Tempomat

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

spacewalker nie wystarczy w takim razie wyczyścić, odgiąć...
Chciałbym, aby to zrobione było dobrze.
:)
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Byc moze, manetkę przy odrobienie szczęscia rozbierzesz bez zdejmowania z kolumny kierownicy, a przynajmniej dostaniesz się do styków od Tempomatu, malutkie te blaszki itp, wiec uwazaj. Obudowa manetki jest na kołeczkach, więc się rozłupuje w zasadzie jak orzeszek. Trzyma się przy kolumnie jeszcze, wiec jak się skupisz na jej końcu to zrobisz.
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Kontakt:

:piwo:
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Tu masz mały manual :) musisz odkręcić te 2 śrubki na płytce i pod nią zobaczysz styki :)

Obrazek
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Kontakt:

I Tobie dzięki Muti!
:piwo:
Mam nadzieję, że nic nie spi......!
Ale to już za jasnego jutro!
Obrazek
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: BRUNO55 »

Podłączę się do tematu bowiem w ostatnim czasie montowałem komputer i tempomat w swoim Mk5. Zamontowałem dżwignię i adaptowałem G85. Zamontowałem ten magiczny kabelek. Moduł pod kierownicą jest przystosowany do obsługi Cruise Control i odpowiada symbolowi taśmy więc za pomocą VCDS-a aktywowałem wszystko co trzeba w 01 i 16. Tempopmat nie działa. Zielona kontrolka tylko zapali się na moment i gaśnie. W blokach pomiarowych widać że wartości się zmieniają więc manetka jest dobra i sygnał do ECU idzie :?: Dzisiaj doczytałem się na stronie Ross-Tech o długim kodowaniu
Jest to zrzut ekranowy z Ross-Tech
Obrazek
Nie sprawdzałem jeszcze tego jak jest u mnie. Czy ktoś z kolegów musiał aktywować tą opcję aby tempomat działał ?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

To sprawdz, bo dałes screen z Audi i to ze sterownika silnika które nie ma nic wspólnego z Touranem w tej kwesti. ACC to Dystrionic jesli juz ktoś chce wiedziec. W Touranie aktywacje tempomatu robi się przez adaptacje Loginem a nie długim kodowaniem, więc screen jest w 100% nie trafny.
O instalacji tempomatu i aktywacji wszystko jest opisane tu
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=397
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: BRUNO55 »

spacewalker pisze:To sprawdz, bo dałes screen z Audi i to ze sterownika silnika które nie ma nic wspólnego z Touranem w tej kwesti. ACC to Dystrionic jesli juz ktoś chce wiedziec. W Touranie aktywacje tempomatu robi się przez adaptacje Loginem a nie długim kodowaniem, więc screen jest w 100% nie trafny.
O instalacji tempomatu i aktywacji wszystko jest opisane tu
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=397
Tak czytałem to ale mi chodziło o tą pozycję kodowania którą oznaczyłem na czerwono.
Obrazek
Czy to też dotyczy tylko Audi ? Ja mam problem z uruchomieniem tempomatu w Golfie V i trochę się posiłkuję wiedzą z tego forum a całą operację przeprowadzałem zgodnie z manualem z tej strony: http://anleitungen.team-dezent.at/g5_gr ... uesten.pdf
W związku z tym że tempomat w dalszym ciągu nie działa to szukam i pytam.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

No to daj screen ze swojego silnika a nie z AUDi i to jednego z najnowszych, gdzie tempomat to juz nie prosta manetka tylko jak widac moduł w magistrali CAN. Audi ma nawet podgrzewane tablice rejestracyje które się koduje w sterowniku, więc dawanie screen z takiego auta jest grubo nie trafione jak juz mowiłem.
Rozbieraj wszystko po kolei i sprawdzaj. Instrukcję dałem niemal taką samą, wiec jak VAG-eim obadałes wszystko to zostaje fizyczne rozbieranie.
kris

Post autor: kris »

