Opadnięty tylny zderzak

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
hottt
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Opadnięty tylny zderzak

Post autor: hottt »

Witam, jestem szczęśliwym użytkownikiem od kilku dni tourana i męczy mój wzrok lekko opadnięty zderzak z prawej strony. Nie było mowy o jakichś następstwach po dzwonie bo sprawdzany był dogłębnie.
Po prostu jest większy odstęp zderzaka od reflektora prawego (kilka milimietrów) i dalej aż do nadkola. Z drugiej strony wszystko OK. Da się to jakoś skorygować samemu czy trzeba lakiernika odwiedzić?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Zdemontuj prawa lampę( zdejmij haczykiem blendę, odkręć 2 torxy i wysuń lampę na zewnątrz). Instrukcje jak zdemontować dokładną znajdziesz na forum. Jak zdemontujesz lampę będziesz widział 2 śruby które możesz zluzować i podłożyć miedzy zderzak a karoserie coś płaskiego ( np. kawałek plastiku). Możesz w tym dołożonym kawałku plastiku wywiercić dziurę i śrubę trzymającą zderzak przełożyć przez ten otwór, wówczas nie będzie się przesuwał. Z boku jeśli masz opuszczony to musisz sprawdzić ślizgi od zderzaka.

Hottt wrzuć zdjęcie jak to wygląda.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
WJ
Użytkownik
Auto:: 1,9 BXE, model 2009
Imię:: Waldek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: WJ »

hottt, jeśli zderzak opadł na całej długości boku sprawdź mocowanie - ślizgi które trzymają go na odpowiedniej wysokości. Być może ktoś zdejmował zderzak i nie założył odpowiednio lub plastiki są pęknięte. Jeśli nie ma uszkodzeń ale plastik jest odkształcony to pozostaje kombinowanie z podkładkami jak pisał andrz3j

Kilka fotek gdzie i co odkręcać znajdziesz tutaj: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2858

Od spodu zderzak trzema się na 4 lub 5 wkrętach - nie zapomnij o nich ;)
hottt
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: hottt »

Fotki zamieszczę później bo nie mam go przy sobie.
Dzięki za rady, w szczególności myk z odkręceniem lampy będzie git.
Nie bardzo wiem jak sprawdzić ślizgi... ze mnie mechanik jak z pi**y gwóźdź. Trzeba jakoś odkręcać zderzak chcąc to sprawdzić? Dodam, ze zderzak nawet nie drgnie jak się go "nakłania" żeby poszedł do góry.
Awatar użytkownika
WJ
Użytkownik
Auto:: 1,9 BXE, model 2009
Imię:: Waldek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: WJ »

hottt pisze:Nie bardzo wiem jak sprawdzić ślizgi... ze mnie mechanik jak
Dasz radę.
1) Odkręcasz wkręty pod spodem
2) zdejmujesz lapmy i odkręcasz po 2 wkręty pod nimi które trzymają zderzak x 2 strony
3) odkręcasz 2 wkręty przy kole (łączą zderzak i nadkole) x 2 strony

Odciągasz zderzak do tyłu - powinien dość lekko wyjść.

Jeśli masz czujniki parkowania - uważaj na wiązkę ;)
ODPOWIEDZ