podgrzewanie luster - jak uruchomić

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
tipos
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

podgrzewanie luster - jak uruchomić

Post autor: tipos »

Mam wrażenie że nie umiem włączyć podgrzewania luster. wczoraj wyjełem wkład i z próbówka sprawdzałem czy dochodzi zasilanie i nic. Zmieniałem położenie kółka lusterek, naduszałem, na pozycji 0 przesuwałem w strone ikonki podgrzewania, manipulowałem zapłonem, odpalałem a nawet próbowałem wciskać ogrzewanie tylnej szyby. Ktoś wie co moze być?
1.9 tdi 2007
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Zrób test VAG-iem ze sterownika drzwi, lusterka nawet przy dodt temp grzeja, ale nie grzeja cały czas tylko chyba po 5 min w odstepach
shaman82
Przeglądacz
Auto:: 1T1 BXF '06
Imię:: Pablo
Podziękował: 1 raz

Post autor: shaman82 »

Nie pamiętam dokładnie, a do auta mam za daleko, ale przypadkiem aby odpalić grzanie luster, nie trzeba obrócić gałki na pozycję grzania? Tak jakbyś zamiast lustra lewego lub prawego, wybrał grzanie.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

shaman82 pisze:Nie pamiętam dokładnie, a do auta mam za daleko, ale przypadkiem aby odpalić grzanie luster, nie trzeba obrócić gałki na pozycję grzania? Tak jakbyś zamiast lustra lewego lub prawego, wybrał grzanie.
własnie to zrobił.
tipos pisze: Zmieniałem położenie kółka lusterek
Awatar użytkownika
tipos
Początkujący

Post autor: tipos »

racja, nie zauważyłem ze jest opcja przekręcenia kółka w pozycje ikonki podgrzewania. Myślałem ze sie ukręci.
1.9 tdi 2007
mirek1966
Początkujący

Post autor: mirek1966 »

Witam. Nie grzeje mi lewe lusterko (prawe grzeje). Po podłączeniu pod komputer pokazuje błąd - przerwa elektryczna. Czy miał ktoś taki problem? Gdzie jest najbardziej prawdopodobna usterka? Czy powinienem zacząć od rozebrania lusterka czy tapicerki drzwi? A może w Touranie jest podobny problem jak w Sharanie i przyczyny powinienem szukać połączeniu drzwi i słupka? Proszę o pomoc i podpowiedzi.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

Proponuję zmienić wkład grzejący. Wymiana w miarę szybko i niezbyt kosztowna impreza. Najprawdopodobniej wkład grzejący lusterka uległ "spaleniu".
mirek1966
Początkujący

Jakie są orientacyjne koszty wkładu grzejącego? Na pewno muszę najpierw wyciągnąć wkład lusterka. Czytałem, że opuszczam lusterko do dołu, wkładam palce w szczelinę i ciągnę. Nawet próbowałem ale jest duży opór. Czy jak mocniej pociągnę to nie pękną mocowania?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja wymieniałem wkład grzewczy w passacie... koszt to 5 PLN + przesyłka z allegro... wymiana to bułka z masłem...
mirek1966
Początkujący

Sprawdziłem wkład lusterka. Spalona mata grzewcza (prawdopodobnie przy konektorze brak styku). Na Allegro szukałem maty grzewczej, ale nie widzę do Tourana. Czy wie ktoś gdzie kupić pasująca do Tourana mate grzewczą? Czy w servisie występuje jako część zamienna?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

mirek1966 pisze: Na Allegro szukałem maty grzewczej, ale nie widzę do Tourana. Czy wie ktoś gdzie kupić pasująca do Tourana mate grzewczą?
nie musi być idealnie dopasowana... ja kupowałem matę, którą mozna było docinać pod wymiar... zobacz od passata- maja podobne lusterka...

w ASO kupić jedynie cały wkład za ok 70 zł...
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Zobacz w intercarsie. Mają zamienniki do tourana za 35 zeta ( wkład lustra ). Według numeru z etki wkład lusterka do mojego kosztuje 240 zeta w ASO
Ostatnio zmieniony pn sty 02, 2012 23:43 przez peterb, łącznie zmieniany 1 raz.
PPD
Obrazek

Obrazek
mirek1966
Początkujący

Na Allegro maty są bez opisu w zakresie marki. Czy jesteś w stanie wskazać model, który pasuje do Passata? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

peterb pisze:Zobacz w intercarsie. Mają zamienniki do tourana za 35 zeta
Dokładnie z Alkara są fajne zamienniki
AL6471104 lewe asferyczne, podgrzewane takie kup... Masz gdzieś IC pod ręką? :?:
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Czasami jak pogrzebiesz kupisz oryginał lusterko nawet za 50zł . Ja miałem odczynienia z takim chłamem . jak stykałem lud na lusterku niechcąco stuknąłem w lusterko kupiłem taki chłam na krawędziach było widoczne ciecie z przerwami a było wklejone w oryginalny plastik i mata grzewcza była oryginalna a lusterko wycięte. Założyłem nie równo grzało a po jakimś czasie zobaczyłem zacieki w lusterku miedzy szkłem a plastikiem tak wiec pocałowało śmietnik .

Tu widać ze oryginał
http://allegro.pl/wklad-lusterka-vw-tou ... 46335.html

Ale można znaleźć tak jak pisałem za 50zł . Warto zainwestować niż 2 razy zapłacić i mieć problemy
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
ODPOWIEDZ