Skrzynia po remoncie , słychać dziwny głos jakiegoś łożyska

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
bastek1281
Początkujący
Auto:: VW Touran1,9TDI 2005r
Imię:: Sylwek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Skrzynia po remoncie , słychać dziwny głos jakiegoś łożyska

Post autor: bastek1281 »

Witam .Mam vw tourana 1,9tdi 2005 skrzynia manualna GQM sześciobiegowa
silnik wymieniony z przyczyny walu pękniętego przy 250tys.
Przeczytałem tu wszytko na temat skrzyni biegów i nie znalazłem mojego problemu , gdy mam odpalone autko słychać dziwny głos jakiegoś łożyska, jak wcisnę sprzęgło to ten głos ustaje

-dwu mas, sprzęgło, docisk wymieniony

-skrzynia po remoncie bo piątka wyskakiwała

Nacieszyłem się tylko dwa miesiące po remoncie skrzyni aż pewnego dnia wracałem do domu i wyskoczył mi szósty bieg

wiec okazało się ze odkręciła się śruba w pokrywie od lewego kola , dokręciłem śrubę i biegi wchodzą dobrze ale zdziwił mnie minimalny luz łożyska w trybie lewym który widać na zdjęciu ,luz góra dół minimalny lewego trybu -drugi luz po miedzy podkładka która jest na zdjęciu a trybem jest 2 mm.podkładka zapiera się na łożysku i nie dolega do trybiku,podkładkę kupiłem nowa i śrubę i dalej to samo.W pokrywie są dwa łożyska czy to może być przyczyna hałasu ?

Dziwne hałas tak jak by kulki od czasu do czasu były luźne i nie jest to głośny hałas ale martwi mnie ze dobiega z pokrywy skrzyni na rozgrzanym silniku

-gdy wcisnę sprzęgło cichnie

nie telepie mi samochodu i nie jest to chyba dwu mas bo jest nowy

ale mam tez czasami problemy z biegiem wstecznym gdy nie chce wskoczyć naciskam jeszcze raz sprzęgło i wchodzi gładko .czy to może być jakieś powiązane ze sobą .
proszę o poradę wszystkich bo mechanik który mi naprawił skrzynie koszt 1700 z wyjęciem skrzyni ,odpowiedział luz musi być i mam założyć nowa podkładkę skręcić i będzie ok ale hałas dalej jest i to mnie bardzo martwi .Przepraszam za błędy -pisze z duńskiej klawiatury . ;)

Pozdrawiam Sylwek
Załączniki
IMG_9008.JPG
IMG_9006.JPG
Ostatnio zmieniony ndz gru 08, 2013 12:06 przez bastek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Skrzynia po remoncie i problemy z hałasem -prosze o pom

Post autor: Turanek »

1. W temacie nie piszemy "pomocy" - łąmiesz regulamin forum, edytuj posta i popraw temat.
2. Dobry zwyczaj przywitać się w Powitalni.
3. Trudno opisać słownie wrażenie dźwiękowe pt. "hałasy". Pracy skrzyni towarzyszą dźwięki, czasami są one słyszalne regularnie, bo dochodzi do rezonansu.
Przed pracą trzeba było dobrze przejrzeć Elsę, gdzie opisane są naprawy. Nie wiem na ile dokładnie jest opisana skrzynia biegów, ale skoro są dostępne pojedyncze elementy, znaczy się są wymienne i Elsa pewnie opisuje regulacje i wymianę.
bastek1281 pisze:ale mam tez czasami problemy z biegiem wstecznym gdy nie chce wskoczyć naciskam jeszcze raz sprzęgło i wchodzi gładko .czy to może być jakieś powiązane ze sobą
Tak się dzieje gdy następuje niepełne wysprzęglenie i wałek skrzyni biegów kręci się utrudniając synchronizację i zazębienie kół. Pytanie czy masz dobrze odpowietrzone sprzęgło, czy w całości jest wykorzystany ruch wyprzęgnika.
Spróbuj odpalić silnik na wciśniętym sprzęgle i wtedy próbuj wbić wsteczny. Czy wchodzi "na raz", czy "na dwa". Jak "na dwa" to znaczy, że synchronizatory muszą najpierw wyhamować wałek, czyli przenoszone są na niego obroty, co nie powinno się dziać.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
bastek1281
Początkujący

Re: Skrzynia po remoncie , słychać dziwny głos jakiegoś łoży

Jeśli chodzi o powitanie to zrobiłem to zaraz po zalogowaniu się na forum ;)

Sprzęgło odpowietrzyłem i nie było powietrza ,gdy odpalę silnik na wciśniętym sprzęgle i chcę wbić wsteczny to czasami wchodzi gładko a czasami czuje lekki opór przy wrzucaniu wstecznego ,robię to wolno a gdy wcisnę drugi raz sprzęgło wchodzi znakomicie wsteczny ale nie to tak mnie martwi tylko ten dźwięk z pokrywy tak jak bym słyszał kulki i teraz pytanie czy czeka mnie ponowne wyciągniecie skrzyni ?Próbowałem nagrać filmik ale praca głośnego silnika zagłusza chromot wydobywający się z pokrywy zresztą możecie spróbować posłuchać.

