czego są warte dowiemy się dopiero po sezonie bo z kuli nie wróżę - ale mam nadzieję, że nie są złe!
Jakie opony zimowe?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
ja poprzedni sezon przejeździłem na takich Semperitach http://images.rezulteo-opony.pl/opony-S ... 0290-z.jpg
jestem bardzo zadowolony z nich... bardzo mało sie zużywają, są świetne na śniegu i błocie pośniegowym...co prawda lekko hałasują w porównaniu do letnich, ale to da sie zaakceptować...
w tym sezonie też na nich będę jeździł...
jestem bardzo zadowolony z nich... bardzo mało sie zużywają, są świetne na śniegu i błocie pośniegowym...co prawda lekko hałasują w porównaniu do letnich, ale to da sie zaakceptować...
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Co do opon moje zdanie jest takie - nowe nie regenerowane i takie na jakie stać. Większość opon zimowych ma podobne parametry. Zastanowiłbym się tylko w jaki rejon kraju. W górach pozdrawiam wszystkich wybrałbym te, które są przeznaczone do śniegu. W mieście bardziej na wodę i błoto.Dodi pisze:ja poprzedni sezon przejeździłem na takich Semperitach http://images.rezulteo-opony.pl/opony-S ... 0290-z.jpg
Ja już drugi sezon jeżdzę na goodyeerach ultragrip 7.
-
cm812
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
@Ciapek 
195/65/15 takie mam, toż to chyba standard jest na blachach.
a gdzie...
http://www.autocomplex.net.pl/opony/index.php
ale chyba zabrałem ostatnie... chyba, bo właściciel mówił coś o dostawie i utrzymaniu dobrej ceny!
195/65/15 takie mam, toż to chyba standard jest na blachach.
a gdzie...
http://www.autocomplex.net.pl/opony/index.php
ale chyba zabrałem ostatnie... chyba, bo właściciel mówił coś o dostawie i utrzymaniu dobrej ceny!
- tomasino74
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0 BMM 2007
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
A ja zakupiłem właśnie używane (prod. 05.2007r) Dunlop Winter Sport 3D na stalowych felgach. Cena 500zł za komplet z nowymi kołpakami takimi http://moto.allegro.pl/galeria-kolpaki- ... 09873.html , na nowe na tą chwilę mnie niestety nie stać.
- Dodi
- Władca postów
to juz 4 sezon tych gum... zimówka po 4 sezonach praktycznie traci swoje własciwości... a pozniej ludzie pisza głupoty, ze opony np. dobrej marki spisywały sie zle...a inni pisza ze na tych samych oponach jezdziło im sie bardzo dobrze... z czego to wynika? nikt nie patrzy przy zakupie opon uzywanych na rocznik opony albo patrzy ale rocznik jest obojetny... i to jest to...tomasino74 pisze:A ja zakupiłem właśnie używane (prod. 05.2007r)
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Ja bym się z tym do końca nie zgodził.Dodi pisze: zimówka po 4 sezonach praktycznie traci swoje własciwości
Zależy w jakim jest stanie.
Bo jeśli mowa o 4 "pracowitych" sezonach to owszem, ale np. co do nowych opon i ich produkcji i leżakowania...
Więc lepiej mieć gumę kilkuletnią w dobrym stanie, niż wogóle nie mieć.Polska norma PN-C94300-7 "Ogumienie - pakowanie, przechowywanie
i transport" mówi, że opony do upływu 3 lat od daty ich produkcji mogą być swobodnie: wprowadzane do obiegu, magazynowe, dystrybuowane i sprzedawane zachowując wszystkie swoje parametry w zakresie bezpieczeństwa użytkowania
Pozdrawiam!
- Dodi
- Władca postów
CIPAEK to wcale nie chodzi o stan opony... moze to być nawet nówka nie uzywana ale rok produkcji moze byc np 2007... wiadomo opona zimowa jest zupełnie z innej mieszanki robiona niz letnia... własciwości tej mieszanki po 4 sezonach drastycznie maleją...Ciapek pisze:Ja bym się z tym do końca nie zgodził.Dodi pisze: zimówka po 4 sezonach praktycznie traci swoje własciwości
Zależy w jakim jest stanie.
Bo jeśli mowa o 4 "pracowitych" sezonach to owszem, ale np. co do nowych opon i ich produkcji i leżakowania...
Więc lepiej mieć gumę kilkuletnią w dobrym stanie, niż wogóle nie mieć.Polska norma PN-C94300-7 "Ogumienie - pakowanie, przechowywanie
i transport" mówi, że opony do upływu 3 lat od daty ich produkcji mogą być swobodnie: wprowadzane do obiegu, magazynowe, dystrybuowane i sprzedawane zachowując wszystkie swoje parametry w zakresie bezpieczeństwa użytkowania
polska norma a zycie to zupełnie co innego... za łapówę dzis wszystko załatwisz... takie zycie...
wiadomo, ze lepiej miec nowa oponę zimowa po 4 sezonach lub mało uzywaną z dobrym bieznikiem niz oponę letnią (nawet nową), ale do właściwości nowej (czyt. rok prod. 2011) opony zimowej bedzie jej bardzo daleko...
