnie, ale światła muszę wyłączać przełącznikiem, radio również, do tego nie działają piloty w obu kluczykach. Jeśli trochę namieszałem to przepraszam, chciałem jak najdokładniej opisać problem. Aku już odłączałem na jakieś 15s. i nic się nie zmieniło. Touran 2007r. 2,0TDi, 170HP, DSG, czujnik zmierzchu. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Problem z przekręceniem kluczyka początkiem innych problemów
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
Co do problemu z odpaleniem, to musiał bys rozebrac kolumne kierownicy. Do zdjecia poduszka, kierownica, obudowa manetek, manetki , sterownik od spodu i stacyjka. Sprawdzic wiązki, styki, naoliwic stacyjkę i poskłądac na nowo. Kluczyk w DSG się blokuje jak skrzyni nie dasz na PARK ale i tez jak sterowniki nie widzą sygnału ze skrzyni. Tak ze do sprawdzenia to wszystko jest po kolei i po mału.
-
adi851
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Kluczyk już chodzi normalnie, ale cała reszta z tych usterek które wymieniłem dalej nie...spacewalker pisze:Co do problemu z odpaleniem, to musiał bys rozebrac kolumne kierownicy. Do zdjecia poduszka, kierownica, obudowa manetek, manetki , sterownik od spodu i stacyjka. Sprawdzic wiązki, styki, naoliwic stacyjkę i poskłądac na nowo. Kluczyk w DSG się blokuje jak skrzyni nie dasz na PARK ale i tez jak sterowniki nie widzą sygnału ze skrzyni. Tak ze do sprawdzenia to wszystko jest po kolei i po mału.
Jak na razie podłączyłem aku do prostownika i widzę prąd ładowania ok.4A, tak więc chyba akumulator się kończy i podejrzewam stąd te problemy. Zobaczę jak podładuję co będzie, na dalszy plan jak to nie wypali stawiam alternator i ładowanie... , będę informował na bieżąco, a jak ktoś z Was miał coś podobnego to podzielcie się doświadczeniami proszę. Dzięki za wskazówki spacewalker.