Dodi pisze:temperatura wody spadała poniżej 75 i spowrotem sie włączał, wieć wszsytko było ok i bez pompki V55
Oczywiście każdy przypadek jest inny.
Są to cenne rady dla potomnych którzy w przyszłości będą naprawiać swoje piecyki.
U mnie akurat woda w piecu się gotuje.
Dodi pisze:wieć wszsytko było ok i bez pompki V55...
Dodi ale chodzi o to jak jest uszkodzona pompka, bywa że wirnik stoi na amen, bywa że się kręci bez oporu znacznego, w pierwszym przypadku przepływ płynu będzie bliski zera, w drugim przypadku nawet na wolnych obrotach płyn będzie przepływał w wystarczającej ilości do prawidłowej pracy Webasto
Dodi pisze:wieć wszsytko było ok i bez pompki V55...
Dodi ale chodzi o to jak jest uszkodzona pompka, bywa że wirnik stoi na amen, bywa że się kręci bez oporu znacznego, w pierwszym przypadku przepływ płynu będzie bliski zera, w drugim przypadku nawet na wolnych obrotach płyn będzie przepływał w wystarczającej ilości do prawidłowej pracy Webasto
także są 2 różne przypadki
tutaj masz racje... bo jak wirnik stoi to nie ma jak woda przepływać nawet jak ją głowna pompa goni i piecyk łapie przegrzanie...
Potwierdzam. Zadanie wykonane.
Pompeczka śmiga, aż miło.
Teraz odpala piec i grzeje, aż płyn w silniku nie osiągnie 90 stopni. Rożnica między temp. płynu w piecu a w silniku jest rzędu 10-20 stopni. I o to chodziło.
Dziękuję za pompe.
Podziękowania dla Jarrego i Mutiego za wsparcie i cenne rady
Forum uczy, Forum radzi, Forum nigdy cię nie zdradzi
może wykorzystam twój świetny nastrój po naprawie autka i zaproszę cię do spoglądnięcia na listę forumowiczów którzy zdecydowali się na wsparcie naszego forum, a nuż widelec idea przypadnie ci do gustu
wachu pisze:odesłali mi webasto moje z wymienioną płytką - zakodowałem 00000112
pracuje jak dogrzewacz po odpaleniu silnika
uruchamia się bez odpalania silnika poprzez VCDS -BS 011
ale nie ma go na FISie
może to kwestia getewaya?
mam końcówkę P
jakieś sugestie macie panowie?
kolego z lektury wynika cytuję Jarrego "UWAGA! Jeśli w menu FISa nie pojawi się podmenu STANDHEIZUNG czy Aux Heating to spróbujcie w kodowaniu dodać na pozycji trzeciej cyfrę 3 lub 2 lub 1. W autach które spotkałem i miały taką dolegliwość to pomogło. Czyli 003xxxx lub 002xxxx itd."