Włączanie sie wentylatorów w czsie jazdy?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Pawelec81
Auto:: Touran
Imię::

Włączanie sie wentylatorów w czsie jazdy?

Post autor: Pawelec81 »

Witam mam problem z wentylatorami tzn czasami zaraz po rozruchu załączają się wentylatory i obroty silnika idą na 1000obr/min kiedy ruszę sytuacja ustaje ale kiedy stanę na światłach znowu wentylatory idą na całość.do tego zapala się ESP i jest wyłączony.Kasuję błędy ale po kilku krotnym rozruchu jest to samo!!Czy jest to sprzęgło alternatora?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Włączanie sie wentylatorów w czsie jazdy?

Post autor: JacaTouran »

Pawelec81 pisze:Witam mam problem z wentylatorami tzn czasami zaraz po rozruchu załączają się wentylatory i obroty silnika idą na 1000obr/min kiedy ruszę sytuacja ustaje ale kiedy stanę na światłach znowu wentylatory idą na całość.do tego zapala się ESP i jest wyłączony.Kasuję błędy ale po kilku krotnym rozruchu jest to samo!!Czy jest to sprzęgło alternatora?

A błędy jakie były???
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Pawelec81 pisze:Witam mam problem z wentylatorami tzn czasami zaraz po rozruchu załączają się wentylatory i obroty silnika idą na 1000obr/min kiedy ruszę sytuacja ustaje
Wygląda na czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Warto zobaczyć co pokazuje na zegarach i w blokach pomiarowych sterownika silnika. Trzeba sprawdzić obydwa wskazania, bo w zasadzie są to dwa niezależne termistory.

Co do zapalającego się ESP, to już trochę dziwny objaw. Może te dwie rzeczy łączy problem z masą :roll:
Sprawdzałeś stan naładowania akumulatora?
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Pawelec81
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Pawelec81 »

przepraszam za brak odpowiedzi ale już jestem.jeżeli chodzi czujnik był wymieniany.a masa kable wyglądają na zdrowe.ile powinno mieć ako i jakim prądem ładuje alternator?
Awatar użytkownika
jeffik
Użytkownik
Auto:: Toyota Verso
Imię:: Andrzej
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: jeffik »

Witam!

Gdzie się znajduje ten czujnik temperatury cieczy. Dziś u mnie pojawił się problem z podwyższonymi obrotami i wiatrakami działającymi na full. Jutro podepnę się z kompem i zobaczę.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

jeffik pisze:Witam!

Gdzie się znajduje ten czujnik temperatury cieczy. Dziś u mnie pojawił się problem z podwyższonymi obrotami i wiatrakami działającymi na full. Jutro podepnę się z kompem i zobaczę.

Pozdrawiam!
Sprawdź akumulator, podwyższone obroty to efekt słabej baterii, mi po wymianie aku, problem znikł.
Awatar użytkownika
jeffik
Użytkownik

Witam!

Z aku to wiem że taki problem występuje. Już kiedyś ten problem przerabiałem. Dziś podłączyłem się pod kompa i wywaliło błąd związany z pamięcią. Wykasowałem i jak narazie jest ok.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

jeffik

Czujnik temperatury cieczy poz. 20. O to chodziło ?
Załączniki
Czujnik temperatury cieczy poz. 20
Czujnik temperatury cieczy poz. 20
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
jeffik
Użytkownik

Witam!

Dzięki cheles za informację. Dobrze wiedzieć gdzie jest zainstalowany ten czujnik. Na razie go nie dotykam bo jak już pisałem po wykasowaniu błędów jest ok.
:piwo: poleciało.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony wt lip 10, 2012 22:53 przez jeffik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

jeffik,
Na przyszłość dla innych zostanie. Oby nie był nikomu potrzebny. Szerokości
Obrazek
VW Touran by chelesline
pawell407
Początkujący
Auto:: touran 1.9 2003
Imię:: paweł

Post autor: pawell407 »

witam
mam ten sam problem z obrotami i załączającymi się wentylatorami. Niestety nie mam możliwości podpięcia pod kompa i wykasowania błędów. więc pytanie brzmi: czy jest możliwość naprawy tego poprzez wymianę któregoś czujnika? jeśli tak to którego?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

pawell407,

Na początek dogadaj się z którymś kolegów z grupy mazowieckiej o przeskanowanie autka, by sprawdzić błędy, żeby dokładnie zidentyfikować problem, a poźniej wymienić dokładnie. Kilku kolegów też bez skanowania wymieniało i tylko narazili się na dodatkowe koszty.
Obrazek
VW Touran by chelesline
pawell407
Początkujący

cheles pisze:pawell407,

Na początek dogadaj się z którymś kolegów z grupy mazowieckiej o przeskanowanie autka, by sprawdzić błędy, żeby dokładnie zidentyfikować problem, a poźniej wymienić dokładnie. Kilku kolegów też bez skanowania wymieniało i tylko narazili się na dodatkowe koszty.
Problem polega na tym ze teraz mieszkam w norwegii i nie mam kontaktu z kimś kto mógłby mi w tym pomóc. Dlatego pytałem czy można to naprawic poprzez wymianę któregoś z czujników. Ale w końcu musze sobie sprawić własny interfejs i będzie z głowy, tylko że zbieram się z tym już prawie rok i się zebrać nie mogę. ;)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

pawell407 pisze:
cheles pisze:pawell407,

Problem polega na tym ze teraz mieszkam w norwegii i nie mam kontaktu z kimś kto mógłby mi w tym pomóc. Dlatego pytałem czy można to naprawic poprzez wymianę któregoś z czujników. Ale w końcu musze sobie sprawić własny interfejs i będzie z głowy, tylko że zbieram się z tym już prawie rok i się zebrać nie mogę. ;)
A Norwegia ;) to czemu w podpisie masz mazowieckie. :idea: Możesz wymienić na początek czujnik cieczy ale tak jak pisałem może to być to może być coś innego bez sprawdzenia to ciężko dokładnie podpowiedzieć.
Obrazek
VW Touran by chelesline
pawell407
Początkujący

czy za załączanie się wentylatorów odpowiedzialny jest czujnik jak na rysunku wyżej nr 20? chciałem go u siebie sprawdzić odpinając go i zmostkować przewody w wtyczce. i co mnie troche zdziwiło to wentylatory włączały się gdy wtyczka była rozłączona i wyłączały sie po ponownym podłączeniu,( test na włączonym zapłonie oczywiście) no ale widocznie tak to działa spodziewałem się, że bedzie odwrotnie ;) Jest jakaś możliwość przetestowania tego czujnika czy "ma tendencje do świrowania"? kupiłem już drugi na wszelki wypadek i chyba go zmienie dla świętego spokoju, ale dobrze by się było jakoś upewnić bo puki co vag'a jeszcze nie posiadam ;)
ODPOWIEDZ