auto z Belgii

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
regu
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

auto z Belgii

Post autor: regu »

Czy ktoś z Was może kupił auto z Belgii?
Zastanawiam się nad ofertą "opłacony, do rejestracji" i chciałbym się upewnić co do dokumentów które powinienem dostać od sprzedającego. Z tego co przeczytałem to zawsze powinien być:
- różowy Brief (albo dokument z policji potwierdzający pochodzenie pojazdu)
- rachunek albo umowa kupna-sprzedaży
- certyfikat Car-Pass ?

Czy każde auto z Belgii powinno mieć Car-Pass?

Co z przeglądem, jeśli auto było ściągniete na lawecie to może go nie być?
Jeżeli ktoś już przerabiał ten tamat, proszę o więcej informacji.

Dzięki.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja obecnie mam auto z Belgii i kiedys tez mialem...w obu przyapdkach miałem Car-Pass
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Jeżeli chodzi o przegląd to jeśli auto ma ważny przegląd w dowodzie zagranicznym (briefie) to nie trzeba robić przeglądu w Polsce (jest on honorowany, trzeba pamiętać że w Polsce odejmują jeden rok), jeśli nie ma to robisz w Polsce i już. To akurat najmniejszy problem.

Przynajmniej tak miałem ze swoim dojczlandem.
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

GioW pisze:Jeżeli chodzi o przegląd to jeśli auto ma ważny przegląd w dowodzie zagranicznym (briefie) to nie trzeba robić przeglądu w Polsce (jest on honorowany, trzeba pamiętać że w Polsce odejmują jeden rok), jeśli nie ma to robisz w Polsce i już. To akurat najmniejszy problem.

Ja musiałem robić przegląd pomimo iż był/jest ważny do marca 2013. w moim przypadku przegląd nie został uznany ponieważ był zrobiony w 2011 czyli dostał TUV na 2lata a w PL się robi co roku więc jest tak jakby nieważny :hahaha: :hahaha: kretyństwo a raczej złodziejstwo, na wszystkim chcą zarobić!
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik
Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: wulkan »

Co to jest ten Car-Pass i jak to wygląda? (kolor/napisy) bo nie pamiętam żebym miał cosik takiego

tych dokumentów do rejestracji miałem znacznie wiecej niż wymienione, tłumaczenia, opłaty, akcyzy, itp.
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

wulkan pisze:Co to jest ten Car-Pass i jak to wygląda? (kolor/napisy) bo nie pamiętam żebym miał cosik takiego

.
Z tego co pamiętam to coś typu certyfikat autentyczności przebiegu samochodu, jest wykonywany co roku, znajduje się tam data oraz przebieg samochodu, miałem auto z Holandii i tam też coś podobnego jest. Masz takie zestawienie od początku jaki był przebieg w kolejnych latach eksploatacji, powiedzmy masz auto z 2009r to na Car Pass będzie tabelka typu:

Data i przebieg

../../2012 25000km
../../2011 20000km
../../2010 15000km
../../2009 10000km
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik

to mi wała zrobili bo tego nie miałem, mam niby książkę serwisową, ktróra się potwierdziła w ASO ale to też pewnie z ziemniaka i za flaszkę się robi heh, tyle że do rejestracji ten dokument nie jest potrzebny ale dla 'pewności' zakupu widzę że bardzo przydatny
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
regu
Początkujący

Z tego co udało mi się wyszukać, pod tym likniem można sprawdzić autentyczność Car-Pass'u:
https://professionals.car-pass.be/verif ... _locale=nl
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

lukasz22i pisze:
GioW pisze:Jeżeli chodzi o przegląd to jeśli auto ma ważny przegląd w dowodzie zagranicznym (briefie) to nie trzeba robić przeglądu w Polsce (jest on honorowany, trzeba pamiętać że w Polsce odejmują jeden rok), jeśli nie ma to robisz w Polsce i już. To akurat najmniejszy problem.

Ja musiałem robić przegląd pomimo iż był/jest ważny do marca 2013. w moim przypadku przegląd nie został uznany ponieważ był zrobiony w 2011 czyli dostał TUV na 2lata a w PL się robi co roku więc jest tak jakby nieważny :hahaha: :hahaha: kretyństwo a raczej złodziejstwo, na wszystkim chcą zarobić!
Dlatego napisałem, że w Polsce odejmują rok, tak więc wychodziło Ci że masz przegląd do marca 2012... nie wiem kiedy rejestrowałeś swojego.
regu
Początkujący

wulkan pisze:to mi wała zrobili bo tego nie miałem, mam niby książkę serwisową, która się potwierdziła w ASO ale to też pewnie z ziemniaka i za flaszkę się robi heh, tyle że do rejestracji ten dokument nie jest potrzebny ale dla 'pewności' zakupu widzę że bardzo przydatny
w sprawdzanym aucie też nie ma Car-Pass'u. Dzwoniłem dzisiaj do handlarza i standardowa odpowiedź, że niby jak sprowadza to ma ale ... w tym akurat nie było sic!
Wiecie może czy każde auto z Belgii musi posiadać taki certyfikat, czy może te na, nazwijmy to"export" mogą wyjść bez tego?
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik

