cieżko pali na zimnym silniku
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
zawsze trzeba poczekać dłuzej niz kontrolka... po zgaśnieciu kontrolki swiece jeszcze troche grzeją... dopiero przekaźnik je rozłacza... w niektórych samochodach nawet słychać pykniecie...peterb pisze: U mnie zauważyłem, że jak rano go odpalam zaraz po zgaśnięciu kontrolki to kręci dłużej a jak poczekam jeszcze chwilę to pali dobrze.
-
gregorypeg
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Dodi
- Władca postów
4.4V, 5V, 11V jeden czort... jak na chwileczke podasz mu napiecie na krótko napewno nie spalisz, a w prosty sposó przekonasz się czy swieca grzeje... specjalnie wczoraj patrzyłem świece od 2.0 TDi... wykręciłem od kumpla ( bo tez miał takie objawy jak Muti ) co prawda od passata ale to przeciez to samo i wyszło ze ma 2 świece spalone dwie dobre... wymieniliśmy te 2 złe i zobaczymy jak dzisiaj będzie z paleniem... wszystkie świece sprawdzałem normalnie na krótko jak opisywałem wcześniej i nic sie nie stało z nimi ( żadna sie nie spaliła) wiadomo jak sie bedzie trzymac długo to sie moze przepalić ale jak na chwile podamy napiecie prosto z aku to nic sie nie stanie...AZV ma swiece 4,4V.
- Dodi
- Władca postów
to trwało juz od końca tamtej zimy... ale przez lato wiadomo świece nie grzeją wiec nic nie robił... teraz zima idzie i znowu sie zaczeło... jak temperatury spadły to zaczęły sie problemy z paleniem na zimnym... kręcic to dobrze kręcił.. tzn. zakręci rozrusznikiem dobrze i wmiare szybko zapali, tylko zaraz po zapaleniu trzesie silnikiem jakby jak, na któryś cylinder nie chodził... przy tym jest sporo dymu... po krótkiej chwili obroty wracają do normy i jest ok... po wymienie swiec i dłyższym podgrzaniu niż wskazuje to kontrolka jest wszystko ok... problem znikł... kiedys miałem to u siebie w Galaxy-m i tez były winne świece...Muti pisze:Dodi, a mógłbyś lepiej opisac jego objawy i problemy z odpalaniem?
- Dodi
- Władca postów
a jak wogole je sprawdzałes? świece zaczynają grzać ponizej 5 stopni bodajże ale na 100% nie powiem dokładnie... przy 13 na na bank nie grzały, naawet jak były dobre...Muti pisze:Ale czy przy temperaturze 13st. one mają się w ogóle załączyć?Bo one teraz po przekręceniu stacyjki nie grzeją,a kontrolka zapala się tylko na sekunde.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
No to ja mam problem z paleniem nawet jak stoi w garażu,czyli koło 10-15st. sprawdzałem dotykając do aku,a później włożyłem w kabelki i dotknęłem do wałków i przekręciłem stacyjke.Jak będę miał chwilę czasu to odepne czujnik g62 i powinny się wtedy właczyć.A przekaźnik jest podobno pod skrzynką bezpieczników pod maską.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy