Te zmiany z 1 na 2 to są rodzaje pamięci komputera pokładowego.
Pamięć 1 - to pamięć tymczasowa - chodzi o to że zbiera ona informacje i pamięta tylko do czasu wyłączenia zapłonu na dłużej niż 2 godziny. Po wyłączeniu zapłonu na co najmniej 2 godz. pamięć zostaje wykasowana. Wcześniej też można ją skasować - trzeba RESET przytrzymać dłużej.
Pamięć 2 - to pamięć trwała - można ją wykasować tylko przez długie przytrzymanie przycisku RESET.
Czyli np. kiedy ja kiedy tankuję auto resetuję oba + km, na zegarze.
Jak jeżu napisał mam na "2" całkowity przegląd spalania godzin jazdy itp. do czasu następnego resetu przy tankowaniu.
Na "1" mam śledzenie stanu na bieżąco. Pod warunkiem, że auto nie będzie stało dłużej niż 2 godziny.
A po co się tak bawię?
Zawsze tankuje pod korek i zawsze jestem ciekaw, czy w dalszym ciągu mam za ciężką nogę...
Hehe ale jazde miałem kiedyś z tymi cyferkami ''1'', ''2''...
Kiedyś, kiedy nie wiedziałem o tym rodzaju wskazań, zakładałem temat, że mi komp kasuje dane z jazdy (spalanie, czas właczenia silnika, itp....). Myslałem, że ako pada lub jest tak słabe, że kasuje...Okazało się, że to moja żonka przełączyła na ''1'' i tak się działo...Spanikowałem i kiedyś sam do tego doszedłem...Odpowiedzi na owy temat miałem, ako pada, coś się dzieje ze sterownikiem.....ehhhh....Niewiedza doprowadziła mnie do niepotrzebnych zmartwień....
Pozdro...
Człowiek jest wielki,nie przez to co ma,nie przez to kim jest,
nie przez to co posiada, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.