dodam swoje trzy grosze w kwestii tempomatu - od jakiegoś czasu walczę z rozładowującym się aku, oddawałem auto do warsztatów - stwierdzono, że przyczyną może być uszkodzony sterownik kolumny kierownicy, przez który magistrala can nie przechodzi w stan uśpienia ... ale to akurat informacje na odrębny temat. Testy na VAG'u w każdym razie to potwierdzały - pokazywał się błędy od tego sterownika - a dokładniej to: "niezrozumiałe informacje z elektroniki kolumny kierownicy" (oznaczenie mojego sterownika to: 1K0 953 549 F). Dodam jeszcze, że tempomat od samego początku mi nie działał ... tyle, że jakoś mi to nie przeszkadzało. Do teraz ;) . Zaopatrzyłem się w nowy "używany" sterownik oraz kabel do VCDS'a i w tą ostatnią sobotę przysiadłem się do tematu, z mocnym postanowieniem rozprawienia się z tą usterką. Naturliś musiałem uporać się z wyjęciem kierownicy oraz samego sterownika (tu ukłony dla Jarry'ego, za dokładnego manuala). Trochę wcześniej rozłożyłem końcówkę drążka kierunkowskazów i już tutaj namierzyłem pierwszy problem - bo bez problemów wyciągnąłem przecięty w środku czerwony kabelek. Po zdjęciu kierownicy i modułu mogłem się dobrać do całej reszty drążka. Okazało się, że uszkodzone są cztery z pięciu przewodów. Wymieniłem wszystkie. Włożyłem z powrotem ten swój moduł, podpiąłem poduszkę, odpaliłem VCDS'a. Rzecz jasna na samym początku pokazał jakieś błędy, które z automatu usunąłem. Ponowne uruchomienie autoscana i ... eureka, zero błędów w tym temacie. Zamontowałem wszystko, zrobiłem krótką trasę - kolejna eureka - tempomat działa. Dodam jeszcze, że nie musiałem niczego programować. W tym temacie turanik działa bez zarzutu (a trochę kilometrów przez weekend zrobiłem). Nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że przyczyną były tylko i wyłącznie te przerwane kabelki - może pomogło też ruszenie samego modułu - ale warto te kabelki sprawdzić. Na zakończenie uwaga - sam tego nie zrobiłem ale może za jakiś czas dojrzeję do tematu, tym bardziej, że jak już coś robię, to wolę to zrobić dobrze - wszystkie przewody idące w środku drążka kierunkowskazów są pociągnięte luzem. Uważam, że to poważne zaniedbanie ze strony producenta. Warto rozlutować je i wpuścić w jakąś otulinę (koszulkę). Będą wtedy mniej narażone na przetarcia powodowane przez jakiekolwiek ruchy tego drążka. Na pamiątkę został mi dodatkowy moduł ... mam nadzieję, że nie przyda mi się już. Pozdroofka ;)
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz
Auto:: Sharan, Caddy 2K
Imię:: Jakub
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Tempomat

Post autor: JakubSwierczek »

Witajcie.
Miałem i mam taki problem: jechałem sobie z tempomatem i (dopiero post factum połączyłem fakty) nagle on mi się wyłączył. Niedługo później okazało się, że padł czujnik pedału hamulca i spaliło bezpiecznik (ten w skrzynce koło akumulatora). Czujnik i bezpiecznik wymieniłem, ale tempomat dalej kaput. Sprawdzałem VAGiem- w grupie 006, w drugim polu przy wciskaniu hamulca wszystko działa, ale przy sprzęgle żadne bity się nie zmieniają. Po włączeniu tempomatu również bity się zmieniają z 0 na 1, więc manetka OK. Czy to może być wina tego czujnika Halla (1KO 927 810 D)? Czyściłem od niego kostkę, ale to nie pomogło. Proszę o poradę :bry:
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Tak, to też jest odpowiedzialne za tempomat.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

a ja mam nieco inny problem z tempomatem w porównaniu do większości.
Raz działa, a raz nie działa. Tzn. jade - włączę go na manetce i ustawie "set" i jest ok trzyma prędkość. Zahamuję czy zrobie coś innego co anuluje trzymanie prędkości, chce drugi raz go włączyć i nie reaguje. Pomaga zmiana prędkości, czy inne działanie które może mieć na to wpływ.
Nie potrafię tego wyczuć. Także czasami działa, a czasami nie.
Kontrolka tempomatu nie gaśnie. Ciągle się pali jak na manetce jest włączony.
Kiedyś już wymieniałem manetkę bo mi kierunki padły.
Gdzie szukać przyczyny?
Przeskanuje vagiem to dam znać jak wyniki, ale może ktoś za wczasu będzie wiedział o co chodzi.
Dzięki.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Sprawdzilbym czujniki przy pedale stopu i sprzęgła. Rozebralbym i wyczyścić styki może to pomoże

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

Ciapek pisze:a ja mam nieco inny problem z tempomatem w porównaniu do większości.
Raz działa, a raz nie działa. Tzn. jade - włączę go na manetce i ustawie "set" i jest ok trzyma prędkość. Zahamuję czy zrobie coś innego co anuluje trzymanie prędkości, chce drugi raz go włączyć i nie reaguje. Pomaga zmiana prędkości, czy inne działanie które może mieć na to wpływ.
Nie potrafię tego wyczuć. Także czasami działa, a czasami nie.
Kontrolka tempomatu nie gaśnie. Ciągle się pali jak na manetce jest włączony.
Kiedyś już wymieniałem manetkę bo mi kierunki padły.
Gdzie szukać przyczyny?
Przeskanuje vagiem to dam znać jak wyniki, ale może ktoś za wczasu będzie wiedział o co chodzi.
Dzięki.
Co prawda to rzadki przypadek, ale ja spytam Cię o opony. Czy wszystkie tego samego rozmiaru i wysokości bieżnika? Może być sytuacja, że czujniki ABS-u odczytują różną prędkość kół i wówczas może dochodzić do sytuacji jakie opisujesz.
Dodam tylko, że nie miałem takiego problemu ani w Touranie, ani w Caddy-m (bo zawsze miałem takie same opony), ale osobiście zetknąłem się z tym problemem w Mercedesie W203 - tam miałem różne szerokości opon pomiędzy przednią i tylną osią i właśnie tak zachowywał się tempomat
ODPOWIEDZ