podświetlenie licznika a zdjęcie wskazówek
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
podświetlenie licznika a zdjęcie wskazówek
Ostatnio zauważyłem, że czasem gaśnie podświetlenie licznika na prędkościomierzu w okolicy 260km/h. Podświetlenie gaśnie, zapala się, jakby coś nie łączyło. W liczniku do podświetlenia są diody zapewne któreś wymagają podlutowania. Jak najlatwiej do nich się dobrać i to naprawić? Jak zdjąć nieszczęsne wskazówki widelcem, jak kiedyś się to robiło, czy jest inny bezpieczniejszy patent?

- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Re: podświetlenie licznika a zdjęcie wskazówek
Wskazówki ściągasz "normalnie" do góry palcami. Żadnych narzędzi. Zaznacz sobie tylko miejsce by założyć je tak samo....
Mam gdzieś licznik z golfa V i "mocno" na nim eksperymentowałem. Diody przylutowane w dwóch miejscach... Jakbyś potrzebował jakiejś pisz

Mam gdzieś licznik z golfa V i "mocno" na nim eksperymentowałem. Diody przylutowane w dwóch miejscach... Jakbyś potrzebował jakiejś pisz

- andrz3j
- Specjalista
Próbowałem palcami i zero reakcji, obawiałem się że coś urwę

- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
mi też tak nie zeszła, musiałem kręcić dodatkowo z tego co pamiętam w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara, a może wcisnąłem obróciłem i wyjąłem, spróbuj

pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1

- andrz3j
- Specjalista
Operacja udana... Kilka informacji dla innych:
1.Wskazówki od obrotomierza i prędkościomierza najłatwiej ściągnąć ciągnąc do góry i delikatnie przekręcić w lewo (przeciwnie do wskazówek zegara). Tak jak pisał jarry
2. Baaardzo uważać z tarczkami,każde dotknięcie widać i ciężko usunąć nie mówiąc o delikatnych nawet zarysowaniach.
3. Tarczkę od jeżu z diesla montując do FSI musiałem delikatnie podciąć w środku tarczy, dokładnie ok 1mm każdą z wypustek.(kto rozbierał wie o co chodzi).
4. Ledy wymieniłem bez zdejmowania plastikowej "konstrukcji" trzymającej tarcze.
5. Diody miałem część spalone a częśś migała delikatnie i świeciła o połowę słabiej.
6. Przed wylutowaniem diód zwróćcie uwagę na polaryzację. Zaznaczcie ustawienie diód (patrzcie na ścięty narożnik diody)

1.Wskazówki od obrotomierza i prędkościomierza najłatwiej ściągnąć ciągnąc do góry i delikatnie przekręcić w lewo (przeciwnie do wskazówek zegara). Tak jak pisał jarry
2. Baaardzo uważać z tarczkami,każde dotknięcie widać i ciężko usunąć nie mówiąc o delikatnych nawet zarysowaniach.
3. Tarczkę od jeżu z diesla montując do FSI musiałem delikatnie podciąć w środku tarczy, dokładnie ok 1mm każdą z wypustek.(kto rozbierał wie o co chodzi).
4. Ledy wymieniłem bez zdejmowania plastikowej "konstrukcji" trzymającej tarcze.
5. Diody miałem część spalone a częśś migała delikatnie i świeciła o połowę słabiej.
6. Przed wylutowaniem diód zwróćcie uwagę na polaryzację. Zaznaczcie ustawienie diód (patrzcie na ścięty narożnik diody)
					Ostatnio zmieniony sob lut 01, 2014 22:46 przez andrz3j, łącznie zmieniany 1 raz.

- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
andrz3j pisze:najłatwiej ściągnąć ciągnąc do góry i delikatnie przekręcić w lewo

pozdraVWiam, jarry

- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
- andrz3j
- Specjalista
Robiłem to w pośpiechu bo ciągle brak mi czasu i nie robiłem niestety zdjęć w trakcie  . Pozatym nigdy nie sądziłem, że licznik może tak jasno świecić
. Pozatym nigdy nie sądziłem, że licznik może tak jasno świecić  . Sądzę że połowa z nas ma podobnie nadpalone diody i nawet nie zdaje sobie sprawy, że świecą one za słabo (migając itp..) Widać to dopiero po zdjęciu tarczy...
. Sądzę że połowa z nas ma podobnie nadpalone diody i nawet nie zdaje sobie sprawy, że świecą one za słabo (migając itp..) Widać to dopiero po zdjęciu tarczy...
Pomocny przy rozbiórce licznika może być ten link. http://www.mytouran.de/html/tachobeleuchtung.html
P.S. Samo wymontowanie, rozpołowienie licznika nie jest kłopotliwe ale przy zdejmowaniu wskazówek czułem się jak saper . Kiedyś w Vectrze przerabiałem licznik dokładając obrotomierz (po przeróbce automatu na manual) ale to nic ze zdejmowaniem tych wskazówek...
. Kiedyś w Vectrze przerabiałem licznik dokładając obrotomierz (po przeróbce automatu na manual) ale to nic ze zdejmowaniem tych wskazówek...

