Zablokowany tylni zamek drzwi pasażera.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Garry
Początkujący
Auto:: 1,9 105 BKC
Imię:: Tomek

Zablokowany tylni zamek drzwi pasażera.

Post autor: Garry »

Witam,
mam problem z drzwiami tylnymi pasażera za kierowcą. Zamek zablokował się całkowicie. Klamka ani zewnętrza ani wewnętrzna nie otwiera.
Mam już nowy zamek, ale będzie problem ze zdjęciem tapicerki żeby dobrać się to zamka. O ile śrubka przy progu bliżej fotela kierowcy jakoś będzie dostępna to druga bliżej tyłu już nie.
Czy jest jakiś sposób żeby dobrać się do niej.
Demontaż siedzenia ??
Jak zdemontować próg tylnych drzwi ??

-- Wt gru 17, 2013 12:48 --

To może zadam inaczej pytanie.

Mogę poprosić o jakieś zrzuty z elsy jak zdemontować tylne siedzenia i ich podstawę.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Re: Zablokowany tylni zamek drzwi pasażera.

Post autor: admin »

Garry pisze:Mogę poprosić o jakieś zrzuty z elsy jak zdemontować tylne siedzenia i ich podstawę.
Ty masz tego Tourana w ogóle? Jak zobaczysz siedzenia to będziesz wiedział jak je wyciągnąć, nie ma tam żadnej filozofii, składasz i wyjmujesz.
Garry
Początkujący

admin pisze: Ty masz tego Tourana w ogóle?
Wery fany ;).

Mam, chodzi mi o to czy da się i jak zdemontować podstawę tylnich foteli.
Awatar użytkownika
kamyk
Początkujący
Auto:: Caddy, 1.9TDI BLS, 2006
Imię:: Paweł

Post autor: kamyk »

Z tego co ja słyszałem o tym problemie to powody usterki mogą być dwa:
1. źle wyregulowane cięgło zamka - ale wtedy nie otwiera się tylko z zewnątrz.
2. uszkodzone połączenie elektryczne wewnątrz zamka.

Obie klamki nie działają to wygląda na to, że masz 2 przypadek.
Jeśli jesteś szczęściarzem to jest szansa żeby otworzyć drzwi poprzez pociąganie obu klamek, użycie centralnego zamka i jednoczesne stukanie w drzwi (dość energicznie) aby zimne luty w zamku mogły drgnąć i uruchomić mechanizm. Szansa jest znikoma wiec życzę powodzenia, przyda Ci się 3 i 4 ręka :)

Jeśli Ci się już uda i zdejmiesz tapicerkę to spodziewaj się że zamki będą przykręcone śrubami typu SPLINE. U mnie w Caddy w tylnych (tzn z tyłu ładunkowe) drzwiach takie są. Zaopatrz się raczej w dobrą nasadkę a nie jakieś marketowe chińskie klucze. Jak odkręcałem u siebie marketowym to uszkodziłem tylko śrubę tak że potem właściwy klucz ledwo co dał rade odkręcić. Wymieniłem potem śruby na imbus bo uszkodzonej nie było co zakładać z powrotem. Gdyby w Twoich bocznych były takie same śruby to potrzebny jest klucz SPLINE T25 (mnie firmowa nasadka kosztowała 4,50) - warto się upewnić w jakimś manualu jakie są w Touranie
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Imię:: Wojtek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: viscum »

Robcio jak się obudzi, to pewnie doda szczegółów bo miał podobny problem tydzień temu. Co kilkanaście/kilkadziesiąt razy (zwłaszcza na wyboistej drodze) udawało się otworzyć z centralnego zamka. Istotny był dźwięk - takie "podwójne stuknięcie" gdy się nie otwierał.
(...) tak jak koledzy pisali wcześniej -przygotuj manuale i dużo narzędzi.
Okazało się, że coś trzeba przylutować i już działa.