http://www.youtube.com/watch?v=FlrnY9ibbJM

pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony ndz gru 08, 2013 17:55 przez bastek1281, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kristouran
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kristouran »

moze wartos wymienic wysprzeglik ? koszt niewielki i raczej nie duzo roboty.
p.s. tez pracuje w Danii moze niedaleko , i bedzie okazja razem cos popatrzec ?
bastek1281
Początkujący

kristouran pisze:moze wartos wymienic wysprzeglik ? koszt niewielki i raczej nie duzo roboty.
p.s. tez pracuje w Danii moze niedaleko , i bedzie okazja razem cos popatrzec ?
czy ten delikatny hałas może być przez wysprzeglik ?
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

u mnie jest podobnie z tym hałasem, jak wcisnę sprzęgło cichnie, na zimnym cisza, jak rozgrzeje się silnik to na wolnych obrotach słychać czasami "chrobotanie" jakby luz na jakimś łożysku, czasami cicho czasami mocniej czasami wcale, ale zawsze jak wcisnę sprzęgło to słychać, mój mechanik stwierdził że to dwumas - 190tyś przebiegu, podczas jazdy nie słychać stuków, podczas obciążenia na niskich obrotach nie słychać dwumasu więc póki co tak jeżdżę, mechanik mówił że jak wciskam sprzęgło to docisk minimalizuje ten luz i dlatego ucicha hałas... może jest to jakiś element który można wymienić ? tylko w moim przypadku jeśli jest ori dwumas to nie wiem czy zabawa jest warta świeczki bo skoro by problem był w sprzęgle to podczas wyciągnięcia może lepiej już całość wymienić.
Awatar użytkownika
krychul_k
Początkujący
Auto:: Bmw E61 525D
Imię:: KRYSTIAN
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: krychul_k »

Witam. borykam sie z tym samym problemem, po wcisnieciu sprzegla cisza a jak puszcze halas. Odrazu powiem ze nie ma sensu wymieniac wysprzeglika, bo sam wymienilem i nic to nie dalo, na sachsa, wczesniej sprzeglo itd. sam robilem takze jestem pewny ze dobrze! Ale dalej wymiekam i nie wiem co dalej, nie jestem mechanikiem, cos tam sie dlubie, ale w skrzyni to juz nie dla mnie, nie wiem co robic, ale moze wspolnymi silami jakos zaradzimy, wykluczylem wysprzeglik, moze ktos bedzie cos innego wiedzial i jakos dojdziemy.
SEE YOU
bastek1281
Początkujący

Ja wymieniłem wysprzeglik i skrzynia troche ucichła ale dalej denerwuje mnie ten szamot kulek.
A jak jest u was z wymiana oleju w skrzyni?
U mnie moge tylko spuścić niecały liter i niecały liter dolać do stanu .

Zauważyłem ostatnio stojąc ukosem na gurce lewa strona skrzyni do dołu hałas ustępuje do zera

-- Wt gru 17, 2013 18:02 --

Awaria za awaria zawsze każdego roku jakaś awaria nie ma roku bez awari taki jest VW Touran
f1mlody
Początkujący
Auto:: touran 2.0tdi bmm
Imię:: łukasz

Post autor: f1mlody »

witam mam ten sam problem z tym dziwnym chrobotaniem na zimnym nic jak przejade pare km słychac to zauważyłem ze przy delikatnym ruszeniu lewarka do przodu lub tyłu dzwiek znika
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

ja w najbliższym czasie wymieniam sprzęgło i dwumas + łożysko i mam nadzieję że sprawa ucichnie... zobaczymy
motoria
Przeglądacz
Auto:: touran 1,9 BXE 2006
Imię:: Jacek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: motoria »

Mój kumpel mistrz mechanior,mówił mi kiedyś ,ze nalewa to tych skrzyń od 1.9 tdi więcej oleju.Nie pamiętam teraz jak to było,wchodzi około 2 litry ,a on leje 3 litry czy jakoś tak.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

motoria pisze:Mój kumpel mistrz mechanior,mówił mi kiedyś ,ze nalewa to tych skrzyń od 1.9 tdi więcej oleju.Nie pamiętam teraz jak to było,wchodzi około 2 litry ,a on leje 3 litry czy jakoś tak.
Jak nalewa? Od góry? Uszczelniacze nie wywalają?
Można nalać ok 0,3l wiecej unosząc prawą stronę auta do góry...
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Andrzej,jest procedura opróżniania i nalewania :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Wiesz jak przechylisz auto na kołysce na bok to i 4l powinny wejść ;) tylko po co skoro fabryka twierdzi że powinno być mniej.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
motoria
Przeglądacz
Auto:: touran 1,9 BXE 2006
Imię:: Jacek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: motoria »

andrz3j pisze:
motoria pisze:Mój kumpel mistrz mechanior,mówił mi kiedyś ,ze nalewa to tych skrzyń od 1.9 tdi więcej oleju.Nie pamiętam teraz jak to było,wchodzi około 2 litry ,a on leje 3 litry czy jakoś tak.
Jak nalewa? Od góry? Uszczelniacze nie wywalają?
Można nalać ok 0,3l wiecej unosząc prawą stronę auta do góry...
Wlewa przez mechanizm wybieraka biegów i niby ciszej skrzynie chodzą i działają. Cos mówił ze przy normalnej ilości oleju któreś łożysko czy łożyska nie mają wystarczającego smarowania i dlatego sypią się te skrzynie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
ODPOWIEDZ