Bagażnik rowerowy na klapę czy dach
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9TDI 05BKC
- Imię:: Mirosław
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Bagażnik rowerowy na klapę czy dach
Bezpieczeństwo to podstawa .Ja miałem kiedys przyczepke samochodowa przerobiona na platforme trzy rowerowa dobre rozwiazanie bo prosty montaż ,niestety musialem opchnac bo mój Turas nie ma haka 

mirek
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
zaleta platformy jest to, że nie wystaje poza obrys pojazdu... a więc nie zwiększa też oporów powietrza, nie zwiększa spalania, itd...miron pisze:Bezpieczeństwo to podstawa
- mauy
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Witajcie,
czy ktoś z Was ma bagażnik rowerowy na hak z opcją odchylania ? Chodzi mi o jakiś model z Thule - czy da się otworzyć klapę? Widziałem zdjęcia, że w niektórych samochodach pomimo odchylania klapa nadal zawadza o uchwyt.
czy ktoś z Was ma bagażnik rowerowy na hak z opcją odchylania ? Chodzi mi o jakiś model z Thule - czy da się otworzyć klapę? Widziałem zdjęcia, że w niektórych samochodach pomimo odchylania klapa nadal zawadza o uchwyt.
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
ja mam taki bagażnik ale polskiej firmy "AMOS" na 3 rowery... u mnie da sie otworzyć bagażnik jak sie uchyli ale tylko w przypadku dwóch rowerów zamontowanych...mauy pisze:Witajcie,
-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
A jak myślicie gdybym zakupił taki bagażnik nożycowy na hak to po zapakowaniu dwóch rowerów musiałbym montować dodatkowe oświetlenie ??
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Tak zdecydowanie(najważniejsze bezpieczeństwo) a w razie kolizji na pewno się policja doczepi, czego oczywiście nie życzę 

- Gregor
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
- Imię:: Grzegorz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
odgrzewam mógłby ktoś polecić coś na klapę może Turanek coś się wypowie bo kurcze zdjęć z allegro już nie ma
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 TDI 74kW 2004
- Imię:: Tomek
Ja posiadam polską uchylną platformę na hak AMOS na 4 rowery. Testowałem w zeszłe wakacje z 2 dużymi rowerami i 2 dziecięcymi. Po uchyleniu bagażnika czasem delikatnie musiałem pociągnąć jeden z rowerów bo brakowało dosłownie kilku milimetrów by otworzyć bezboleśnie klapę bagażnika. Podróżowałem z dużym psem w bagażniku więc na każdym postoju otwierałem bagażnik. Wszystko zależało od ukształtowania terenu, na którym parkowałem.
Bardzo polecam tę platformę, stosunek jakość cena jest jak najbardziej akceptowalny.
THULE wygląda na pewno solidniej i się chyba łatwiej zapina na hak, bo w AMOSIE jest śruba imbusowa, którą się dokręca do oporu. Po za tym nie widzę powodu by płacić ok 2000 zł zamiast niecałych 700zł.
Pzdr
PS.
Spalanie bez zmian więc kolejny plus za platformą
Bardzo polecam tę platformę, stosunek jakość cena jest jak najbardziej akceptowalny.
THULE wygląda na pewno solidniej i się chyba łatwiej zapina na hak, bo w AMOSIE jest śruba imbusowa, którą się dokręca do oporu. Po za tym nie widzę powodu by płacić ok 2000 zł zamiast niecałych 700zł.
Pzdr
PS.
Spalanie bez zmian więc kolejny plus za platformą

- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Ja posiadam bagażnik dachowy. Tak jak Błażej napisał taka opcja sprawia trudności z załadunkiem rowerów. Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę większe spalanie z powodu oporów powietrza. W ubiegłe lato podróżowałem trochę z rowerami na dachu i mogę powiedzieć, że średnie spalanie jest większe o 2-3 litry na 100 km. W touranie nie odczułem natomiast utraty mocy auta podczas przyspieszania tak jak to miało miejsce gdy miałem vectrę o 101 KM. Myślę, że bagażnik na hak będzie lepszym wyborem.
Wojtek
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
ja wożę rowery na uchwycie nożycowym na hak. Rozwiązanie tanie, praktyczne i niestety niekoniecznie zgodne z prawem.... Nawet pomimo posiadania belki oświetleniowej pozostaje problem tablicy rejestracyjnej i tylko dobra wola policjanta chroni użytkowników tego sprzętu przed mandatem. Podobnie jest z platformami ale może bagażnik na klapę jest wyżej i nie zasłania tablic.... W kwestii kosztów taniej mnie wyszło założyć hak ( bo nie miałem) i kupić nożyce niż porządnie zamocować 3 rowery na dachu.....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
...no tak w UE nie ma problemu tylko w PL jest problem z tablicami.... banda matolow pisze te ustawy...aawol pisze:ja wożę rowery na uchwycie nożycowym na hak. Rozwiązanie tanie, praktyczne i niestety niekoniecznie zgodne z prawem.... Nawet pomimo posiadania belki oświetleniowej pozostaje problem tablicy rejestracyjnej i tylko dobra wola policjanta chroni użytkowników tego sprzętu przed mandatem. Podobnie jest z platformami ale może bagażnik na klapę jest wyżej i nie zasłania tablic.... W kwestii kosztów taniej mnie wyszło założyć hak ( bo nie miałem) i kupić nożyce niż porządnie zamocować 3 rowery na dachu.....
- Gregor
- Zaawansowany
A na klapę ktoś coś poleci? Wozi ktoś na bagażniku na klapę? Rowery nie latają?
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
ja polecam Thule na hak są solidnie wykonane miałem już kilka sztuk i mi już zeszły a cena za używkę od 500zł wzwyż wszystko zależy od modelu
- pudel77
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9 BLS 2007 Trendline
- Imię:: Zbyszek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
w okolicach wakacji będzie możliwość wyrobienia legalnie 3 tablicy na uchwyt rowerowy. Cena 52 zeta
będzie nowelizacja rozporządzenia 

--------------------------------------------------------
bynajmniej nie znaczy przynajmniej
bynajmniej nie znaczy przynajmniej
- Gregor
- Zaawansowany