Zakup kontrolowany TVN Turbo - VW Touran

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Imię:: Tomasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Zakup kontrolowany TVN Turbo - VW Touran

Post autor: tomcio1600 »

Być może ktoś nie widział, być może przyda się tym, którzy planują zakup..

W odcinku zakup minivan'a - m.in. VW Touran ;)

http://tvnplayer.pl/programy-online/zak ... ,4182.html

Miłego oglądania :mrgreen:

źródło: tvnplayer.pl
rowaj
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
Imię:: Bartosz
Podziękował: 2 razy

Post autor: rowaj »

hehe, raz był taki wojskowy i jeździł touranem cross rudym :)

po obejrzeniu stwierdzam, że niemiecki kunszt bardzo współgra z mundurowymi ;-)
Ostatnio zmieniony pt sie 23, 2013 15:08 przez rowaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany

Odcinek z sezonu 2011, więc przedstawione ceny należy traktować z przymrużeniem oka.. ;)
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: GASIOR997 »

Ale , że przechylił się do francuza . Dziwne wiecie co to jest wszystko na Literę F . Wiecie zna się na helikopterach to nie zna się na samochodach hehehehe.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

:cze:
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Zakup kontrolowany TVN Turbo - VW Touran

Post autor: himi »

Mój teść od lat jeździ francuzami. Peugeoty i renault. Zawsze salonowe. Nie wiem, czy ma cudowną rękę, ale żadnemu z jego samochodów nigdy nie przytrafiały się żadne katastrofy. A jeździ naprawdę sporo. Głównie benzyniakami.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany

himi pisze:Mój teść od lat jeździ francuzami. Peugeoty i renault. Zawsze salonowe. Nie wiem, czy ma cudowną rękę, ale żadnemu z jego samochodów nigdy nie przytrafiały się żadne katastrofy. A jeździ naprawdę sporo. Głównie benzyniakami.
A mój mechanik jak tylko słyszy, że ktoś kupił auto francuskie powyżej 6io latka to mówi "ale sie wj*eś" :hahaha: tak naprawdę z jego doświadczenia wynika, że szczególnie elektryka leci w takich samochodach. Wg mnie nawet rozwiązania techniczne są do bani.. Spróbuj np wymienić filtr paliwa w Scenicu (I gen) z silnikiem diesla.. - taka zwykła eksploatacyjna sprawa.. Rdza w tych samochodach to druga sprawa. Ogólnie mam dwóch zaufanych mechaników - jak rozmawiamy i pytam, czy warto kupić dane auto - to mówią że jak dla niego warto - będę przyjeżdżał do niego często :), jak dla siebie do użytkowania - nie rób tego.

Ogólnie miałem do czynienia z 206 - mój egzemplarz całkiem całkiem, 206 dwóch znajomych - porażki.
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Awatar użytkownika
adamki
Użytkownik
Auto:: TOURAN 1.9 AVQ 74 KW 2003
Imię:: ADAM
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 41 razy

Post autor: adamki »

Ja jestem od roku w posiadaniu VW do tej pory mialem tylko Peugeoty najpierw 405 1.9 diesel, potem 406 2.0 HDI kombi, żona miała 206 1.1 benz, 307 SW tez sie pojawił przez chwile i na chwile. Najlepiej mi sie jeździło jednak 406. Nie moge złego słowa powiedzieć o tych autach. Zawsze byly nie zawodne. Brakuje mi w Tourania czasami tego peugeotowskiego zawieszenia.

Wysłane z mojego cudownego telefonu ;-) dzięki Tapa coś tam
Image
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: himi »