Belgia i Holandia nie wbija danych do bazy przeglądów przebiegów jeśli chodzi o ASO (tak zasłyszałem, może nie wszyscy), Niemcy wbijają w bazę. Co do tego car-pass to sam jestem ciekaw bo w tym wątku wogóle się dowiedziałem, że coś takiego istnieje...
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

wydaje mi się że większość auto nie ma tego car passu tylko nieliczne z salonu takie coś będą posiadać
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

wulkan pisze:Belgia i Holandia nie wbija danych do bazy przeglądów przebiegów jeśli chodzi o ASO (tak zasłyszałem, może nie wszyscy), Niemcy wbijają w bazę.
źle słyszałes... normalnie jest historia prowadzona no o ile jest wpisywana...
wulkan pisze: Co do tego car-pass to sam jestem ciekaw bo w tym wątku wogóle się dowiedziałem, że coś takiego istnieje...
Car-Pass to kartka formatu A4 koloru zielonego, potwierdzająca przebieg samochodu... ja przy każdym samochodzie z Belgii miałem takie cos...
Awatar użytkownika
jakubek666
Przeglądacz
Auto:: touran 1.9tdi bkc 2005 HL
Imię:: kuba
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: jakubek666 »

Car-Pass to kartka formatu A4 koloru zielonego, potwierdzająca przebieg samochodu... ja przy każdym samochodzie z Belgii miałem takie cos...
Dodi,
Car pass to szara kartka z przebiegami zarejestrowanymi podczas każdego przeglądu(zakładam, że przy wypadku jedna z dat będzie wcześniej niż 2 lata od poprzedniej).
Z tego co się dowiedziałem - nie powinno się kupować samochodu bez tego dokumentu(tak rekomendują Belgowie na swoich oficjalnych stronach), co jest gwarancją autentyczności przebiegu auta.
Wygląda tak:
Obrazek

Dokument koloru zielonego to przegląd - Certificat de visite:
Obrazek
W części białej są adnotacje dotyczące usterek lub rzeczy na które klient ma zwrócić uwagę(np. u mnie było coś o papierku na dopuszczalną wagę ciągniętej przyczepki).
Dowiedziałem poprzez koleżankę, że w tym przeglądzie w rubryce Kilomertrage podawany jest stan licznika z dnia badania oraz w nawiasie stan licznika z poprzedniego badania z ich bazy(czyli zazwyczaj minus 2 lata).
U mnie było na przeglądzie z 04.2013: "170 135 (152 332)".

Napisałem do firmy CAR PASS maila z prośbą o przesłanie informacji z ostatnimi kilkoma wpisami, gdyż podejrzewam fałszerstwo przebiegu jeszcze na terenie Belgii(dobry argument=pół sukcesu).

[ Dodano: Pią Wrz 13, 2013 13:07 ]
Właśnie dostałem odpowiedź z firmy CAR PASS.
Mailowo nie mogą przesłać dokumentu Car pass, lecz jeśli podasz im w zapytaniu mailowym nr VIN swojego pojazdu oraz aktualny na dzień dzisiejszy stan licznika, to mogą przesłać informację, czy jest on zgodny z ostatnimi wpisami.

Tak więc, przed zakupem auta z Belgii od handlarza warto poprosić o dokument Car Pass lub nr VIN oraz stan licznika(wtedy piszesz maila po angielsku na adres Help@car-pass.be z prośbą o potwierdzenie przebiegu podając te 2 informacje).

Przypominam:
W Belgii dane do CAR PASS'a są przesyłane za każdym razem podczas przeglądu przez stację diagnostyczną.
Służy to do kontroli przebiegu auta, gdyż cofanie liczników jest zabronione.
Według ich wytycznych, kupujący ma prawo żądać od sprzedającego dokumentu Car Pass.
Koszt wydania dokumentu: 6 euro(bezpłatnie jeśli raport ma zawierać mniej niż 4 wpisy).
Warunek wydania dokumentu: wizyta autem na stacji diagnostycznej + podanie aktualnego przebiegu.

PS. Jeśli na takim dokumencie daty/terminy wizyt są w bliskiej odległości czasowej, może to świadczyć o poważniejszej stłuczce(kierowca po dokonaniu naprawy ma obowiązek dokonać przeglądu + wpis do car pass'a).
Pozdrawiam,
Kuba

Jeśli pomogłem, to nie zapomnij podziękować(żółta łapka prawy dolny róg) :-)
Mój PLATINIUM GREY Touran
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Ja się pytam dlaczego nie wprowadzą tego nasze władze, w miarę tego zrobił by się porządek na rynku samochodów używanych. Ogłoszenia przynajmniej by miały prawdziwe przebiegi.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
ODPOWIEDZ