Odcinanie pompy paliwa
- Rauko
- Expert
- Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Odcinanie pompy paliwa
Czy takie "zabezpieczenie" ma sens i czy nie zaszkodzi silnikowi jeżeli się o nim zapomni i odpali? Szukałem tego info na necie, ale nikt nie był pewien jak to się ma do silników PD.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Początkowo silniki PD nie miały pompek elektrycznych w zbiorniku. Na przewodzie dopływu był zamocowany zaworek zwrotny, który miał zapobiegać cofaniu paliwa. Ponieważ jednak taka konstrukcja wykazywała później wiele problemów, a to się zaworki za parę centów wieszały, to znowu po dłuższym postoju paliwo jednak wolno wracało do zbiornika. Czasami zdarzało się szarpanie wywołane niedoborem paliwa. Więc VW zdecydowało się założyć pompki by nie denerwować klientów i ponosić kosztów napraw, wymian. Tyle historii...
Odcięcie jest jakimś sposobem, który trzeba by wypróbować, bo teoretycznie nie pracująca pompa w baku tamuje przepływ paliwa. Ci którym już padła taka pompka o tym wiedzą, że nie pojedzie się dalej - oczywiście warto zwrócić wtedy uwagę na konkretną przyczynę. Być może nie zasilana pompka może pod wpływem ssania pompy tandemowej na silniku się obracać, a przy uszkodzeniu np. zatarcie przepływ nie jest możliwy - w tym względzie nie mam doświadczeń.
Są inne ciekawsze i w miarę proste zabezpieczenia, ale ze zrozumiałych względów na forum nie będę o nich pisał. Jest to kolejny powód do organizacji zlotu
Odcięcie jest jakimś sposobem, który trzeba by wypróbować, bo teoretycznie nie pracująca pompa w baku tamuje przepływ paliwa. Ci którym już padła taka pompka o tym wiedzą, że nie pojedzie się dalej - oczywiście warto zwrócić wtedy uwagę na konkretną przyczynę. Być może nie zasilana pompka może pod wpływem ssania pompy tandemowej na silniku się obracać, a przy uszkodzeniu np. zatarcie przepływ nie jest możliwy - w tym względzie nie mam doświadczeń.
Są inne ciekawsze i w miarę proste zabezpieczenia, ale ze zrozumiałych względów na forum nie będę o nich pisał. Jest to kolejny powód do organizacji zlotu
-
Highline
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Również chcę zabezpieczyć auto przed kradzieżą i zastanawiam się nad odcięciem zapłonu, tylko nie mogę znaleźć jakiegoś schematu / poradnika jak to zrobić.
Natknąłem się jeszcze na Zedera http://www.zeder.pl/
Natknąłem się jeszcze na Zedera http://www.zeder.pl/
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
- AutoAlarm
- Początkujący
Zamieszczę zdjęcia Zedera w pasacie B6.
Blokada została zamontowana w autoryzowanym serwisie firmy Zeder.
Klient właśnie przyjechał do mnie, aby uratować to co jeszcze można i naprawić to, co zepsuli "fachowcy" podczas montażu.
Osobiście nie polecam tego typu blokady.
Są inne, lepsze zabezpieczenia, które mniej ingerują we wnętrze samochodu.
Zeder przecież nie rozwiązuje problemu z wciągnięciem auta na lawetę !
Nie będę tutaj (na otwartym forum) opisywał, jak można lepiej zabezpieczyć własny samochód, ale na pewno nie trzeba w tym celu wydawać ponad 1000zł i dewastować wnętrze nowego auta.
Blokada została zamontowana w autoryzowanym serwisie firmy Zeder.
Klient właśnie przyjechał do mnie, aby uratować to co jeszcze można i naprawić to, co zepsuli "fachowcy" podczas montażu.
Osobiście nie polecam tego typu blokady.
Są inne, lepsze zabezpieczenia, które mniej ingerują we wnętrze samochodu.
Zeder przecież nie rozwiązuje problemu z wciągnięciem auta na lawetę !
Nie będę tutaj (na otwartym forum) opisywał, jak można lepiej zabezpieczyć własny samochód, ale na pewno nie trzeba w tym celu wydawać ponad 1000zł i dewastować wnętrze nowego auta.
