Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
WJ
Użytkownik
Auto:: 1,9 BXE, model 2009
Imię:: Waldek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę

Post autor: WJ »

Czyli wyszła przypadłość czujników Boscha (zakładam że te będziesz miał) - lubią czasem szwankować przy odrobinie wilgoci...
Awatar użytkownika
brzoza1234
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: brzoza1234 »

witam Panowie potrzebuje dokładny opis pinów wraz z numerami (zeby kupić) miedzy czujnikami a modułem pdc i jak ktoś pamieta podajcie mi numery kostek do modułu pdc zdjecie ponizej i druga kostke do czujników cofania które są juz w zderzaku
Załączniki
802.jpg
801.jpg
800.jpg
PozdraVWiam Brzoza tel: 7(4+4)1 977 (4+4)59
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Trochę odświeżę temat, kupiłem wiązkę z czujnikami od wachu, czujniki mają numery:
- zewnętrze 7L5919275
- wewnętrzne 7L5919275A

Rozumiem, że są to czujniki OPS ?
Z Etka wyczytałem, że do tych czujników potrzebuje moduł o numerze 1K0919475F i mogę taki kupić w rozsądnej cenie.
Czy ktoś potwierdzi, że zestaw ten to OPS i czy podłączamy wszystko tak jak napisał Touranek z czujnikami 7L5919275B na stronie 5-tej ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

-- 29 mar 2014, o 21:55 --

Mam małą zagwozdkę, będę podpinał instalację do czujników PDC OPS i kabel, który mam podpiąć do zasilania po stacyjce mamy wpiąć w miejsce bezpiecznika SC 11 - 5A, ale ja tam mam już bezpiecznik i nie wiem czy mam się tam wpiąć czy może w inne miejsce.

Obrazek

Pomóżcie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
badi
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 2.0, 2010r.
Imię:: Przemek BADI
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: badi »

Witajcie a ja mam taki problem z moimi czujnikami odpalam auto wrzucam wsteczny bieg w kabinie słychać dźwięk włączanych czujników przez 2-3 s cofam a czujniki nie działają nie wydają żadnego dźwięku zbliżając się do przeszkody, druga sprawa po kolejnym włączeniu wstecznego biegu nie ma już dźwięku włączanych czujników, dźwięk wydawany jest tylko wtedy jak odpalę samochód i do pierwszego uruchomienia wstecznego biegu później za każdym razem jak włączam wsteczny brak dźwięku i czujniki dalej nie działają, auto było podłączane pod komputer i nic nie pokazywało błędu czujników, czujniki oryginalne i skrzynia DSG jeżeli to ma znaczenie, może ktoś z Was miał taki problem lub wie jak go rozwiązać pozdrawiam Badi
był Touran 1t1 2006 DSG 2.0 BMM 140ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Tomasz_W-wa pisze:Mam małą zagwozdkę, będę podpinał instalację do czujników PDC OPS i kabel, który mam podpiąć do zasilania po stacyjce mamy wpiąć w miejsce bezpiecznika SC 11 - 5A, ale ja tam mam już bezpiecznik i nie wiem czy mam się tam wpiąć czy może w inne miejsce.
Z tego co widzę masz wolne miejsce uzbrojone pod 10, 12,13 śmiało.... Wepnij z tyłu pin i puść przez bezpiecznik 5A
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: stach »

badi pisze:Witajcie a ja mam taki problem z moimi czujnikami odpalam auto wrzucam wsteczny bieg w kabinie słychać dźwięk włączanych czujników przez 2-3 s cofam a czujniki nie działają nie wydają żadnego dźwięku zbliżając się do przeszkody, druga sprawa po kolejnym włączeniu wstecznego biegu nie ma już dźwięku włączanych czujników, dźwięk wydawany jest tylko wtedy jak odpalę samochód i do pierwszego uruchomienia wstecznego biegu później za każdym razem jak włączam wsteczny brak dźwięku i czujniki dalej nie działają, auto było podłączane pod komputer i nic nie pokazywało błędu czujników, czujniki oryginalne i skrzynia DSG jeżeli to ma znaczenie, może ktoś z Was miał taki problem lub wie jak go rozwiązać pozdrawiam Badi
ja mam dokładnie to samo ale ja mam błąd jednego czujnika dziwne że ci nie pokazuje błędu
w każdym razie ten 2-3 sec dźwięk świadczy o niesprawności układu
Awatar użytkownika
badi
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 2.0, 2010r.
Imię:: Przemek BADI
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: badi »