. Pozatym nigdy nie sądziłem, że licznik może tak jasno świecić
. Pozatym nigdy nie sądziłem, że licznik może tak jasno świecić  . Sądzę że połowa z nas ma podobnie nadpalone diody i nawet nie zdaje sobie sprawy, że świecą one za słabo (migając itp..) Widać to dopiero po zdjęciu tarczy...
. Sądzę że połowa z nas ma podobnie nadpalone diody i nawet nie zdaje sobie sprawy, że świecą one za słabo (migając itp..) Widać to dopiero po zdjęciu tarczy...Pomocny przy rozbiórce licznika może być ten link. http://www.mytouran.de/html/tachobeleuchtung.html
P.S. Samo wymontowanie, rozpołowienie licznika nie jest kłopotliwe ale przy zdejmowaniu wskazówek czułem się jak saper
 . Kiedyś w Vectrze przerabiałem licznik dokładając obrotomierz (po przeróbce automatu na manual) ale to nic ze zdejmowaniem tych wskazówek...
. Kiedyś w Vectrze przerabiałem licznik dokładając obrotomierz (po przeróbce automatu na manual) ale to nic ze zdejmowaniem tych wskazówek...- winetu_vip
- Zaawansowany
A gdzie kupowałeś diody na podmianę w jakim sklepie albo jaki możesz polecić?

- andrz3j
- Specjalista
Ledy dostałem od jeżu, wyciągnięte z innego licznika...winetu_vip pisze:A gdzie kupowałeś diody na podmianę w jakim sklepie albo jaki możesz polecić?
Diody montowane w liczniku to :
- Conrad 175265 (http://www.conrad.com/ce/en/product/175 ... V-IF-20-mA)
inne oznaczenie:
- "MBT801-S" - http://www.ce-partner.pl/Dioda-LED-SMD- ... 35%29.aspx
Parametry MBT801-S:
Napięcie w kierunku przewodzenia U(F) 3.3 V
Rodzaj obudowy PLCC-2
Typ MBT801-S
Długość wałów 470 nm
I(F) 20 mA
Kąt promieniowania 120 °
Natężenie światła I(V) 320 mcd
Zgodne z RoHS Tak
Kolor Niebieski
Wymiary (DxSxW) 3.2 x 2.8 x 1.9 mm
- winetu_vip
- Zaawansowany
Dzięki wielkie za informacje. Trochę drogie   ale czego nie robi sie dla nadania własnego charakteru Turasiowi
  ale czego nie robi sie dla nadania własnego charakteru Turasiowi   

- 
				wojtek_1987
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI 2009 r.
- Imię:: Wojciech
Witam wszystkich,
od niedawna jestem posiadaczem Tourana 2.0 TDI 170 KM z DSG rocznik 2009. Mam pytanie co do podświetlenia zegarów. Ponieważ od czasu do czasu gaśnie mi podświetlenie w różnych miejscach na zegarach. Z reguły jest to w okolicy od 160 do końca tarczy, ale wczoraj zaczęło również przygasać podświetlenie temperatury silnika i ilości paliwa. Nie wiem czym to może być spowodowane. Proszę o pomoc i jeżeli jest możliwość wskazanie punktu gdzie mógłbym to zdiagnozować.

od niedawna jestem posiadaczem Tourana 2.0 TDI 170 KM z DSG rocznik 2009. Mam pytanie co do podświetlenia zegarów. Ponieważ od czasu do czasu gaśnie mi podświetlenie w różnych miejscach na zegarach. Z reguły jest to w okolicy od 160 do końca tarczy, ale wczoraj zaczęło również przygasać podświetlenie temperatury silnika i ilości paliwa. Nie wiem czym to może być spowodowane. Proszę o pomoc i jeżeli jest możliwość wskazanie punktu gdzie mógłbym to zdiagnozować.
- andrz3j
- Specjalista
U mnie objawy były identyczne. Ledy świecą, ... po chwili delikatnie mrugaja świecąc o połowę słabiej (niezauważalne praktycznie bez zdjęcia tarcz),... a po pewnym czasie wogóle nie świecą itd. Po po pewnym czasie znów świeca jakby cos nie łaczyło.. To wina ledów.wojtek_1987 pisze:Witam wszystkich,
Co do naprawy podświetlenia prędkościomierza i obrotmierza masz mini instrukcje wyżej. nie wiem jak ze zdejmowaniem wskazowek z temp i paliwa.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Miałem identycznie w passacie B5wojtek_1987 pisze:Witam wszystkich,

Jak napisał niko02 czas na wymianę. Mi przed wymiana udało się sprzedać paska i kupić Tourananiko02 pisze:Padają diody. Czas na wymianęJest temat na forum.
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
  ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania

MOJE AUTO
 ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania