auto z Belgii
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
auto z Belgii
Czy ktoś z Was może kupił auto z Belgii?
Zastanawiam się nad ofertą "opłacony, do rejestracji" i chciałbym się upewnić co do dokumentów które powinienem dostać od sprzedającego. Z tego co przeczytałem to zawsze powinien być:
- różowy Brief (albo dokument z policji potwierdzający pochodzenie pojazdu)
- rachunek albo umowa kupna-sprzedaży
- certyfikat Car-Pass ?
Czy każde auto z Belgii powinno mieć Car-Pass?
Co z przeglądem, jeśli auto było ściągniete na lawecie to może go nie być?
Jeżeli ktoś już przerabiał ten tamat, proszę o więcej informacji.
Dzięki.
Zastanawiam się nad ofertą "opłacony, do rejestracji" i chciałbym się upewnić co do dokumentów które powinienem dostać od sprzedającego. Z tego co przeczytałem to zawsze powinien być:
- różowy Brief (albo dokument z policji potwierdzający pochodzenie pojazdu)
- rachunek albo umowa kupna-sprzedaży
- certyfikat Car-Pass ?
Czy każde auto z Belgii powinno mieć Car-Pass?
Co z przeglądem, jeśli auto było ściągniete na lawecie to może go nie być?
Jeżeli ktoś już przerabiał ten tamat, proszę o więcej informacji.
Dzięki.
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Jeżeli chodzi o przegląd to jeśli auto ma ważny przegląd w dowodzie zagranicznym (briefie) to nie trzeba robić przeglądu w Polsce (jest on honorowany, trzeba pamiętać że w Polsce odejmują jeden rok), jeśli nie ma to robisz w Polsce i już. To akurat najmniejszy problem.
Przynajmniej tak miałem ze swoim dojczlandem.
- lukasz22i
- Użytkownik
- Podziękował: 3 razy
Ja musiałem robić przegląd pomimo iż był/jest ważny do marca 2013. w moim przypadku przegląd nie został uznany ponieważ był zrobiony w 2011 czyli dostał TUV na 2lata a w PL się robi co roku więc jest tak jakby nieważnyGioW pisze:Jeżeli chodzi o przegląd to jeśli auto ma ważny przegląd w dowodzie zagranicznym (briefie) to nie trzeba robić przeglądu w Polsce (jest on honorowany, trzeba pamiętać że w Polsce odejmują jeden rok), jeśli nie ma to robisz w Polsce i już. To akurat najmniejszy problem.

- lukasz22i
- Użytkownik
- Podziękował: 3 razy
Z tego co pamiętam to coś typu certyfikat autentyczności przebiegu samochodu, jest wykonywany co roku, znajduje się tam data oraz przebieg samochodu, miałem auto z Holandii i tam też coś podobnego jest. Masz takie zestawienie od początku jaki był przebieg w kolejnych latach eksploatacji, powiedzmy masz auto z 2009r to na Car Pass będzie tabelka typu:wulkan pisze:Co to jest ten Car-Pass i jak to wygląda? (kolor/napisy) bo nie pamiętam żebym miał cosik takiego
.
Data i przebieg
../../2012 25000km
../../2011 20000km
../../2010 15000km
../../2009 10000km
-
- Początkujący
Z tego co udało mi się wyszukać, pod tym likniem można sprawdzić autentyczność Car-Pass'u:
https://professionals.car-pass.be/verif ... _locale=nl
https://professionals.car-pass.be/verif ... _locale=nl
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Dlatego napisałem, że w Polsce odejmują rok, tak więc wychodziło Ci że masz przegląd do marca 2012... nie wiem kiedy rejestrowałeś swojego.lukasz22i pisze:Ja musiałem robić przegląd pomimo iż był/jest ważny do marca 2013. w moim przypadku przegląd nie został uznany ponieważ był zrobiony w 2011 czyli dostał TUV na 2lata a w PL się robi co roku więc jest tak jakby nieważnyGioW pisze:Jeżeli chodzi o przegląd to jeśli auto ma ważny przegląd w dowodzie zagranicznym (briefie) to nie trzeba robić przeglądu w Polsce (jest on honorowany, trzeba pamiętać że w Polsce odejmują jeden rok), jeśli nie ma to robisz w Polsce i już. To akurat najmniejszy problem.
Przynajmniej tak miałem ze swoim dojczlandem.![]()
kretyństwo a raczej złodziejstwo, na wszystkim chcą zarobić!
