Kable, kabelki - czyli jak coś o instalacji.

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Pankrowka
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Kable, kabelki - czyli jak coś o instalacji.

Post autor: Pankrowka »

Cześć,
Mam pytanko jakich przekrojów przewodów używacie do swoich modyfikacji (webasto, światła dzienne, footlight) i czy zostawiacie je w ich własnej izolacji czy czymś jeszcze zabezpieczacie, zwłaszcza w komorze silnika. Moje pytanie może jest infantylne ale planuję zrobić parę rzeczy w weekend i chciałem się podpytać.
Ja myślałem o przewodach o przekroju 0,5 wyciągnięte ze zwykłej skrętki ale zastanawiam się czy nie będą za cienkie...
Ostatnio zmieniony pn lis 28, 2011 09:44 przez Pankrowka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Kable takie jak zaleca zazwyczaj VW 0,5mm/2, w org instalacji są jeszcze cieńsze ale VW nie oferuje zamienników tago przekroju. Wszystko zalezy od tego jakie prądy tam puszczasz. Co do izolacji - to jest specjalny pancerz - cos ala rurka do spryskiwaczy - taka harmonijka, tylko przecięta wzdłóż, no i oczywiscie dobra taśma izolacyjna płucienna.
Np na CAN sa kable 0.35 ale nie ma takich, smiało mozna dac 0,5 i koniecznie muszą być skręcone.
Ostatnio trafiłem na silikonowe kable 1,5mm super sprawa, ale tylko grube.
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

Do sieci CAN można użyć skrętki UTP idealnie sie nadaje
Touran Gregora

COGITO ERGO SUM
kontakt tel 697669476
ODPOWIEDZ