Problem z klapkami nawiewu
-
manco74
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 19. TDI 2003
- Imię:: Marcin
Problem z klapkami nawiewu
Witam koledzy chciałem nawiązać do tematu niedziałających lub zacinających sie klapek nawiewu a wiem ze temat juz był poruszany i znakomicie opisany ale mam jeszcze parę małych pytań do tego wątku a mianowicie chodzi o stronę lewą i błąd dotyczący klapek V 158 i V71.
1)Chciałem przed zabraniem sie do pracy spytać czy możliwe jest że nasmarowanie tego mechanizmu bez wyciągania go bo mi sie tylko zacina ten silniczek bo jeżeli nie to z Waszych sugestii wiem juz jak to rozebrać i wymienić
2) A najważniejsza sprawa gdzie można kupić używane silniczki i jakie sa numery tych silniczków bo zanim zabiorę sie do pracy chciałbym najpierw kopić nowe - używane bo jak to rozbiorę to trochę słabo będzie sie jeździło a auto potrzebuje codziennie w razie gdyby któryś z kolegów byłby zainteresowany pomóc mi to mój TOURAN 1.9 TDI 74 kw silnik AQV 2003 r
Będę wdzięczny za pomoc.
1)Chciałem przed zabraniem sie do pracy spytać czy możliwe jest że nasmarowanie tego mechanizmu bez wyciągania go bo mi sie tylko zacina ten silniczek bo jeżeli nie to z Waszych sugestii wiem juz jak to rozebrać i wymienić
2) A najważniejsza sprawa gdzie można kupić używane silniczki i jakie sa numery tych silniczków bo zanim zabiorę sie do pracy chciałbym najpierw kopić nowe - używane bo jak to rozbiorę to trochę słabo będzie sie jeździło a auto potrzebuje codziennie w razie gdyby któryś z kolegów byłby zainteresowany pomóc mi to mój TOURAN 1.9 TDI 74 kw silnik AQV 2003 r
Będę wdzięczny za pomoc.
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
Re: Problem z klapkami nawiewu
powiem ci tak z lewą stroną to jest masakra nieźle trzeba się namęczyć żeby je wyjąć bardzo kiepskie dojście a nie ma możliwości bez wymątowania nie idzie go nasmarować jak dobrze poszukasz to koszt silniczka używanego waha się w granicach 50-60zł i z własnego doświadczenia wiem że idzie silniczki zamieniać miejscami wystarczy przełożyć końcówkę
-
manco74
- Początkujący
Wiem, że nie jest łatwo z tym silniczkiem ale jak dobrze zrozumiałem silniczki sa takie same tylko dźwigienki sa inne i wystarczy je zamienić? A jeszcze gdzie kupić taki silniczek i jaki podać symbol żeby sprzedający wiedział ze to o taki mi chodzi.
- Miki76
- ____________________

ja coś tam mam bo jedną nagrzewnicę rozebrałem już nie bardzo pamiętam jakie mają dźwigienki ale jak montowałem u siebie to zamieniałem a ziołem pierwszy z brzegu i wiadomo trzeba zrobić adaptacje i później test wszystkich
- Miki76
- ____________________

-
manco74
- Początkujący
Fotka gdzie są silniczki na tej skrzynce narzędziowej wyglądają na te które bym potrzebował a na zdjęciach z Twoim Turankiem to jeden tylko ten z biała dźwigienka a ten z czarna to do którego nawiewu bo aż tak w temacie nie jestem żeby je rozpoznać po kolorach i kształtach dźwigienek.
- Miki76
- ____________________

- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
Wszystkie silniczki sterujące różnymi klapami w Touranie są równe. Sam to potwierdzałeś Miki75 w którymś z wątków. Różnią się oczywiście dźwigienkami przyczepionymi do różnych "gwiazdek". A te gwiazdki są wciśnięte w uniwersalne gniazdo uniwersalnej obudowy silnika z trzema łapkami.
Np. te http://allegro.pl/vw-golf-5-touran-pass ... 03630.html są wszystkie równe, mimo że różnią się ostatnią literą. Mają wciśnięte różne gwiazdki.
Np. te http://allegro.pl/vw-golf-5-touran-pass ... 03630.html są wszystkie równe, mimo że różnią się ostatnią literą. Mają wciśnięte różne gwiazdki.
pozdrawiam Grzegorz
- Miki76
- ____________________

-
manco74
- Początkujący
A może któryś z kolegów forumowiczów co robił juz te silniczki w aucie jest z trójmiasta i chciałby mi przy tym pomóc oczywiście odpłatnie bo znając moje możliwości i talent połamie połowę rzeczy i będę miał jeszcze więcej roboty. Chętnych kolegów do pomocy zapraszam dostosuje do miejsca i czasu - CZEKAM NA PROPOZYCJE.