-
- Początkujący
w sprawdzanym aucie też nie ma Car-Pass'u. Dzwoniłem dzisiaj do handlarza i standardowa odpowiedź, że niby jak sprowadza to ma ale ... w tym akurat nie było sic!wulkan pisze:to mi wała zrobili bo tego nie miałem, mam niby książkę serwisową, która się potwierdziła w ASO ale to też pewnie z ziemniaka i za flaszkę się robi heh, tyle że do rejestracji ten dokument nie jest potrzebny ale dla 'pewności' zakupu widzę że bardzo przydatny
Wiecie może czy każde auto z Belgii musi posiadać taki certyfikat, czy może te na, nazwijmy to"export" mogą wyjść bez tego?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
źle słyszałes... normalnie jest historia prowadzona no o ile jest wpisywana...wulkan pisze:Belgia i Holandia nie wbija danych do bazy przeglądów przebiegów jeśli chodzi o ASO (tak zasłyszałem, może nie wszyscy), Niemcy wbijają w bazę.
Car-Pass to kartka formatu A4 koloru zielonego, potwierdzająca przebieg samochodu... ja przy każdym samochodzie z Belgii miałem takie cos...wulkan pisze: Co do tego car-pass to sam jestem ciekaw bo w tym wątku wogóle się dowiedziałem, że coś takiego istnieje...
- jakubek666
- Przeglądacz
- Auto:: touran 1.9tdi bkc 2005 HL
- Imię:: kuba
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Dodi,Car-Pass to kartka formatu A4 koloru zielonego, potwierdzająca przebieg samochodu... ja przy każdym samochodzie z Belgii miałem takie cos...
Car pass to szara kartka z przebiegami zarejestrowanymi podczas każdego przeglądu(zakładam, że przy wypadku jedna z dat będzie wcześniej niż 2 lata od poprzedniej).
Z tego co się dowiedziałem - nie powinno się kupować samochodu bez tego dokumentu(tak rekomendują Belgowie na swoich oficjalnych stronach), co jest gwarancją autentyczności przebiegu auta.
Wygląda tak:

Dokument koloru zielonego to przegląd - Certificat de visite:
W części białej są adnotacje dotyczące usterek lub rzeczy na które klient ma zwrócić uwagę(np. u mnie było coś o papierku na dopuszczalną wagę ciągniętej przyczepki).
Dowiedziałem poprzez koleżankę, że w tym przeglądzie w rubryce Kilomertrage podawany jest stan licznika z dnia badania oraz w nawiasie stan licznika z poprzedniego badania z ich bazy(czyli zazwyczaj minus 2 lata).
U mnie było na przeglądzie z 04.2013: "170 135 (152 332)".
Napisałem do firmy CAR PASS maila z prośbą o przesłanie informacji z ostatnimi kilkoma wpisami, gdyż podejrzewam fałszerstwo przebiegu jeszcze na terenie Belgii(dobry argument=pół sukcesu).
[ Dodano: Pią Wrz 13, 2013 13:07 ]
Właśnie dostałem odpowiedź z firmy CAR PASS.
Mailowo nie mogą przesłać dokumentu Car pass, lecz jeśli podasz im w zapytaniu mailowym nr VIN swojego pojazdu oraz aktualny na dzień dzisiejszy stan licznika, to mogą przesłać informację, czy jest on zgodny z ostatnimi wpisami.
Tak więc, przed zakupem auta z Belgii od handlarza warto poprosić o dokument Car Pass lub nr VIN oraz stan licznika(wtedy piszesz maila po angielsku na adres Help@car-pass.be z prośbą o potwierdzenie przebiegu podając te 2 informacje).
Przypominam:
W Belgii dane do CAR PASS'a są przesyłane za każdym razem podczas przeglądu przez stację diagnostyczną.
Służy to do kontroli przebiegu auta, gdyż cofanie liczników jest zabronione.
Według ich wytycznych, kupujący ma prawo żądać od sprzedającego dokumentu Car Pass.
Koszt wydania dokumentu: 6 euro(bezpłatnie jeśli raport ma zawierać mniej niż 4 wpisy).
Warunek wydania dokumentu: wizyta autem na stacji diagnostycznej + podanie aktualnego przebiegu.
PS. Jeśli na takim dokumencie daty/terminy wizyt są w bliskiej odległości czasowej, może to świadczyć o poważniejszej stłuczce(kierowca po dokonaniu naprawy ma obowiązek dokonać przeglądu + wpis do car pass'a).
Pozdrawiam,
Kuba
Jeśli pomogłem, to nie zapomnij podziękować(żółta łapka prawy dolny róg) :-)
Mój PLATINIUM GREY Touran
Kuba
Jeśli pomogłem, to nie zapomnij podziękować(żółta łapka prawy dolny róg) :-)
Mój PLATINIUM GREY Touran