wymiana oleju - wysysanie czy tradycyjnie przez korek

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: wymiana oleju - wysysanie czy tradycyjnie przez korek

Post autor: marnon »

to może jeszcze druga strona czy stan oleju ponad max o ok 100-200ml jest dla silnika bezpieczny czy raczej unikać takiej sytuacji... spotkałem się z opiniami że w 1.9TDI nie jest groźne taki stan , tym bardziej ludzie pisali że w ASO im regularnie przelewali ponad stan.

wg mnie po to jest ten max żeby go nie przekraczać to raz, a dwa może mechanicy w ten sposób niby nie groźny szykują sobie kolejną robotę jak coś w silniku z tego powodu będzie do naprawy.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

1.9tdi lubi mieć nalane pod max. Przelewanie nie jest wskazane, wytwarzamy wtedy większe ciśnienie oleju, pompa ma większy opór i ryzykujemy rozszczelnienia. Oleju zawsze lepiej kapke uzupełnić niż jeździć z nadstanem. Tu nie ma co kombinować.
Procedura jest prosta...
Po spuszczeniu oleju zakrecasz spust, wkładasz nowy filtr oleju z nowymi przesmarowanymi olejem oringami, zakrecasz jego obudowę, wlewasz olej pod max na bagnecie, odpalasz auto, gasisz i uzupelniasz pod max to co weszło w filtr oleju i tak jeździsz.

Tak po krótce powinno to wyglądać.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

Jacek serdeczne dzięki! :oki:
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik
Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: wulkan »

tak dobrze prawicie, grawitacji nikt nie poradzi, zatem tylko grawitacyjnie na ciepłym silniku/oleju spuszczamy :)

metoda aspiracyjna sie czasem przydaje jak sie gdzieś spieszysz ale syf zostanie...
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

wulkan pisze:tak dobrze prawicie, grawitacji nikt nie poradzi, zatem tylko grawitacyjnie na ciepłym silniku/oleju spuszczamy :)

metoda aspiracyjna sie czasem przydaje jak sie gdzieś spieszysz ale syf zostanie...
Zgadzam się z wulkanem
dawno temu gdy wchodziły te maszyny i była to nowość zrobiłem z kumplem test czy oby ta maszyna wysa wszystko z miski-niestety po odkręceniu korka 200 ml jeszcze było.
Osobiście jestem zwolennikiem spuszczania oleju korkiem...po to on w końcu jest :uklon:
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Jak ktoś dalej myśli że odsysanie to dobry sposób na wymianę, niech spuści olej przez korek na dole a po 10 min niech od góry wleje 0,5 czystego i zobaczy co wylatuje jeszcze z korka.

Największa głupotą jest oddać auto do ASO ( mam na myśli większość ) na wymianę oleju w serwisie, jesteśmy pewni że nikt iny tego nam lepiej nie zrobi. A oni metodą odsysanie szybko wymienią, 1/3 zostanie starego oleju. 600zł ( pytałem w jednych z ASO ) zapłacone i klient zadowolony. :haha:

Wiadomo nie każdy ma możliwość wymiany w garażu na kanale.To jest wielki problem , a ASO to wykorzystują.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

i ja zawsze tradycyjnie i sam to robię - gościnnie na kanale lub po rusku przed garażem na najazdach, odsysam i owszem z wnęk filtra ale to domową odsysarką na kompresor....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
czarny73
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1.9 BLS z 2009r
Imię:: Wojtek
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: czarny73 »

seba244 ja wymieniałem olej w aso oczywiście dałem im swój olej i filtr cena 130 zł i nie odsysali tylko spuszczali do tego nowa śruba spustowa sprawdzenie stanu technicznego auta i na koniec mycie no i oczywiście darmowa kawa :hahaha: .Na wszystko patrzałem z poczekalni .
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
DGW
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 BKD+
Imię:: Grzesiek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: DGW »

Pamiętajcie tylko żeby przed spuszczeniem dobrze silnik rozgrzać. Być może nie każdy o tym wie ale przeważnie olej ścieka w dwóch etapach. Im silnik będzie bardziej rozgrzany, ten drugi etap nastąpi szybciej. Ścieka wtedy jeszcze około 200ml. Filtr oleju lepiej odkręcić przed spuszczaniem i od razu odessać stary olej z podstawy filtra.
No i pamiętajmy o tym że gdy uruchomimy już na nowym, wszystko nie ścieknie do miski w ciągu 15min. Najlepiej dolać do końca zakreskowanej powierzchni (około 3/4) bo po nocy, rano i tak będzie max.
ODPOWIEDZ