Rozrusznik i objawy końca jego żywota.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Rozrusznik i objawy końca jego żywota.

Post autor: rock4 »

Pozwoliłem sobie na założenie powyższego tematu gdyż zaczyna mnie nurtować sposób pracy rozrusznika przy rozruchu silnika.

Od jakiegoś czasu zauważyłem dość niecodzienny sposób odpalania silnika. Otóż, temp. spadła do ok.4-8 stopni C w godzinach porannych i po przekręceniu kluczyka w stacyjce słyszę jakby pół obrotu (bardzo powolne) rozrusznika po czym następuje jakby zatrzymanie się jego pracy (na krócej niż 1 sek) po czym wskakuje na normalny tryb pracy i silnik odpala (takie objaw obserwuję co 3-5 odpalenie). Podobna historia zdarza się, przy rozgrzanym silniku (90C) ale tutaj jest większa sporadyczność tego zjawiska (1/15 odpaleń silnika, a może i rzadziej).

Podjechałem do gościa zajmującego się tylko rozrusznikami i alternatorami. On tylko zajrzał pod maskę i stwierdził, że konieczna jest wymiana rozrusznika i będzie to kosztowało 500zł razem z 12-miesięczną gwarancją. Spytałem skąd taka cena, przecież regeneracja tyle nie kosztuje. Dowiedziałem się, że posiadanego przez mojego Tourana rozrusznika nie warto regenerować ponieważ sytuacja będzie się powtarzał co 2-3 lata (faktycznie, pierwszą regenerację zrobiłem zaraz po zakupie Tourana, tj 2010 rok, wiem, że na pewno były wymieniane szczotki, czy tulejki również? nie wiem). Pan mechanior zaproponował, by zamienić obecny rozrusznika o mocy 1,7kW na 2,0 kW z Golfa VI (jak dobrze pamiętam). Dzięki temu zabiegowi mają również zniknąć dolegliwości związane z trudnym rozruchem "na ciepłym silniku". Podobno, wspomniany rozrusznik o mocy 2,0kW ma o jeden ząbek więcej (nie 10 jak obecnie, a 11 ząbków) dzięki czemu "kręci szybciej" i rozruch na ciepłym jest łatwiejszy.

Wczoraj sprawdziłem naładowanie akumulatora: 12,5 V. Dolna granica ale jeszcze w normie :)

Co o tym wszystkim sądzicie. Czy zmiana rozrusznika na mocniejszy faktycznie spowoduje lepszy rozruch "na ciepłym"? Czy cała wymiana jest warta zachodu, czy może obstawać przy regeneracji rozrusznika?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Rozrusznik i objawy końca jego żywota.

Post autor: Turanek »

Wymiana rozrusznika przy problemach z odpalaniem na ciepłym jest rozwiązaniem proponowanym przez VW
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

@Turanek: ale zmiana rozrusznika na mocniejszy o 0,3kW i jeden ząbek więcej nie przeszkadza?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Trudno mi powiedzieć jeśli chodzi o "jeden ząbek więcej". Jeśli w geometrii zęba wszystko pasuje to powinno hulać. Myślę, że warto sprawdzić u Edwarda, czy inny rozrusznik przypasuje do twojego silnika.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Loszmi
Przeglądacz
Auto:: BXE, 1.9 Turbo Klekot,'08
Imię:: Miłosz
Kontakt:

Post autor: Loszmi »

Mam podobne objawy. Mechanik, kiedyś nawet polecany na forum, sam zauważył, że rozrusznik dziwnie głośno pracuje. Więc Jego uwaga zbiegła sie z moimi spostrzeżeniami.
Jednakże jak zerknął pod maskę, nie bardzo był w stanie ustalić, który element silnika za co odpowiada (...co to za pompa, czy nie pompa...?), więc zaniechałem współpracy.

Ale chyba także będę musiał dokonać regeneracji lub wymiany rozrusznika.
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik
Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
Imię:: Gabi
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: gabi10 »

Wydaje mi się,że wszystko zależy od fachowca który wykonuje tą regeneracje , jeżeli zrobi wszystko jak należy ,chodzi mi o wymianę podzespołów. To napewno będzie taniej jak zakup nowego.Ja mam regenerowany już 4 rok i jak narazie odpukać wszystko Ok
A co do palenia na ciepłym silniku jest to błąd map wtrysku można to usunąć w każdej dobrej firmie tuningowej Nie chce tu podawać nazwy by nie było kryptoreklamy.Ja mam to zrobione i pali bez problemu czy na zimnym czy też ciepłym
ODPOWIEDZ