koszty utrzymania 2.0 TDI

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
dewiant
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2008
Imię:: Rafał
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

koszty utrzymania 2.0 TDI

Post autor: dewiant »

Cześć kolegi :lol:

Mam pytanie. Pogodziłem się z faktem, że nie znajdę Tourana 7os w benie, do którego będę mógł zamontować gaz bo jest to fizycznie niemożliwe. Dlatego zacząłem rozważać Diesela. Pisałem troszkę z @admin no i rozjaśnił mi nieco sytuację :)

Chciałbym się dowiedzieć, najlepiej od posiadaczy 2.0 TDI lub osób, które miały styczność, co nieco na temat wersji 2.0 TDI z manualną skrzynią z 2009 roku. Interesuje mnie bezawaryjność, koszty eksploatacji, koszty napraw. Wszystko co może mnie w jakiś sposób zachęcić lub zniechęcić do kupna takiej wersji.

W internecie wyczytałem, że ponoć wersje po 2007 roku tego silnika są znacznie mniej awaryjne niż wcześniej ale wiadomo jak to jest z informacjami z sieci... :)

Pozdrawiam.

BTW Starałem się przeszukać dział Silniki => Diesel ale nie znalazłem interesujących mnie odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony sob lut 22, 2014 19:13 przez Turanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Uzupełniłem tytuł wątka
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: Touran 2.0 TDI

Post autor: Damian15 »

Pier****nie o Chopinie jak dbasz tak masz wymieniasz wszystko na czas lejesz dobre płyny ekploatacyjne a nie jakieś najtańsze oleje dobre paliwo(z tym to chyba najgorszy problem) i nawet :20: :tdi: z pierwszych lat produkcji będzie latać. Odpal sobie niemieckie mobile.de i popatrz ile tam :20: mają nalatane po 300 i nawet pond 400 tys a w PL co drugi kupowany od hanldarza ma tyle z tym że właściciel o tym nie wie. I jakoś jeżdżą no ale jak już coś się skończy no to gdzież na liczniku 180 tym km a :20: już się skończyło przecież to szrot jak takie silniki można robić... I nie czytaj w intrnecie tylko lepiej wejdź na forum i poczytaj. Ci co piszą na internecie że siada to czy tamto niech poda realny przebieg i kod silnika. :20: troszeczkę będzie droższa w utrzymaniu od :19: ale za to :20: przyjemniej się wyprzedza :super:
Awatar użytkownika
dewiant
Przeglądacz

No a tak rocznie, średnio, ile można liczyć $$ na utrzymanie go w dobrym stanie. Nie mówię tutaj o przeglądzie, OC itd... Chodzi mi o średnią z napraw/wymiany materiałów eksploatacyjnych/płynów jakie trzeba władować co roku? :)
Awatar użytkownika
Tomek
Przeglądacz
Auto:: chwilowo bmw e46
Imię:: Tomek

Post autor: Tomek »

dewiant
ciężko odpowiedzieć na Twoje pytania... kupisz ładny, zadbany egzemplarz to wymienisz olej kiedy trzeba i będziesz śmigał. A jak trafisz na złoma to Twój portfel zapomni jak wygląda i pachnie gotówka :hahaha:

na marginesie moje pytanie: dlaczego twierdzisz, że fizycznie niemożliwe jest kupienie tourana pod gaz? a o silniku 1,6 mpi słyszał?
Pozdrawiam
ZWzPD
Awatar użytkownika
dewiant
Przeglądacz

Hehe, dobre. :)

Wiem, że trudne ale kto pyta nie błądzi. Chciałbym się po prostu zorientować trochę. Do tej pory jedyne czym jeździłem to benzyniaki w różnej konfiguracji :) Admin opisał mi mniej więcej jakie koszta niesie ze sobą poszczególna część eksploatacyjna (koło dwumasowe, czasami wyciąć DPF, czasami pompowtrysk, Regeneracja turbiny) ale zastanawia mnie na jakiej przestrzeni czasu mogą wystąpić takie potrzeby :).

-- So lut 22, 2014 16:02 --
Tomek pisze:dewiant
na marginesie moje pytanie: dlaczego twierdzisz, że fizycznie niemożliwe jest kupienie tourana pod gaz? a o silniku 1,6 mpi słyszał?
Słyszał ale dla mnie ważne jest by Touran był 7 osobowy... A tam już cienko z miejscem na zbiornik :(
Awatar użytkownika
Tomek
Przeglądacz
Auto:: chwilowo bmw e46
Imię:: Tomek

Post autor: Tomek »

no to przy 7 fotelach faktycznie ciężko z miejscem na butlę. W grę wchodziłaby tylko oryginalna instalacja cng- ale tego nie polecam.
Więc :20: :on:to dobry wybór
Pozdrawiam
ZWzPD
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Re: koszty utrzymania 2.0 TDI

Post autor: Dodi »

myślę, że moja opinia też Ci pomoże... co prawda sprzedałem juz swojego Highline 2.0 ale miał przejechane prawie 300 tys km... chodził super... był do konca serwisowany w ASO w Niemczech, ja go sprowadziłem z przebiegiem cos 270 tys i zrobiłem ponad 15 tys i szczerze Ci powiem, że poza olejem, tarczami z tyłu i pompką do webasta nic się nie działo... silnik sprawował sie super... wnetrze jak i nadwozie nie wykazywało oznak zuzycia... obecnie tez szukam tylko z silnikiem 2.0 TDI...
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Dodi pisze:myślę, że moja opinia też Ci pomoże... co prawda sprzedałem juz swojego Highline 2.0 ale miał przejechane prawie 300 tys km... chodził super... był do konca serwisowany w ASO w Niemczech, ja go sprowadziłem z przebiegiem cos 270 tys i zrobiłem ponad 15 tys i szczerze Ci powiem, że poza olejem, tarczami z tyłu i pompką do webasta nic się nie działo... silnik sprawował sie super... wnetrze jak i nadwozie nie wykazywało oznak zuzycia... obecnie tez szukam tylko z silnikiem 2.0 TDI...

koszty utrzymania takie same jak w 1.9... mowie to z dośwadczenia a nie ze słyszenia...
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

dewiant pisze:W internecie wyczytałem, że ponoć wersje po 2007 roku tego silnika są znacznie mniej awaryjne niż wcześniej ale wiadomo jak to jest z informacjami z sieci...
Szukaj silnika 2.0 BMM i będziesz zadowolony.
Awatar użytkownika
dewiant
Przeglądacz

admin pisze:
dewiant pisze:W internecie wyczytałem, że ponoć wersje po 2007 roku tego silnika są znacznie mniej awaryjne niż wcześniej ale wiadomo jak to jest z informacjami z sieci...
Szukaj silnika 2.0 BMM i będziesz zadowolony.
Znalazłem taki u Ciebie... Odezwę się na PW :-P
chudineze
Początkujący
Auto:: Touareg 4.2Pb + LPG, 2004
Imię:: Marek

Post autor: chudineze »

W jakiej cenie znalazłeś i jaki rocznik.
Porównam do swojej oferty ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
dewiant
Przeglądacz

38k z opłatami za 2009 rok ;)
radzik128
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD 2005
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: radzik128 »

radość z jazdy nieoceniona :20: no ale i spalanie większe niż 1.9
Awatar użytkownika
dewiant
Przeglądacz

Z tych raportów dostępnych w internetach to praktycznie nie ma różnicy ... :)
radzik128
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD 2005
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: radzik128 »

mam Tourana :20: i Passata :19: także odczuwam różnice
ODPOWIEDZ