Świst powietrza
- naruot
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe 2009
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 2 razy
O to to dokładnie, "sowa" to świetna definicja tego dźwięku, zaczyna się po wysprzęglaniu i wyraźniej słychać na niższych biegach. , biorę sie do wertowania forum na tę frazę.gsmfun pisze:to pewnie mowa o "sowie" naruot w momencie puszczania gazu i przerzucania biegu slychac taki dźwięk.
Jeśli większość jest o czymś przekonana, to wcale nie znaczy, iż ma rację.
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wiele osób będzie radziło aby na "sowę" wymienić turbinę, nie rób tego za szybko. Zrób najpierw logi.
Ja wymieniłem a sowa dalej mieszka, co prawda ciszej się zachowuje ale dalej mieszka.
Ostatnio podpowiedziałem mechanikowi aby sprawdził rury do intercolera na dole. Oczywiście zaglądnął, pogrzebał i stwierdził, że wszystko ok. Co ciekawe od tamtej pory autko ożyło i "sowa" prawie zamilkła, problem powrócił po kilkuset km. Strzelam, że nieszczelność dolotu musi być bardzo delikatna i ciężko wykrywalna. Muszę sam się dokładnie przyjrzeć jak znajdę chwilę. Tak czy siak nie wymieniaj turbo od razu.
Ja wymieniłem a sowa dalej mieszka, co prawda ciszej się zachowuje ale dalej mieszka.
Ostatnio podpowiedziałem mechanikowi aby sprawdził rury do intercolera na dole. Oczywiście zaglądnął, pogrzebał i stwierdził, że wszystko ok. Co ciekawe od tamtej pory autko ożyło i "sowa" prawie zamilkła, problem powrócił po kilkuset km. Strzelam, że nieszczelność dolotu musi być bardzo delikatna i ciężko wykrywalna. Muszę sam się dokładnie przyjrzeć jak znajdę chwilę. Tak czy siak nie wymieniaj turbo od razu.
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
- Imię:: Bartosz
- Podziękował: 2 razy
Odnośnie tego świstu z pierwszych postów, to też miałem. Pewnego razu, jak trochę pocisnąłem auto, to nagle zaczęło mi jakby "dmuchać" w kratki wentylacyjne. Nawet sprawdzałem czy nie leci mocniej powietrze przy przyspieszaniu. Powodem okazał się pęknięty przewód od turbiny. Dokładniej to takie krótkie kolanko. Zalepiłem taśmą, na taśmę nałożyłem przewód gumowy o większej średnicy, ale choć zredukowało świst, to nie pomogło do końca. Przy wyższych obrotach i jeździe po górkę czasami powietrze ucieka jakby przez... usta (taki odgłos) ;-) chyb po prostu trzeba kupić nowy wąż.
- sylvio27
- Początkujący
Re: Świst powietrza
Witam ,drodzy koledzy mam problem z jakimś dziwnym dzwiękiem po wyłączeniu silnika otórz po wyłączeniu silnika po 2-3 sekundach słuchać jakiś dzwięk jakby zassanie powietrza ( podczas pracy silnika nie zauważyłem jakiś dziwnych odgłosów) miał ktoś podobną przygodę??
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
A nie mylisz tego czasem z pracą dogrzewacza? Na postoju po zgaszeniu silnika on się wychaładza przez kilkadziesiąt sekund.
- sylvio27
- Początkujący
własnie raczej podgrzewacż nie,to takie jakby człapniecie albo zassanie...pierwszy raz sie spotkałem z czyms takim to takie 2 sekundowy odgłos
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
czyżby klapa gasząca...sylvio27 pisze:własnie raczej podgrzewacż nie,to takie jakby człapniecie albo zassanie...pierwszy raz sie spotkałem z czyms takim to takie 2 sekundowy odgłos

1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Poczytajsylvio27 pisze:a co to takiego kolego,poważna sprawa??

http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1378
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
mskrapi1980 pisze:Wiele osób będzie radziło aby na "sowę" wymienić turbinę, nie rób tego za szybko. Zrób najpierw logi.
Efekt sowy to znak, że turbo zaczyna niedomagac. Przyczyny, uszkodzona łopatka strony wirujacej(gorąca), przegrzanie wirnika, niedowazenie poprzez np. Zbyt dużilości sadzy, obce ciało w dolocie uszkodziło koło kompresji.
Piszę tu o efekcie SOWY, nie mylić ze swistem.
Mam z tym doczynienia na codzień i stwierdzić mogę jedno... Jedna turbina będzie tak jeździć i jeździć a druga kleknie po kilku tygodniach.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz