Zgrzytanie na wstecznym oraz ciężka jedynka
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Zgrzytanie na wstecznym oraz ciężka jedynka
Witam , od dwóch dni mam problem ze wstecznym ponieważ przy próbie wrzucenia biegu zgrzyta a po wrzuceniu delikatnie ciągnę mimo wciśniętego sprzęgła. Pierwszy bieg wchodzi ciężej . Dodam ze pedał sprzęgła jest wyżej od hamulca a podczas mrozu równa się ze wszystkimi chyba ze go podniosę noga to odbije wyżej... Przy wyłączonym silniku wszystko wchodzi super
-- 23 sty 2014, o 09:42 --
Dodam ze dzieje się tak jazdy po śniegu i mrozie , teraz odpalilem auto i wszystko działa jak należy... O co chodzi z tym
-- 23 sty 2014, o 09:42 --
Dodam ze dzieje się tak jazdy po śniegu i mrozie , teraz odpalilem auto i wszystko działa jak należy... O co chodzi z tym
- DGW
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 BKD+
- Imię:: Grzesiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Zgrzytanie na wstecznym oraz ciężka jedynka
Napisz coś więcej.
Jaka skrzynia (5 or 6), czy takie objawy miały już miejsce np. rok temu, kiedy był wymieniany płyn hamulcowy, czy było coś grzebane przy sprzęgle?
Jaka skrzynia (5 or 6), czy takie objawy miały już miejsce np. rok temu, kiedy był wymieniany płyn hamulcowy, czy było coś grzebane przy sprzęgle?
taka tam moja skoda
http://www.youtube.com/watch?v=sX8EzeeRxoE&feature=fvsr

-
- Początkujący
Witam, auto kupiłem 4 miesiące temu, przejechałem 14 tys km i objawy teraz podczas mrozu.
Skrzynia: 6-biegowa ;
Sprzęgło: sztywne Valeo;
Nie zmieniałem płynu hamulcowego, wcześniej zauważyłem ze pedał sprzęgła jest wyżej jak hamulec ale wszystko działało super i "mechanik" powiedział ze cos tam jest złamane czy wyrobione... Teraz podczas mrozu pedał już nie odbija tak wysoko i ciężko wchodzi bieg : 1, 2 czasem 4 i 5 a wsteczny to masakra. Gdy już wejdzie R i 1 to czuje że delikatnie ciągnie mimo wciśniętego sprzęgła...
Skrzynia: 6-biegowa ;
Sprzęgło: sztywne Valeo;
Nie zmieniałem płynu hamulcowego, wcześniej zauważyłem ze pedał sprzęgła jest wyżej jak hamulec ale wszystko działało super i "mechanik" powiedział ze cos tam jest złamane czy wyrobione... Teraz podczas mrozu pedał już nie odbija tak wysoko i ciężko wchodzi bieg : 1, 2 czasem 4 i 5 a wsteczny to masakra. Gdy już wejdzie R i 1 to czuje że delikatnie ciągnie mimo wciśniętego sprzęgła...
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 BKD
- Imię:: Patryk
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
To szukuj sie na naprawe skrzyni.Zalożylem sztywne valeo i też podczas mrozu byly problemy.Kilka dni i skrzynia sie skończyła.Do 6 biegowych skrzyń nie powinno sie zakładać kola jednomasowego.Taka informacje otrzymałem od kilku firm zajmujących sie regeneracją skrzyń biegów.
-
- Początkujący
zmieniłem płyn hamulcowy i wszystko jest super nawet problem z pedałem sprzęgła się rozwiązał:) jeszcze jutro rano sprawdzę czy wszystko ok ale dziś sprawuje się na 5! 

- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Co ma płyn hamulcowy do sprzęgła?
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
MT-09 było
MT-07 jest
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Hydrauliczne sprzęgło = zasilanie płynem hamulcowym.Łukaszz pisze:Co ma płyn hamulcowy do sprzęgła?
- DGW
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 BKD+
- Imię:: Grzesiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Czyżby miał tyle wody w sobie że zamarzałapeogeo pisze:zmieniłem płyn hamulcowy i wszystko jest super nawet problem z pedałem sprzęgła się rozwiązał:) jeszcze jutro rano sprawdzę czy wszystko ok ale dziś sprawuje się na 5!

Dlatego między innymi zapytałem po płyn

Najczęstszym błędem mechaników jest to że przy wymianie płynu hamulcowego zapominają o układzie sprzęgła zasilanego z tego samego zbiorniczka co hamulce.
A odnośnie zestawu jednomasy firmy VALEO to nikomu nie polecam tego zakładać, ani do 5 ani do 6 skrzyni.
Doszły mnie słuchy że zaprzestali produkcji i wycofują się z tych zestawów (wiadomości niepotwierdzone)
taka tam moja skoda
http://www.youtube.com/watch?v=sX8EzeeRxoE&feature=fvsr

- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
A no takniko02 pisze:Hydrauliczne sprzęgło = zasilanie płynem hamulcowym.Łukaszz pisze:Co ma płyn hamulcowy do sprzęgła?

BLS 147ps 375nm
MT-09 było
MT-07 jest
MT-09 było
MT-07 jest