Nie wiem na ile ta krytyka francuzów jest prawdziwa, a na ile to stereoptyp. Przykład aut teścia (że wspomnę tylko Megane 1999, P 407 z 2005 i P 508 z 2010) przeczy tym tezom. Ba - ta meganka była mega intensywnie eksploatowana, hak z obciążeniem (budowa domu), codzienne trasy po 60-100 km z ciężką nogą. Do dziś śmiga i nic nie wskazuje na jakiś potężny krach w tym ,,dziadku''.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Mieliśmy Megane z 1997 rodu w czystym dieslu na liczniku miała dobrze najechane co do samego silnika to od wymiany do wymiany zero oleju ale pod koniec jak ją mieliśmy to osprzęt sypał się praktycznie cały czas. Jakoś się tego pozbyliśmy. Nie wiem jak ale z Niemcowni ojciec wrócił 406 w kombi 2,0HDi jeździ tym do dzisiaj zdarzały się drobne awarie ale nie ma co ukrywać wszędzie coś musi się zepsuć jedynie raz musiałem go scholować(bo jak później się dowiedziałem było to i tak wadą fabryczną) zablokowała się stacyjka i kluczyk nie chciał wyjść a co najciekawsze auto jest z 2001 roku a odpala jeszcze na oryginalnym akumulatorze :D jedyna wada fancuzów to jakoś wykonania mogłaby być lepsza no i robota na warsztacie nie za przyjemna chyba żabojady lubią sobie życie uprzykrzać :D co do jazdy to przyzwyczajenie zazdroszczę 406 tylko jednego spalania...
Finigus
Początkujący
Auto:: Touran, BKC "06
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz

Post autor: Finigus »

Mój touran stał w warsztacie (wymieniałem sprzęgło dwumas itd) a potrzebowałem pojechać z rodziną na weekend do dziadków, kolega pożyczył mi Peugeota 5008. Auto fajnie wyposażone, ale :
1. za miękie bujało w nim przeokropnie no i
2. strasznie mało miejsca w środku.
Reasumując wolę Tourana :) (rodzina też :))
Awatar użytkownika
newcastle26
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
Imię:: Konrad
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: newcastle26 »

ja tam na francuza zlego slowa nie powiem. moim drugim samochodem (dawno temu :)) bylo renault 19 1,7 + lpg. samochod z chyba 91 roku. wprawdzie nie jezdzilem dlugo, bo ok 1,5 roku, ale nie dolozylem do samochodu nawet 1 zl ponadto co trzeba bylo na poczatku. czyli wymiana rozrzadu, olju, plynow + amortyzatory. po latach wrocilem do renault i kupilem scenika z 97 roku. jego rowniez zagazowalem. sytuacja jak wyzej. z ta roznica ze zamiast amortyzatorow wymienilem wydechy i jedna z cewek. jezdze nia ok 6 lat. wymienilem tarcze i klocki z przodu, jedno lozysko. oczywiscie olej i swiece wymieniany na czas + jedna wymiana plynu hamulcowego i dwukrotne wymienienie przewodow. jedyna rzecz "nieeksploatacyjna" jaka wymienilem to regulator cisnienia paliwa. dlatego po zakupie tourana scenic zostaje w rodzinie :)
W życiu piękne są tylko chwile - RR
Farszu
Zaawansowany
Auto:: touran 2.0 BMM 2007
Imię:: Grześ
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Post autor: Farszu »

Miałem clio II 1.5 dci gdzie wszyscy mówili ,że to najgorszy silnik najbardziej awaryjny a to było najlepsze małe wozidełko jakie miałem teściu ma scenica II i jest spokuj z nim żadnych problemów .
Touran 1t3 new beetle Kymco downtwon
669 997 911
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Farszu pisze:Miałem clio II 1.5 dci gdzie wszyscy mówili ,że to najgorszy silnik najbardziej awaryjny
no.... wśród mechaników to złom a nie silnik... ale to widzisz, tak samo ja z 2.0 TDI... ileś tam przyjedzie z wadami i odrazu, że złom... a nie licza ile jeździ bezawaryjnie...
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

też miałem taki silnik co śmieszne to auto kupiłem nowe z przebiegiem 5 km, a przy użytkowaniu co 10 tkm auto było w serwisie do wymiany pompa paliwa i wtryski, sprzedawca Pietrzak Katowice tylko czekał na zakończenie gwarancji, bo jak mi powiedział w prost będę ponosił koszty wysokości 15000 PLN, a oni nie mogą na to nic poradzić, a i auta mi nie wymienią mimo wady. Od tej pory żadny inny diesel jak TDI i to 2.0 i to wszystko ze stajni VW lub Audi.
Co do mechaników to mają na pewno jakieś rozeznanie bo na co dzień mają z tym do czynienia, lecz żaden nie powie ile jest zadowolonych klientów jeżdżących 2.0 TDI, tylko uparcie twierdzą że najlepiej 1.9 TDI kupić choć dla mnie jest to za słaba jednostka do Tourana.
Moje zdanie jest takie: jak kto dba tak ma :) a jak kupisz kombinowane auto to koszta wzrastają o dodatkowe wymiany.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
ODPOWIEDZ