Czyli któryś czujnik jest walniety jeżeli jest taki dźwięk chyba że jest coś jeszcze innego uszkodzone hmm tylko pytanie od czego się zabrać
był Touran 1t1 2006 DSG 2.0 BMM 140ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: stach »

zrób test elementów wykonawczych czujnik powinien pokazać błąd
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Co do mojego pytania to podpiąłem pod bezpiecznik numer 20 bo tam było oryginalnie zaznaczony parktronik.
Dlaczego w opisie podłączenia z forum był 11 bezpiecznik i co ciekawe w wiązce którą dostałem również zostało opisane że to bezpiecznik nr. 11.
Turanek pisałem mi, że to wszystko zależy od wyposażenia autka i rocznika.
Ostatnio podłączyłem tak z bezpiecznikiem nr. 20 i rozpoznawało centralkę i można było wejść w długie kodowanie do centralki, ale ze względu, że było wszystko na krótko po podłączane, a nie polutowane przewody dochodziło do zrywania połączenia ze sterownikiem i jak by tego było mało uwaliło mi chyba kabel do kompa :/
Jak tylko będę miał sprawny kabel to wszystko polutuje i zobaczę, bo w tedy jakieś błędy miałem w centralne, w Gateway centralka była dobrze zakodowania (czytaj znikł błąd o złym zakodowaniu), w Gateway miałem zakodowane jako [76] Park Assist.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Planuję założyć u siebie czujniki parkowania (raczej sam tył) i skłaniam do oryginału głównie z powodu możliwości podłączenia do RNS310, które mam zamontowane w swoim turoniku (w przyszłości jak uskładam kasę to może wymienię na model 510). W związku z tym mam pytanie czy mogą być dowolne czujniki i dowolny sterownik czy tylko konkretne zadziałają z tym radiem?
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

czujniki wraz z wiązką możesz kupić nowe za nie wielką kasę ja tak zrobiłem oraz musisz mieć moduł PDC na 4 lub na 8K ale jak chcesz sam tył to wystarczy 4K oraz buzer ja zamontowałem przód i tył za jedną robotą i wizualizacja działa bardzo ładnie ja kupowałem te są nowe i oryginalne nawet kolor możesz u nich dobrać http://allegro.pl/czujniki-parkowania-t ... 78425.html przód dodatkowo u nich kosztuje 140zł jak by co to mogę ci podać numer modułu oraz to co potrzebujesz na PW
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Z informacji jakie doczytałem to sterownik ma być 1K0 919 475K i czujki 7L5 919 275 B - chociaż co do czujek to różne zdania.
Upatrzyłem na allegro zderzak z czujnikami i to w kolorze mojego autka - cenowo wyjdzie porównywalnie co zakup czujników+kabelek, a odpada robota przy wierceniu, podłączaniu itd., no i jeszcze mógłbym opchnąć swój stary zderzak. Problem tylko bo nie wiadomo jakie tam są czujki i czy podejdą pod OPS.
Czy aby uzyskać OPS na RNS310 wystarczy dociągnąć odpowiedni CAN + zasilanie?
W swoim autku posiadam komfort 1K0 959 433 CR, gateway 1K0 907 530 AA, Bordnetz 3C8 937 049 D.
Miki76 jeśli masz jakieś cenne uwagi to śmiało na PW.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

rzutnik wiązka do OPS-a podłącza się w następujący sposób: dwa kable do Can, jeden kabel do bezpiecznika jako zasilanie po stacyjce i jeden kabel masowy i tyle.
Musisz wiedzieć że wiązki do czujników parkowania z OPS-em i bez się trochę różnią a więc nie wystarczy byle jaką wiązkę zamontować podpiąć czujniki pod OPS (fizycznie nie podepniesz bo czujniki OPS a czujniki nie OPS mają inne kostki) i będzie wszystko banglać.
Przeczytaj jeszcze raz na spokojnie ten temat i Turanek bardzo ładnie napisał jak są po podłączane kable w wiązce do centralki z OPS i bez OPS-a.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Czy mając moduł PDC na 8k a mając tylko czujki z tyłu, będzie działać jak trzeba?
:shock:
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

Eljot pisze:Czy mając moduł PDC na 8k a mając tylko czujki z tyłu, będzie działać jak trzeba?
:shock:
jak nie podłączysz wszystkich będziesz miał błędy zerknij tutaj co i jak
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 90#p137690
ODPOWIEDZ