Auto elektronika, zabezpieczenia pojazdów, centralne zamki, sterowniki bezprzewodowe
- Rauko
- Expert
- Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Przed wciągnięciem na lawetę to raczej nic nie zabepiecza 
No chyba, że załączenie alarmu (wyjca na którego nikt nie reaguje) zaliczamy do zabezpieczenia przed lawetą. Ale jeżeli masz jakieś ciekawe propozycję to daj na PW (jestem też otwarty na oferty z cenami
)
Chętnie posłucham bo właśnie myślę co tu jeszcze zmajstrować
PS. Zadera też uważam za zbyt inwazyjny system.
No chyba, że załączenie alarmu (wyjca na którego nikt nie reaguje) zaliczamy do zabezpieczenia przed lawetą. Ale jeżeli masz jakieś ciekawe propozycję to daj na PW (jestem też otwarty na oferty z cenami
Chętnie posłucham bo właśnie myślę co tu jeszcze zmajstrować
PS. Zadera też uważam za zbyt inwazyjny system.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
- AutoAlarm
- Początkujący
Ważne jest, aby gniazdo diagnostyczne nie miało 1:1 połączenia ze sterownikiem silnika.
Do tego stalowa obejma zabezpieczająca złącze ECU przed podpięciem innego "komputera".
Zabezpieczenie elektromagnetyczne zabezpieczające pokrywę silnika przed otwarciem.
Czujnik "grawitacyjny" położenia + system alarmowy z powiadomieniem GSM.
Odcięcie czujników silnika na przekaźniku w bezpośredniej bliskości silnika - krótkie przewody.
Wszystkie dodatkowe wiązki systemu alarmowego z dołożonym dodatkowym przewodem antysabotażowym. Przecięcie wiązki unieruchamia pojazd.
Dodatkowa syrena we wnętrzu pojazdu.
Gaszenie świateł mijania po włamaniu - auto jadące w nocy bez świateł szybciej zostanie zauważone , niż jadące z włączoną syreną i awaryjnymi.
O żadnych szczegółach nie będę pisał na forum, możemy jedynie dyskutować ogólnikowo.
Do tego stalowa obejma zabezpieczająca złącze ECU przed podpięciem innego "komputera".
Zabezpieczenie elektromagnetyczne zabezpieczające pokrywę silnika przed otwarciem.
Czujnik "grawitacyjny" położenia + system alarmowy z powiadomieniem GSM.
Odcięcie czujników silnika na przekaźniku w bezpośredniej bliskości silnika - krótkie przewody.
Wszystkie dodatkowe wiązki systemu alarmowego z dołożonym dodatkowym przewodem antysabotażowym. Przecięcie wiązki unieruchamia pojazd.
Dodatkowa syrena we wnętrzu pojazdu.
Gaszenie świateł mijania po włamaniu - auto jadące w nocy bez świateł szybciej zostanie zauważone , niż jadące z włączoną syreną i awaryjnymi.
O żadnych szczegółach nie będę pisał na forum, możemy jedynie dyskutować ogólnikowo.
Auto elektronika, zabezpieczenia pojazdów, centralne zamki, sterowniki bezprzewodowe
-
kufcio
- Przeglądacz
- Podziękował: 1 raz
Ten Zender to męczące na dłuższą metę ale możliwe ze skuteczne.
Zdjecia zamieszczone maja zapewne na celu pokazanie brzydkiego wycięcia tapicerki jednak mnie nie odstraszają bo tego nawet jak zajrzysz od spodu nie widać a foto zrobione aparatem na czuja z wyciągniętej ręki.
Ogólnikowe pytanie:
-jak podtrzymać przekaźnik przez np 10sekund kiedy to auto zgaśnie na światłach..? kondensator?:)
Zdjecia zamieszczone maja zapewne na celu pokazanie brzydkiego wycięcia tapicerki jednak mnie nie odstraszają bo tego nawet jak zajrzysz od spodu nie widać a foto zrobione aparatem na czuja z wyciągniętej ręki.
Ogólnikowe pytanie:
-jak podtrzymać przekaźnik przez np 10sekund kiedy to auto zgaśnie na światłach..? kondensator?:)
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Wystarczy dobrze poszukać wśród bezpieczników w komorze silnika. Po wyłączeniu zapłonu jest podtrzymywana np. klapa przepustnicy powietrza. Pod takie "źródło" zasilania podłączyłem w Pomarańczy dzienne, które świeca po zgaszeniu zapłonu przez ok. 10s (zamknięcie centralnego też im w tym nie przeszkadza).
Probówka/multimetr w rękę i do dzieła
Probówka/multimetr w rękę i do dzieła