Witam, jestem szczęśliwym użytkownikiem od kilku dni tourana i męczy mój wzrok lekko opadnięty zderzak z prawej strony. Nie było mowy o jakichś następstwach po dzwonie bo sprawdzany był dogłębnie.
Po prostu jest większy odstęp zderzaka od reflektora prawego (kilka milimietrów) i dalej aż do nadkola. Z drugiej strony wszystko OK. Da się to jakoś skorygować samemu czy trzeba lakiernika odwiedzić?
Opadnięty tylny zderzak
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Zdemontuj prawa lampę( zdejmij haczykiem blendę, odkręć 2 torxy i wysuń lampę na zewnątrz). Instrukcje jak zdemontować dokładną znajdziesz na forum. Jak zdemontujesz lampę będziesz widział 2 śruby które możesz zluzować i podłożyć miedzy zderzak a karoserie coś płaskiego ( np. kawałek plastiku). Możesz w tym dołożonym kawałku plastiku wywiercić dziurę i śrubę trzymającą zderzak przełożyć przez ten otwór, wówczas nie będzie się przesuwał. Z boku jeśli masz opuszczony to musisz sprawdzić ślizgi od zderzaka.
Hottt wrzuć zdjęcie jak to wygląda.
Hottt wrzuć zdjęcie jak to wygląda.
- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
hottt, jeśli zderzak opadł na całej długości boku sprawdź mocowanie - ślizgi które trzymają go na odpowiedniej wysokości. Być może ktoś zdejmował zderzak i nie założył odpowiednio lub plastiki są pęknięte. Jeśli nie ma uszkodzeń ale plastik jest odkształcony to pozostaje kombinowanie z podkładkami jak pisał andrz3j
Kilka fotek gdzie i co odkręcać znajdziesz tutaj: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2858
Od spodu zderzak trzema się na 4 lub 5 wkrętach - nie zapomnij o nich
Kilka fotek gdzie i co odkręcać znajdziesz tutaj: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2858
Od spodu zderzak trzema się na 4 lub 5 wkrętach - nie zapomnij o nich
-
hottt
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Fotki zamieszczę później bo nie mam go przy sobie.
Dzięki za rady, w szczególności myk z odkręceniem lampy będzie git.
Nie bardzo wiem jak sprawdzić ślizgi... ze mnie mechanik jak z pi**y gwóźdź. Trzeba jakoś odkręcać zderzak chcąc to sprawdzić? Dodam, ze zderzak nawet nie drgnie jak się go "nakłania" żeby poszedł do góry.
Dzięki za rady, w szczególności myk z odkręceniem lampy będzie git.
Nie bardzo wiem jak sprawdzić ślizgi... ze mnie mechanik jak z pi**y gwóźdź. Trzeba jakoś odkręcać zderzak chcąc to sprawdzić? Dodam, ze zderzak nawet nie drgnie jak się go "nakłania" żeby poszedł do góry.
- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dasz radę.hottt pisze:Nie bardzo wiem jak sprawdzić ślizgi... ze mnie mechanik jak
1) Odkręcasz wkręty pod spodem
2) zdejmujesz lapmy i odkręcasz po 2 wkręty pod nimi które trzymają zderzak x 2 strony
3) odkręcasz 2 wkręty przy kole (łączą zderzak i nadkole) x 2 strony
Odciągasz zderzak do tyłu - powinien dość lekko wyjść.
Jeśli masz czujniki parkowania - uważaj na wiązkę