przepustnica itd..

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
pepolek36
Kandydat
Auto:: 1.6 mpi BGU 2003
Imię:: tomek

przepustnica itd..

Post autor: pepolek36 »

Witam ponownie.
Wiem że temat przerabiany w necie i na forach tj.czyszczenie przepustnicy setki razy ,ale ja tak trochę w tym temacie ale odnośnie czego innego.
Zacznę od tego , że dziś zabrałem się za czyszczenie przepustnicy ( ogólnie prawdopodobnie mam jakieś lewe powietrze ? falowanie obrotów itd ale tylko na 2 miesięcznym gazie, na benzynie wsz ok.
Gaziarz twierdzi że z gazem wsz gitarra i na 100% coś z benzyną jest.
Nadmienię że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o mechanikę, ale od czego fora , youtuby itd :) więc nawet to jakoś poszło.
Teraz pytanko czy ta metalowa część(3 zdj) ,idzie bodajże do egru ,nie wiem jak sie fachowo zwie, (2śrubki od góry) od której zaczynamy odkręcanie przepustnicy też to można wyczyścić ?
W sensie od dołu włożyć cienką rurkę załączaną do spray-u i "psikać"
Czy raczej nie wskazane

No i następne pytanie odnośnie kolektora ssącego
Nie za bardzo się orientuje (na ten temat mało co jest na forach) gdzie to, co to i jak się do tego zabrać ,co czyścić
Czytałem niejednokrotnie że lubią jakieś uszczelki być do wymiany właśnie w tymże kolektorze.
I nie wiem czy sam jako laik dam radę czy raczej mechanik
I tu pojawia się kolejne związane z tym pytanie czy założenie przepustnicy ma sens, tzn nie wiem czy potem ten kolektor i te uszczelki żeby wymienić trzeba będzie znowu zdejmować przepustnice? bo jeśli tak to nie ma sensu, skoro mam to rozebrane składać, tylko lepiej kogoś wezwać pod dom i niech wymieni skoro przepustnicy nie ma.
Oprócz tego jakieś sugestie co można jeszcze poczyścić jak już się za to zabrłm ,auto stoi i mam urlop..
Dziekuję z góry za wszelki podpowiedzi
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: przepustnica itd..

Post autor: wesol »

Dobrze ci radzę i oddaj to auto komis kumatego bo tak to ci braknie urlopu by to auto do ładu doprowadzić. Przepustnica to nie tylko klapka która tam widać na fotach i żeby to było jakieś super srebrne bo takie jest lepsze jak takie przyciemnione. Zerknij na ta wtyczkę elektryczna która nie wiem po co tak zaizolowana. Pomysł po co tam tyle tych pinów elektrycznych jest.
No i rzeczą oczywistą jest to że ma być cały dolot szczelny i nie na wydaje mi się tylko tak że masz być tego pewny jakby od tego zależało czyjeś życie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Frankfurter8
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 tdi 2013
Imię:: Michal
Podziękował: 7 razy

Post autor: Frankfurter8 »

Witam, wyskoczyl check engine z autem nic sie nie dzieje 2.0 tdi 140 dsg.moze poza gaszeniem silnika( brak lagodnego odstawienia silnika)wyskoczyl blad p0121 co wskazywaloby na przepustnice lub osprzet..dzwonilem do 2 sprawdzonych mechanikow zaden nie chce sie podjac..pomyslalem ze jesli to kwestia czyszczenia to moze sam podjalbym sie tego zadania..jestem amatorem czy moge napotkaxcjakoea przeszkody nie do pokonoania? Z gory dziekuje za sugestie
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Na 99% wyłamał się ząbek na zębatce plastikowej i się zawiesza, standard w 2,0 , wymień na drugą i po problemie

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Frankfurter8
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 tdi 2013
Imię:: Michal
Podziękował: 7 razy

Post autor: Frankfurter8 »

Dziekuje za pomoc. check engine dzis rano wygasl. bez ingerencji. o jakiej zebatce mowa? Skoro masz juz doswiadczenie z touranami to radzisz czyszczenie przepustnicy rowniez..i jak jestesmy przy czyszczeniu to czyscic egr czy wylaczyc..dpf a sie pozbylem..chcialbym sie dowiedziec co warto wyczyscic a czego sie pozbyc;)..
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

W środku w przepustnicy jest ta zębatka plastikowa, trzeba zdjąć ta obudowę metalową.niby to jest nie rozbieralne ale można rozebrać, gdzieś na forum kiedyś czytałem że niby można dostać ta zębatkę,ja osobiście wymieniłem kumplowi na drugą używana przepustnicę

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

wyjąć, wyczyścić, spr zębatkę ewentualnie wymienić koszt ok 70 zł, zamontować skasować błąd i tyle
nowa to ok 700-1000 zł jak dobrze pamiętam...

-- 29 lip 2020, o 18:09 --

wyjąć, wyczyścić, spr zębatkę ewentualnie wymienić koszt ok 70 zł, zamontować skasować błąd i tyle
nowa to ok 700-1000 zł jak dobrze pamiętam...
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Taki wachlarz zębaty i kółko zębate podwójne. Poprostu od czasu do czasu warto tam zerknąć i przesmarowac mechanizm. Tak raz na rok czy dwa lata w zupełności wystarczy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Chyba że olej zalał doszczętnie silniczek.
U mnie zębatki były całe a zworę zrobił ten silniczek. Skończyło się na nówce od Pierburga za 750zł.
Obrazek
ODPOWIEDZ