Całą operację widziałem tylko chwilami, ale demontaż podstawy siedzeń niewiele pomoże.
Zdejmiesz tapicerkę, później masz taki metalowy element, a pod nim zamek- żeby go wyjąć musisz odkręcić śruby, które są "z czoła" drzwi. Wersja "siłowa" może skutkować wymianą drzwi.

Powodzenia, zrób zdjęcia, bo przyda się potomnym.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
Garry
Początkujący

Już raz wymieniałem zamek w tych drzwiach na nowy. Ale wtedy drzwi się otwierały. Zestaw narzędzi do wymiany mam, i nowy zamek również.
Szans na otworzenie poprzez pociąganie obu klamek nie ma żadnych. To nie działa u mnie. Dodatkowo jest włączona blokada rodzicielska. Więc klamka wewnętrzna nie działa.
Jedyna nadzieja w tym że uda się uzyskać dostęp do tej śrubki u dołu drzwi bliżej bagażnika. Jedynie ona w tym momencie powoduje problem z wymianą zamka. A nie chcę rozwalać osłony drzwi.
Muszę poszukać ELSY i zobaczyć jak się demontuje podstawę. Ogólnie sprawa jest pilna bo dwójka dzieci jeździ z tyłu a młodszy który sam się nie zapnie akurat siedzi za mną. Dodatkowo akcja będzie przeprowadzana w cudzym garażu więc nie chce robić komuś kłopotu i zawracać tyłka , douczają się podczas rozbiórki co mam zrobić i czy to ma sens.

Czyli wszystko opiera się o jedną mała śrubkę. Ciekawe czy po zdjęciu podstawy o ile się da uzyska się dostęp na wprost do całego dolnego profilu drzwi.

Obecnie wygląda to mniej więcej tak. Do "niebieskiej " śruby jest dostęp a do drugiej śruby dostęp blokuje podstawa fotela ( ten czerwony prostokąt ). Ciekawe czy po jej zdjęciu będzie odstęp żeby na wprost dosięgnąć torxem.

Image
Awatar użytkownika
kamyk
Początkujący
Auto:: Caddy, 1.9TDI BLS, 2006
Imię:: Paweł

Post autor: kamyk »

W swojej wypowiedzi miałem na myśli że tylko centralny zamek może otworzyć zablokowane drzwi w trakcie występowania wibracji (uderzanie lub wyboje jak wspomniał viscum). Jeśli włączona jest obecnie blokada rodzicielska to motyw z klamkami nie wyjdzie. Pozostają tylko wibracje i używanie centralnego zamka. Jeśli zimny lut w zamku jest czuły na temperaturę to mogło by też zadziałać ogrzanie go, ale z racji że nie ma do niego łatwego dostępu to też raczej nie przejdzie.
Ciekawe czy metalową listwą od starej wycieraczki nie dałoby się od góry koło szyby czegoś zaczepić i pociągnąć żeby się otwarło. Pamiętam jak kiedyś swoje Polo tak otwierałem :D ale to był rocznik 79, z nowymi autami chyba tak nie wyjdzie.
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

Panowie proponuje najpierw przeszukać forum a nie tworzyć niepotrzebnie kolejny temat o którym dość dużo już było pisane i koledzy sobie poradzili w identycznej sytuacji

miłej lektury znalezione w 2 min :) :
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=5543
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... amek+drzwi
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... wi#p111782
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... wi#p108073

pzodro
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik

JEDARO pisze:Panowie proponuje najpierw przeszukać forum a nie tworzyć niepotrzebnie kolejny temat o którym dość dużo już było pisane i koledzy sobie poradzili w identycznej sytuacji

miłej lektury znalezione w 2 min :) :
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=5543
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... wi#p111782
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... wi#p108073

pzodro
to ja chętnie poczytam jak otworzyć zablokowane drzwi, poźniej ok, są manuale.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
Garry
Początkujący

Dzięki JEDARO za pomoc ale jakbyś się wczytał w mój problem to żaden z tych tematów nie rozwiązuje mojego. Czytałem je wcześniaj , chyba że coś mi umknęło to przepraszam.

