Jakie opony zimowe?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
cm812
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Post autor: cm812 »

ja stety założyłem nowe GoodYear'y były po 268zł/sztuka więc brałem ;)
czego są warte dowiemy się dopiero po sezonie bo z kuli nie wróżę - ale mam nadzieję, że nie są złe!
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

cm812 co ty 14 cali masz? :)
A jak większe to gdzie tak tanio dorwałeś Ultra Grip 8?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja poprzedni sezon przejeździłem na takich Semperitach http://images.rezulteo-opony.pl/opony-S ... 0290-z.jpg
jestem bardzo zadowolony z nich... bardzo mało sie zużywają, są świetne na śniegu i błocie pośniegowym...co prawda lekko hałasują w porównaniu do letnich, ale to da sie zaakceptować...

w tym sezonie też na nich będę jeździł...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Dodi pisze:ja poprzedni sezon przejeździłem na takich Semperitach http://images.rezulteo-opony.pl/opony-S ... 0290-z.jpg
jestem bardzo zadowolony z nich... bardzo mało sie zużywają, są świetne na śniegu i błocie pośniegowym...co prawda lekko hałasują w porównaniu do letnich, ale to da sie zaakceptować...

w tym sezonie też na nich będę jeździł...
Co do opon moje zdanie jest takie - nowe nie regenerowane i takie na jakie stać. Większość opon zimowych ma podobne parametry. Zastanowiłbym się tylko w jaki rejon kraju. W górach pozdrawiam wszystkich wybrałbym te, które są przeznaczone do śniegu. W mieście bardziej na wodę i błoto.
Ja już drugi sezon jeżdzę na goodyeerach ultragrip 7.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
cm812
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Post autor: cm812 »

@Ciapek ;)

195/65/15 takie mam, toż to chyba standard jest na blachach.
a gdzie...
http://www.autocomplex.net.pl/opony/index.php
ale chyba zabrałem ostatnie... chyba, bo właściciel mówił coś o dostawie i utrzymaniu dobrej ceny!
Awatar użytkownika
tomasino74
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 BMM 2007
Imię:: Tomek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomasino74 »

A ja zakupiłem właśnie używane (prod. 05.2007r) Dunlop Winter Sport 3D na stalowych felgach. Cena 500zł za komplet z nowymi kołpakami takimi http://moto.allegro.pl/galeria-kolpaki- ... 09873.html , na nowe na tą chwilę mnie niestety nie stać.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

tomasino74 pisze:A ja zakupiłem właśnie używane (prod. 05.2007r)
to juz 4 sezon tych gum... zimówka po 4 sezonach praktycznie traci swoje własciwości... a pozniej ludzie pisza głupoty, ze opony np. dobrej marki spisywały sie zle...a inni pisza ze na tych samych oponach jezdziło im sie bardzo dobrze... z czego to wynika? nikt nie patrzy przy zakupie opon uzywanych na rocznik opony albo patrzy ale rocznik jest obojetny... i to jest to...
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Dodi pisze: zimówka po 4 sezonach praktycznie traci swoje własciwości
Ja bym się z tym do końca nie zgodził.
Zależy w jakim jest stanie.
Bo jeśli mowa o 4 "pracowitych" sezonach to owszem, ale np. co do nowych opon i ich produkcji i leżakowania...
Polska norma PN-C94300-7 "Ogumienie - pakowanie, przechowywanie
i transport" mówi, że opony do upływu 3 lat od daty ich produkcji mogą być swobodnie: wprowadzane do obiegu, magazynowe, dystrybuowane i sprzedawane zachowując wszystkie swoje parametry w zakresie bezpieczeństwa użytkowania
Więc lepiej mieć gumę kilkuletnią w dobrym stanie, niż wogóle nie mieć.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Ciapek pisze:
Dodi pisze: zimówka po 4 sezonach praktycznie traci swoje własciwości
Ja bym się z tym do końca nie zgodził.
Zależy w jakim jest stanie.
Bo jeśli mowa o 4 "pracowitych" sezonach to owszem, ale np. co do nowych opon i ich produkcji i leżakowania...
Polska norma PN-C94300-7 "Ogumienie - pakowanie, przechowywanie
i transport" mówi, że opony do upływu 3 lat od daty ich produkcji mogą być swobodnie: wprowadzane do obiegu, magazynowe, dystrybuowane i sprzedawane zachowując wszystkie swoje parametry w zakresie bezpieczeństwa użytkowania
Więc lepiej mieć gumę kilkuletnią w dobrym stanie, niż wogóle nie mieć.
CIPAEK to wcale nie chodzi o stan opony... moze to być nawet nówka nie uzywana ale rok produkcji moze byc np 2007... wiadomo opona zimowa jest zupełnie z innej mieszanki robiona niz letnia... własciwości tej mieszanki po 4 sezonach drastycznie maleją...

