Włączanie sie wentylatorów w czsie jazdy?
-
- Auto:: Touran
- Imię::
Włączanie sie wentylatorów w czsie jazdy?
Witam mam problem z wentylatorami tzn czasami zaraz po rozruchu załączają się wentylatory i obroty silnika idą na 1000obr/min kiedy ruszę sytuacja ustaje ale kiedy stanę na światłach znowu wentylatory idą na całość.do tego zapala się ESP i jest wyłączony.Kasuję błędy ale po kilku krotnym rozruchu jest to samo!!Czy jest to sprzęgło alternatora?
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Re: Włączanie sie wentylatorów w czsie jazdy?
Pawelec81 pisze:Witam mam problem z wentylatorami tzn czasami zaraz po rozruchu załączają się wentylatory i obroty silnika idą na 1000obr/min kiedy ruszę sytuacja ustaje ale kiedy stanę na światłach znowu wentylatory idą na całość.do tego zapala się ESP i jest wyłączony.Kasuję błędy ale po kilku krotnym rozruchu jest to samo!!Czy jest to sprzęgło alternatora?
A błędy jakie były???
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Wygląda na czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Warto zobaczyć co pokazuje na zegarach i w blokach pomiarowych sterownika silnika. Trzeba sprawdzić obydwa wskazania, bo w zasadzie są to dwa niezależne termistory.Pawelec81 pisze:Witam mam problem z wentylatorami tzn czasami zaraz po rozruchu załączają się wentylatory i obroty silnika idą na 1000obr/min kiedy ruszę sytuacja ustaje
Co do zapalającego się ESP, to już trochę dziwny objaw. Może te dwie rzeczy łączy problem z masą

Sprawdzałeś stan naładowania akumulatora?
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Sprawdź akumulator, podwyższone obroty to efekt słabej baterii, mi po wymianie aku, problem znikł.jeffik pisze:Witam!
Gdzie się znajduje ten czujnik temperatury cieczy. Dziś u mnie pojawił się problem z podwyższonymi obrotami i wiatrakami działającymi na full. Jutro podepnę się z kompem i zobaczę.
Pozdrawiam!
- jeffik
- Użytkownik
- Auto:: Toyota Verso
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Witam!
Dzięki cheles za informację. Dobrze wiedzieć gdzie jest zainstalowany ten czujnik. Na razie go nie dotykam bo jak już pisałem po wykasowaniu błędów jest ok.
poleciało.
Pozdrawiam!
Dzięki cheles za informację. Dobrze wiedzieć gdzie jest zainstalowany ten czujnik. Na razie go nie dotykam bo jak już pisałem po wykasowaniu błędów jest ok.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony wt lip 10, 2012 22:53 przez jeffik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący
- Auto:: touran 1.9 2003
- Imię:: paweł
Problem polega na tym ze teraz mieszkam w norwegii i nie mam kontaktu z kimś kto mógłby mi w tym pomóc. Dlatego pytałem czy można to naprawic poprzez wymianę któregoś z czujników. Ale w końcu musze sobie sprawić własny interfejs i będzie z głowy, tylko że zbieram się z tym już prawie rok i się zebrać nie mogę.cheles pisze:pawell407,
Na początek dogadaj się z którymś kolegów z grupy mazowieckiej o przeskanowanie autka, by sprawdzić błędy, żeby dokładnie zidentyfikować problem, a poźniej wymienić dokładnie. Kilku kolegów też bez skanowania wymieniało i tylko narazili się na dodatkowe koszty.

- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
A Norwegiapawell407 pisze:Problem polega na tym ze teraz mieszkam w norwegii i nie mam kontaktu z kimś kto mógłby mi w tym pomóc. Dlatego pytałem czy można to naprawic poprzez wymianę któregoś z czujników. Ale w końcu musze sobie sprawić własny interfejs i będzie z głowy, tylko że zbieram się z tym już prawie rok i się zebrać nie mogę.cheles pisze:pawell407,
Na początek dogadaj się z którymś kolegów z grupy mazowieckiej o przeskanowanie autka, by sprawdzić błędy, żeby dokładnie zidentyfikować problem, a poźniej wymienić dokładnie. Kilku kolegów też bez skanowania wymieniało i tylko narazili się na dodatkowe koszty.

-
- Początkujący
- Auto:: touran 1.9 2003
- Imię:: paweł
czy za załączanie się wentylatorów odpowiedzialny jest czujnik jak na rysunku wyżej nr 20? chciałem go u siebie sprawdzić odpinając go i zmostkować przewody w wtyczce. i co mnie troche zdziwiło to wentylatory włączały się gdy wtyczka była rozłączona i wyłączały sie po ponownym podłączeniu,( test na włączonym zapłonie oczywiście) no ale widocznie tak to działa spodziewałem się, że bedzie odwrotnie
Jest jakaś możliwość przetestowania tego czujnika czy "ma tendencje do świrowania"? kupiłem już drugi na wszelki wypadek i chyba go zmienie dla świętego spokoju, ale dobrze by się było jakoś upewnić bo puki co vag'a jeszcze nie posiadam