Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Re: Ogrzewanie postojowe

Post autor: hagio »

szaweo pisze:Piec pracuje tak dlugo jak nastawiony czas ale z przerwami tzn.czasami tylko slychac ze cos tam bucha.Dowiedzialem sie,ze to raczej napewno pompa tzn.z niemieckiego(umwälzpumpe)ale nie wiem jak po polsku sie nazywa i powinno sie wymienic lub wyczyscic.Chcialbym sam to zrobic lecz potrzebuje informacji jak to zrobic.Moze poda ktos jakis pomocny link z opisem.Z gory dzieki.
Jest to pompka wymuszająca obieg wody (V55)w układzie dzięki,której powinno powiać ciepłem w twoim aucie.Wymiana jej wiąże się ze zdjęciem zderzaka,(lub kratki od halogenów-nie polecam bo jest mało miejsca)oraz zaciśnięciem przewodów wodnych dochodzących do owej pompki.Ceny od 100-500pln.http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... dy+webasto
http://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=umw ... o&_sacat=0
szaweo
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Post autor: szaweo »

Na tej stronie co podales sa pompy Thermo Top E, T ,C .A ja chyba potrzebuje V
szawe72
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

szaweo pisze:Na tej stronie co podales sa pompy Thermo Top E, T ,C .A ja chyba potrzebuje V
Zgadza się.Podałem tylko kierunek gdzie szukać,wybór pompki należy do Ciebie,nie wiem jaki piec masz w aucie,ale najprawdopodobniej jest to THERMO TOP V.Jednak zanim kupisz nową lub używaną sprawdź jaką masz obecnie(bo są chyba różne montowane)
Awatar użytkownika
Stefano
Początkujący
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Stefano »

szaweo pisze:Na tej stronie co podales sa pompy Thermo Top E, T ,C .A ja chyba potrzebuje V
Potrzebujesz pompkę do TTV z króćcami w jedna stronę, mamy takie.
Jak chcesz to pisz na PW.
Pozdrawiam.
Dogrzewacze i ogrzewania postojowe; Webasto, Eberspacher. TEL 601052155
Awatar użytkownika
max0107
Przeglądacz
Auto:: Tiguan 2.0 TDI, 4Motion
Imię:: Mariusz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra

Post autor: max0107 »

Log (75 - 001,002,003)

Panowie
Na włączonym silniku mam wrażenie jakby dogrzewacz działał. Ale jak robiłem test dogrzewacza to raczej pompka uwalona bo szybko osiągnął temperaturę ponad 100 stopni i zaraz się wyłączył.
Mam ochotę na przeróbkę dogrzewacza na ogrzewanie postojowe ale szukam jakiegoś specjalisty w woj. zach-pom który by się tego podjął. Czy orientujecie się w kosztach takiej przeróbki?
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

max0107 pisze:Log (75 - 001,002,003)

Panowie
Na włączonym silniku mam wrażenie jakby dogrzewacz działał. Ale jak robiłem test dogrzewacza to raczej pompka uwalona bo szybko osiągnął temperaturę ponad 100 stopni i zaraz się wyłączył.
Mam ochotę na przeróbkę dogrzewacza na ogrzewanie postojowe ale szukam jakiegoś specjalisty w woj. zach-pom który by się tego podjął. Czy orientujecie się w kosztach takiej przeróbki?
pewnie ze sie orientujemy-orientuje jestem swiezo po przerobce , wiec wiem co po ile . jesli chcesz to moge cie wyliczyc ile mniej wiecej to kosztuje mowie o czesciach bo robilem sam , jarry to tak swietnie opisal ze kazdy sobie z tym da rade.
Awatar użytkownika
krencik
Początkujący
Auto:: 1T1 1,9 TDI, BLS 2006
Imię:: Wojciech
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: krencik »

max - to chyba normalne. Przecież jak silnik nie pracuje, to pompa wodna nie obraca płynem chłodzącym w obiegu silnika. Pompka z webasto nie jest w stanie chyba przemielić całością. Wyciągam takie wnioski, bo u mnie działo się identycznie. Osiągnął w teście ponad 100 stopni a jak włączyłęm silnik to momentalnie temp. spadła i webasto znowu się włączyło, żeby nadgonić temperaturę.
Niemiec płakał, gdy sprzedawał ...

Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

pompka od webasto z całą pewnością musi przepompować płyn w całym układzie, jeśli nie daje rady (częściowe uszkodzenie) lub w ogóle stoi to macie objawy o których piszecie, trzeba wtedy wymienić pompkę obiegową V55

aktualnie mam pompki jak by ktoś szukał w atrakcyjnej cenie
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
max0107
Przeglądacz

tomix pisze:
max0107 pisze:Log (75 - 001,002,003)

Panowie
pewnie ze sie orientujemy-orientuje jestem swiezo po przerobce , wiec wiem co po ile . jesli chcesz to moge cie wyliczyc ile mniej wiecej to kosztuje mowie o czesciach bo robilem sam , jarry to tak swietnie opisal ze kazdy sobie z tym da rade.
OK możesz napisać jak co ile :)
Awatar użytkownika
max0107
Przeglądacz

krencik pisze:max - to chyba normalne. Przecież jak silnik nie pracuje, to pompa wodna nie obraca płynem chłodzącym w obiegu silnika. Pompka z webasto nie jest w stanie chyba przemielić całością. Wyciągam takie wnioski, bo u mnie działo się identycznie. Osiągnął w teście ponad 100 stopni a jak włączyłęm silnik to momentalnie temp. spadła i webasto znowu się włączyło, żeby nadgonić temperaturę.
Kolego, czy wiesz gdzie w naszym regionie (zach-pom) zrobię przeróbkę dogrzewacza na postojowe ?
Ostatnio zmieniony pn lis 11, 2013 01:26 przez max0107, łącznie zmieniany 1 raz.
tomix
Zaawansowany

max0107 pisze:
krencik pisze:max - to chyba normalne. Przecież jak silnik nie pracuje, to pompa wodna nie obraca płynem chłodzącym w obiegu silnika. Pompka z webasto nie jest w stanie chyba przemielić całością. Wyciągam takie wnioski, bo u mnie działo się identycznie. Osiągnął w teście ponad 100 stopni a jak włączyłęm silnik to momentalnie temp. spadła i webasto znowu się włączyło, żeby nadgonić temperaturę.
Kolego, czy wiesz gdzie w naszym regionie zrobię przeróbkę dogrzewacza na postojowe ?
Nie wiem gdzie w twojej okolicy mozna to zalozyc, moze ktos sie zglosi twojego terenu i ci pomoze zalozyc bo to nie jest filozfia. musisz zaczac od tego czy dziala ci dogrzewacz czy ma bledy itp. zalozmy ze ci dziala, koszt wymiany plytki elektroniki (gosc demontuje wstawia swoja-- webasto) 150 zl plus koszty wysylki ,(mozesz kupic caly typowy piec webasto i tylko przelozyc, swoj dogrzewacz sprzedac)) centralka jakies 150 zl chodz teraz sezon, pilot t91 teraz na necie sa tanio nowe po 101 zl, panel klimatyzacji okolo 300 zl, wtyczka do centralki 19 zl plus koszty wysylki, bezpiecznik 3,5 zl, kabelki to groszowa sprawa, antenka to mozna wersje najtansza czyli kawalek kabelka z centralki. Webasto przyjezdza zakodowane wiec kabelka i vcds nie potrzebujesz. Robocizna nie wiem ile tego i ile biora za zalozenie. Sporo forumowiczow sama zakladala.
Awatar użytkownika
kristouran
Użytkownik

Post autor: kristouran »

a gdzie w zach-pom szukasz pomocy ? ja tez sam zakladalem wg instrukcji Jarry-ego i bez problemu. Zglos sie do niego , moze i tez ma czesci - ja kupilem od niego caly kpl. Dodam tylko ze nie zmienialem panela klimatyzacji i tez dziala , tyle ze wlaczanie tylko z pilota.
tomix
Zaawansowany

kristouran pisze:a gdzie w zach-pom szukasz pomocy ? ja tez sam zakladalem wg instrukcji Jarry-ego i bez problemu. Zglos sie do niego , moze i tez ma czesci - ja kupilem od niego caly kpl. Dodam tylko ze nie zmienialem panela klimatyzacji i tez dziala , tyle ze wlaczanie tylko z pilota.
a na panelu masz przycisk webasto ? Jak odpalisz z pilota to nadmuchy do wnetrza kabiny ci dzialaja ?
Awatar użytkownika
max0107
Przeglądacz

kristouran pisze:a gdzie w zach-pom szukasz pomocy ? ja tez sam zakladalem wg instrukcji Jarry-ego i bez problemu. Zglos sie do niego , moze i tez ma czesci - ja kupilem od niego caly kpl. Dodam tylko ze nie zmienialem panela klimatyzacji i tez dziala , tyle ze wlaczanie tylko z pilota.
Pochodze ze Stargardu ale to nie problem gdzies podjechac.
Awatar użytkownika
kristouran
Użytkownik

Post autor: kristouran »

tomix pisze:
a na panelu masz przycisk webasto ? Jak odpalisz z pilota to nadmuchy do wnetrza kabiny ci dzialaja ?
nie mam przycisku webasto. jak odpale z pilota to nadmuchy nie działaja bo brak zaworka, chyba n275

-- 12 lis 2013, o 18:33 --
max0107 pisze:
max0107 pisze:
Narazie jestem w niemcowni, ale bliżej świąt bede w polsce. moge pomóc, jestem ze Szczecinka. Jesli masz troche miejsca (np garaż) to powinieneś poradzić sobie sam. Generalnie w mieście z którego pochodze nikt nie chcial mi tego zrobić. Krok po kroku opisał Jarry w swoim manualu. Rzeczą bardzo przydatną jest Vcds i kabelek.
ODPOWIEDZ