silnik nie ciagnie-pilne

Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

silnik nie ciagnie-pilne

Post autor: lukasz22i »

Panowie,stoje na parkingu przy autostradzie w Chorwacji,zrobilem ok 400km jadac ok 140km/h na tempomacie,podczas jednego z podjazdow auto przyredukowalo do 5tki wspielo na gore,wrzucilo 6tke i przestalo ciagnac,ledwo dojechalem na parkin. Stoje od godziny i czekam az ostygnie,ktos pomoze co sie stalo? Auto odpala, na postoju wchodzi na obrotu,nic nie dymi. Narazie nie jade dalej. Do celu mam ok 90km po gorkach ale boje sie ze na pierwsza lepsZa nie ajade.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Re: silnik nie ciagnie-pilne

Post autor: Muti »

Łukasz,sprawdź na ile możesz pod maską przewody doładowania,kable przy przepływomierzu. Powiedz też czy kopci,hałasuje,równo pracuje?
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
lupo4801
Początkujący
Auto:: MK6 2.0 CFFB
Imię:: krzych
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: lupo4801 »

Co więcej niż kolega wyżej powiedział, EGR, klapa gaszaca tam może być zastój brak powietrza zarazem siły. Przepływka, odpięcie wtyczki chyba nie pomoże. Filtr paliwa oby nie Filtron:(
Pozdrawiam będę tam w sierpniu :D
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Klapa gąszaca w czasie jazdy się nie przestawi. Egr tez ciężko sprawdzić.. Można na chwile odłączyć wężyk sterujący i sprawdzić, ale po próbie podłączyć, bo będzie check.
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu nadal nie ma mocy?
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Dzięki Panowie za odzew. Do celu dojechałem, postałem z godzinkę na parkingu, odpaliłem i pojechałem bocznymi drogami przez wioski. Odpuściłem autostradę bo w razie gdybym stanął byłoby nie wesoło i niebezpiecznie, do tego nie chciałem go dodatkowo obciążać, w tej części Chorwacji jest dość stromo i kręto, auto często chodzi na maksa.

Dzisiaj już go nie ruszam, dosyć stresów. Generalnie od wczoraj zrobiłem 1400km, auto 3 os. + full bagażnik, dostał po d*pie. Pierwsze 800km przejechał bez najmniejszego problemu tyle że to jazda przez Polskę, Czechy, Austrię i Słowenie, jazda w deszczu, bez większych szaleństw, w ludzkich temperaturach - na spokojnie. Nocleg kolo Zagrzebia + tankowanie pod korek i od rana ogień :lol: (całe 140km/h) autostradą na południe, auto trochę się męczyło przy długich podjazdach ale utrzymywało prędkość na tempomacie. Temp. w granicach 30st.C, klima włączona - przejechałem tak ok 400km, w między czasie jeden parking. No i sytuacja j.w.

Jak wspomniałem, po godzinnym postoju jechałem boczkiem, po wioskach, auto niby się odblokowało, tj. jakoś jechało, na wzniesieniach redukowało i bez problemu wjeżdżało ale nie wciskałem gazu do końca, nie wkręcałem go na wyższe obroty. W między czasie Trogir, Split, parę krzyżówek, auto ruszało spod świateł normalnie tj. nie zamulało ale jak wspomniałem, nie jechałem dynamicznie jak na co dzień. Po prostu chciałem dojechać i dowieźć rodzinę do celu.
Planuję jutro wyjechać sam na autostradę wieczorkiem i trochę go przegonić po tych górkach. Chciałbym sprawdzić czy powtórzy się problem czy nie, oczywiście nie stworzę mu podobnych warunków jak wcześniej (kilkugodzinna jazda na wyższych obrotach + spora masa auta) więc wcale nie musi się powtórzyć - zobaczymy.

EGR 1.5 roku temu miałem nowego założonego, przepływkę również - co nie znaczy że nie mogą się zepsuć.

Bardziej bałem się że to wina skrzyni DSG.
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

przede wszystkim szczęśliwego powrotu , szkoda ,że nie masz kabelka, wiedziałbyś co go boli .
lupo4801
Początkujący
Auto:: MK6 2.0 CFFB
Imię:: krzych
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: lupo4801 »

Kolega w Turku jadąc z w/w kraju, korki 30+'C DSG zaczęła ślizgać i nie zmieniała biegów. Okazało się że niski poziom oleju. Domyślam się że jesteś w okolcach R.Makarskiej to z powrotem polecam Split,Knin,Gracac,Plitwice,Karlowac droga sper na spokojna jazde a będziesz bliżej domu bo tam naprawdę brak warsztatów. Jeżdżę tam od zawsze i wiem co pisze, zabieram ze sobą wszystkie smieszne klucze a lubię podłubać. Odpukać bez płaczu, poza jednym incydentem gdzie straciły się hamulce i doładowanie turba. Góry, wjazd na prom a ja tylko ręczny, silnik to jakby się żelazka dotknąć. Wieczorem komp i okazało się brak podciśnienia, spadnięty wężyk z pompy Vac z tyłu silnika.
Życze odpoczynku bo pogoda jest.;)
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Muti pisze:Łukasz,sprawdź na ile możesz pod maską przewody doładowania,kable przy przepływomierzu. Powiedz też czy kopci,hałasuje,równo pracuje?
Muti, jeśli uda mi się je jakoś zlokalizować(mowa o przewodach doładowujących) to przejrzę...auto po zgaszeniu, przestygnięciu jak i teraz pali ok, nie hałasuje, nie kopci, pracuje jak wcześniej.