Co do blaszki z wycieraczki to ewentualnie można by było spróbować w momencie odciągnięcia klamki powstaje dziura ale to za chyba za proste żeby mogło być możliwe.
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik

W Maluchu na zamarzające zamki pomagała suszarka do włosów/farelka. Może tego jeszcze spróbować- mocno dogrzać okolice zamka - może zacznie stykać ?
Jeżeli jest blokada rodzicielska ustawiona, to nawet jak dostaniesz się do linki to prawdopodobnie nie puści.
Z tego co widziałem to sam zamek przymocowany jest do tej blachy pod tapicerką za pomocą takich plastykowych nitów - czy one są w zestawie z zamkiem ? (biały plastik -2 mocowania).

Obrazek
Garry
Początkujący

Plan jest taki że jak zdemontuje podstawę siedzenia, i uda mi się zdjąć osłonę drzwi. To poprzez dziurę tam gdzie jest głośnik, wkładam rękę i przesuwam czerwoną zapadkę. A pilotem otwieram drzwi. Zamek cyka pod wpływem pilota tylko nie puszcza.
Jak zamek nie zamykał żeby zamknąć drzwi popchnąłem czerwoną zapadkę i drzwi się zamknęły ale na amen. Dlatego sądzę że jak popchnę w przeciwną stronę i dodatkowo odblokuję pilotem , klamka zewnętrzna powinna zadziałać.
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

wczytałem się dość wnikliwie myślę, że kolego masz standardowy problem z mikrostykami lub z przewodami czy wcześniej były jakieś problemy? Koledzy mieli już takie problemy i udało się zdjąć tapicerkę i odblokować w ten sposób który chcesz jest dość ciężko ze względu na słabe dojście do tej śruby co piszesz ale to możliwe. Wiem, że któryś z kolegów z forum pisał do mnie bo był identycznej sytuacji i zdejmował bądź odchylał całą blachę bynajmniej tak mu doradziłem obawiam się, że nie dojdziesz ręką przez otwór od głośnika bo jest tam dość ciasno

a co do kolegi który mówi o cięgnach, cięgna nie mają tu tak naprawdę żadnego znaczenia wszystko elektryka i to jest lipa.

-- 19 gru 2013, o 17:40 --

myślę, że admin mógłby wrzucić wszystkie te tematy z zamkami w jedno miejsce np mój manual o wymianie naprawie zamka, żeby nie szukać za dużo pozdro
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik

Blachy nie odchylisz, bo jest przymocowana do w tym przypadku nieruchomego zamka (plastikowe nity - i ten plastik odsłania ), głośnik nie jest na śruby, więc też tędy się nie dostaniesz.

Obrazek
Garry
Początkujący

Tzn ja nie mam głośnika w tych drzwiach i w drugich również. A przez dziurę głośnika już wyciągałem zamek i wkłądałem go ponownie.

Objawy były takie że zaczął padać mi akumulator. Piknąłem i chciałem sprawdzić bo dźwięk pracy zamka był a tu zonk. Drzwi tylne niezamknięte. Sprawdziłem pozostałe i zamknięte. A że wymieniałem rok wcześniej zamek to już miałem doświadczenie z ręczną blokada drzwi. Zdjąłem zaślepke na grzbiecie drzwi i popchnąłem czerwoną dźwignię i drzwi się zablokowały.

Ogólnie coś jest nie tak w moim turanie z tymi drzwiami. Pierwszy zamek który wyjąłem już był bez białego plastiku. Nie mając doświadczenia i nie widząc pierwszego zamka myślałem że tak chyba było oryginalnie. Kupiłem zamiennik zamka który również był bez tego plastiku. Dopiero teraz kupiłem używkę i otrzymałem zamek z tą osłoną. Więc podejrzewam że poprzedni właściciel też coś grzebał z tymi drzwiami.

Ręce opadają :(
ODPOWIEDZ