- Ciapek
- Expert
Dodi
Posprzeczaj się proszę z ekspertami z róznych firm, branż, instytutów i zobacz jak bardzo się mylisz.
http://www.opony.com.pl/opony-porady-ek ... mity/?id=3
Głównie jest tu rozpatrywana kwestia opon nieużywanych, ale nie tylko, a o wiek Ci głównie chodzi.
Więc Dodi tu JEDNAK chodzi o stan opony nawiązując do Twojej wypowiedzi.
Niektóre cytaty:
Posprzeczaj się proszę z ekspertami z róznych firm, branż, instytutów i zobacz jak bardzo się mylisz.
http://www.opony.com.pl/opony-porady-ek ... mity/?id=3
Głównie jest tu rozpatrywana kwestia opon nieużywanych, ale nie tylko, a o wiek Ci głównie chodzi.
Więc Dodi tu JEDNAK chodzi o stan opony nawiązując do Twojej wypowiedzi.
Niektóre cytaty:
Uważam , że nowa opona, która ma 5 czy 6 lat może zostać zamontowana na każdy samochód jako pełnowartościowy produkt a opinie pseudoekpertów od opon tylko wprowadzają użytkowników w błąd.
Pozdrawiam!Zatem najważniejszym kryterium przy ocenie przydatności opony (jeszcze nie eksploatowanej, ale nie tylko) do użytku powinien być jej stan techniczny. I to niezależnie od wieku opony. Oznacza to na przykład, iż nie powinno się bezkrytycznie dyskwalifikować przydatności do eksploatacji opony pięcio - czy sześcioletnej, a jednocześnie tak samo bezkrytycznie, bez choćby podstawowych badań, uznać oponę załóżmy trzyletnią za w pełni sprawną. Stan techniczny ma tutaj decydujące znaczenie.
Ostatnio zmieniony śr lis 16, 2011 15:45 przez Ciapek, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam!
- Dodi
- Władca postów
ok eksperci ekspertami...powiedz mi w takim razie dlaczego opony nowe ale w starszych rocznikach są tańsze od nowiutkich nówek, skoro nie tracą na właściwościach?
i jeszcze jedno... uwazasz ze sklepy bądź hurtownie albo zakłady oponiarskie zawsze w prawidłowy sposób przechowuja opony?? ja w to wątpie... wiec dla własnego bezpieczeństwa zwracam uwage na date produkcji i nie kupuje starych opon chocby wygladały jak nowe...
i jeszcze jedno... uwazasz ze sklepy bądź hurtownie albo zakłady oponiarskie zawsze w prawidłowy sposób przechowuja opony?? ja w to wątpie... wiec dla własnego bezpieczeństwa zwracam uwage na date produkcji i nie kupuje starych opon chocby wygladały jak nowe...
- Ciapek
- Expert
Dodi zadaj pytanie ekspertom, nie mi 
Patrząc po tym jak szybko odpisałeś wydaje mi się, że wogóle tego artykułu nie przeczytałeś.
Ale ja również na podstawie swojej wiedzy się wypowiem.
Dlaczego są tańsze starsze?
-a dlaczego roczniki samochodów z poprzendiego roku są tańsze? Są gorsze? Oczywiście, że nie.
-wchodzą przecież nowe modele opon albo kontynuacje serii jak np. Ultra Grip.
-wydaje mi się także, że nikt nie trzyma opon na słońcu na balkonie całego sezonu.
Nie wiem jak hurtownie składują oponu, ale staram się im ufać i na pewno nie leżą na placu na dworzu.
Staram się także twierdzić, że nie wszyscy biorą łapówki i pozjadali rozumy.
Jak tak wszyscy nie będziemy sobie ufac i zakładać, że każdy robi nas w jajo to daleko nie zajedziemy.
Ja bynajmniej staram się być uczciwy itd. i tego samego oczekuje od innych mimo tego, że rzeczywistość jest czasami inna.
Patrząc po tym jak szybko odpisałeś wydaje mi się, że wogóle tego artykułu nie przeczytałeś.
Ale ja również na podstawie swojej wiedzy się wypowiem.
Dlaczego są tańsze starsze?
-a dlaczego roczniki samochodów z poprzendiego roku są tańsze? Są gorsze? Oczywiście, że nie.
-wydaje mi się także, że nikt nie trzyma opon na słońcu na balkonie całego sezonu.
Nie wiem jak hurtownie składują oponu, ale staram się im ufać i na pewno nie leżą na placu na dworzu.
Staram się także twierdzić, że nie wszyscy biorą łapówki i pozjadali rozumy.
Jak tak wszyscy nie będziemy sobie ufac i zakładać, że każdy robi nas w jajo to daleko nie zajedziemy.
Ja bynajmniej staram się być uczciwy itd. i tego samego oczekuje od innych mimo tego, że rzeczywistość jest czasami inna.
Pozdrawiam!
- Dodi
- Władca postów
ad. 1. porównanie nie trafione-a dlaczego roczniki samochodów z poprzendiego roku są tańsze? Są gorsze? Oczywiście, że nie.
ad. 2. ja mowiłem o takim samym modelu, nowiuśieńkim np. 2011 i wyprodukowanym np. w 2007
przeczytałem wszystko...
racji jest tyle ile jest ludzi... ja tylko dbam o bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny... opony to jedna z najważniejszych rzeczy wpływających na bezpieczeństwo w samochodzie... i świeża guma to świeża guma... i nikt mi nie powie ze opona kilkuletnia ma takie same właściwości jak opona nowa...