Stresa załapałem bo ruch spory, autostrada, rodzina na pokładzie, auto załadowane a tu wciskam gaz i zero reakcji...skrzynia redukowała biegi z 6 na 5, na 4 itd bo prędkość spadała a ja pedał wciskałem, nawet wrzuciłem tryb ręczny i ręcznie zredukowałem o jeden bieg próbując utrzymać prędkość było wzniesienie, nic nie dało, pedał wciśnięty a auto zwalniało. Na szczęście trafiłem na zjazd z autostrady - zjechałem, dojechałem do bramek - zapłaciłem, potem od razu na bok i odpoczynek.

-- 2 lip 2014, o 00:00 --
pabloxxx pisze:przede wszystkim szczęśliwego powrotu , szkoda ,że nie masz kabelka, wiedziałbyś co go boli .
Dzięki...teraz przede mną 10 dni leniuchowania ale spokojnej głowy mieć nie będę bo boje się powrotu, kabelka niestety brak - gdybym miał namiary na uczciwego i niedrogiego speca w okolicy to chętnie bym podjechał na diagnostykę.
lupo4801 pisze:Kolega w Turku jadąc z w/w kraju, korki 30+'C DSG zaczęła ślizgać i nie zmieniała biegów. Okazało się że niski poziom oleju. Domyślam się że jesteś w okolcach R.Makarskiej to z powrotem polecam Split,Knin,Gracac,Plitwice,Karlowac droga sper na spokojna jazde a będziesz bliżej domu bo tam naprawdę brak warsztatów. Jeżdżę tam od zawsze i wiem co pisze, zabieram ze sobą wszystkie smieszne klucze a lubię podłubać. Odpukać bez płaczu, poza jednym incydentem gdzie straciły się hamulce i doładowanie turba. Góry, wjazd na prom a ja tylko ręczny, silnik to jakby się żelazka dotknąć. Wieczorem komp i okazało się brak podciśnienia, spadnięty wężyk z pompy Vac z tyłu silnika.
Życze odpoczynku bo pogoda jest.;)
:ok: dzięki...odpoczynek niby będzie bo pogoda jest ale głowa zawalona myślami o samochodzie. Aha, nie wiem czy to ma znaczenie ale przed wyjazdem wymieniałem półośkę oraz poduszkę dolną silnika (tą wprasowaną w sanie). Dodatkowo poprosiłem znajomego mechanika żeby odkręcił przewody od IC bo na łączeniu ich miałem lekkie zapocenie olejem i chciałem by tam zerknął i sprawdził czy to coś poważnego - niby sprawdził i oleju były śladowe ilości. Może tam coś niedokręcone? Tylko wcześniej zrobiłem ok 1000km w sumie i nic się nie działo - zadziało po obciążeniu na autostradzie w Chorwacji.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Najprawdopodobniej zlapales klasycznego notlaufa. Ale mimo wszystko warto zrobić odczyt błędów, aby była pewność.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

JacaTouran pisze:Najprawdopodobniej zlapales klasycznego notlaufa. Ale mimo wszystko warto zrobić odczyt błędów, aby była pewność.
Dzięki, wczoraj gadałem jeszcze z kuzynem obeznanym w temacie i stwierdził podobnie...

...ap ropo skrzyni, czy w jakiś sposób ona mogła się przegrzać czy objawy na to nie wskazywały? Jak wspomniałem, biegi przerzucała, redukowała - czy mogła tak zdusić silnik czy to raczej "zmęczenie" turbiny?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Raczej zmęczenie turbiny. Skrzynia będzie przekladala tak jak pozwoli jej na to sprawność silnika.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Dokładnie. Skrzyni bym tu nie obwiniał. Był na forum przypadek,że skrzynia przeciagała biegi,redukowała i cuda się działy. Podejrzewali skrzynię,a to sie okazał padnięty PD i silnik nie generował zadanego Nm i skrzynia cuda robiła.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

cuda z biegami to mi się zdarzyły kiedy kilka lat temu miałem przerwany przewód łączący DSG z komputerem.
Skrzynia zrzucała biegi i choinka na fisie.
Skończyło się na wymianie przewodu, a nie skrzyni :)

Może faktycznie turbine masz na wykończeniu. Bo to takie objawy jak brak mocy. Gasisz samochód i wszystko ok (do czasu).

Lukasz ja zapytam o inną rzecz.
Masz Asistance Europa?

Kota bym chyba dostał gdybym musiał podczas tak dalekiego od domu wyjazdu na oczekiwane wakacje sprawdzać EGR, przepływki i inne kabelki zwracając uwagę na to, że nie wiem nawet gdzie to jest pod maską :)

Inna sprawa, że pewnie też bym alarmowo na forum dał znaka.

Szczęśliwego powrotu!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany
Auto:: Toyota Avensis T27
Imię:: Tomek
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy

Post autor: rasta »

ukasz22i -ja będę w Sevid 07.07. jadę przez Trogir, kabla nie mam, ale może jakoś pomogę.......

tomekhoppa@wp.pl
502244589 jestem tez na 'viber'
ODPOWIEDZ