polska norma a zycie to zupełnie co innego... za łapówę dzis wszystko załatwisz... takie zycie...

wiadomo, ze lepiej miec nowa oponę zimowa po 4 sezonach lub mało uzywaną z dobrym bieznikiem niz oponę letnią (nawet nową), ale do właściwości nowej (czyt. rok prod. 2011) opony zimowej bedzie jej bardzo daleko...
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Dodi

Posprzeczaj się proszę z ekspertami z róznych firm, branż, instytutów i zobacz jak bardzo się mylisz.
http://www.opony.com.pl/opony-porady-ek ... mity/?id=3

Głównie jest tu rozpatrywana kwestia opon nieużywanych, ale nie tylko, a o wiek Ci głównie chodzi.
Więc Dodi tu JEDNAK chodzi o stan opony nawiązując do Twojej wypowiedzi.

Niektóre cytaty:
Uważam , że nowa opona, która ma 5 czy 6 lat może zostać zamontowana na każdy samochód jako pełnowartościowy produkt a opinie pseudoekpertów od opon tylko wprowadzają użytkowników w błąd.
Zatem najważniejszym kryterium przy ocenie przydatności opony (jeszcze nie eksploatowanej, ale nie tylko) do użytku powinien być jej stan techniczny. I to niezależnie od wieku opony. Oznacza to na przykład, iż nie powinno się bezkrytycznie dyskwalifikować przydatności do eksploatacji opony pięcio - czy sześcioletnej, a jednocześnie tak samo bezkrytycznie, bez choćby podstawowych badań, uznać oponę załóżmy trzyletnią za w pełni sprawną. Stan techniczny ma tutaj decydujące znaczenie.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony śr lis 16, 2011 15:45 przez Ciapek, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

ok eksperci ekspertami...powiedz mi w takim razie dlaczego opony nowe ale w starszych rocznikach są tańsze od nowiutkich nówek, skoro nie tracą na właściwościach?

i jeszcze jedno... uwazasz ze sklepy bądź hurtownie albo zakłady oponiarskie zawsze w prawidłowy sposób przechowuja opony?? ja w to wątpie... wiec dla własnego bezpieczeństwa zwracam uwage na date produkcji i nie kupuje starych opon chocby wygladały jak nowe...
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Dodi zadaj pytanie ekspertom, nie mi :)
Patrząc po tym jak szybko odpisałeś wydaje mi się, że wogóle tego artykułu nie przeczytałeś.

Ale ja również na podstawie swojej wiedzy się wypowiem.
Dlaczego są tańsze starsze?

-a dlaczego roczniki samochodów z poprzendiego roku są tańsze? Są gorsze? Oczywiście, że nie.
-wchodzą przecież nowe modele opon albo kontynuacje serii jak np. Ultra Grip.
-wydaje mi się także, że nikt nie trzyma opon na słońcu na balkonie całego sezonu.

Nie wiem jak hurtownie składują oponu, ale staram się im ufać i na pewno nie leżą na placu na dworzu.
Staram się także twierdzić, że nie wszyscy biorą łapówki i pozjadali rozumy.
Jak tak wszyscy nie będziemy sobie ufac i zakładać, że każdy robi nas w jajo to daleko nie zajedziemy.
Ja bynajmniej staram się być uczciwy itd. i tego samego oczekuje od innych mimo tego, że rzeczywistość jest czasami inna.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

-a dlaczego roczniki samochodów z poprzendiego roku są tańsze? Są gorsze? Oczywiście, że nie.
-wchodzą przecież nowe modele opon albo kontynuacje serii jak np. Ultra Grip.
ad. 1. porównanie nie trafione :)
ad. 2. ja mowiłem o takim samym modelu, nowiuśieńkim np. 2011 i wyprodukowanym np. w 2007

przeczytałem wszystko...

racji jest tyle ile jest ludzi... ja tylko dbam o bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny... opony to jedna z najważniejszych rzeczy wpływających na bezpieczeństwo w samochodzie... i świeża guma to świeża guma... i nikt mi nie powie ze opona kilkuletnia ma takie same właściwości jak opona nowa... ;)
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Przyszła zmiana na zimówki.
Jedna para była jeszcze OK, druga do wymiany.
A więc na przodzie został GoodYear.
Z tyłu wylądowały nówki Kleber udało mi się po 250.oo sztuka.
Do oberkania klikając link pod postem.
:)
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Eljot pisze:A więc na przodzie został GoodYear.
Z tyłu wylądowały nówki Kleber udało mi się po 250.oo sztuka.
widze Eljot, że nie jesteś zaściankowy i masz głowe na karku... ;) chodzi mi o to, że nówki dałeś na tył...
ODPOWIEDZ