Witam. Mam problem tego typu że jest brak szóstego biegu w skrzyni manualnej . Po włączeniu szóstki i puszczeniu sprzęgła słychać jakieś zgrzytanie a autko nie przyspiesza. Poprostu jak by do końca nie wchodził i go poprostu brak, reszta biegów ok .liczę na jakąś pomoc. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz gru 04, 2011 22:21 przez sebek8001, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja cos czytałem gdzies ze 6 bieg (cholera nie moge sobie przypomniec gdzie to bylo) chodzilo o to ze wałek 6 biegu się odkrecał od skrzyni. On jest mocowany na zewnatrz - śruba, i ta śruba była lużna. Rozumiem ze pedał sprzegła odpowietrzyłes ?
Tak jest odpowietrzone wszystko. Poprostu brak szostego biegu tak jakby się właśnie cos odkrecilo i szósty bieg sie nie zazębia Fajnie by było jak by ktoś mógł opisać jak to zrobić. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
Zacznij od sprawdzenia skrzyni - tzn jak się domyslam w Twoim przypadku - udaj się juz do warsztatu. To co napisałem bylo opisane na ten sam problem na innym forum jakis czas temu.
Forum raczej jest aby pomagać sobie a nie kierować do mechanika. Więc rozebrałem sam i okazuje się że rozkrecil się wałek na którym są ułożone zebatki . Ale to nie problem.Problem teraz jest taki że posypalo się łożysko w pokrywie które podobno nie występuje na sztuki a trzeba kupić całą pokrywę (koszt pokrywy to ok 500zl) ale postaram się dokupić samo łożysko i je wprasowac. Jak zakoncze manewry prz tej skrzyni to napisze co wyszło .POZDRAWIAM
Witam
Mam taki sam problem jak kolega @sebek8001 ze skrzynią 6-co biegową, tylko u mnie w/w zjawisko dotyczy biegu piątego. Nie wiecie gdzie w małopolsce jest mechanik który mi to solidnie naprawi za rozsądną cenę?
edit
@sebek8001 dostałeś gdzieś to łożysko, czy musiałeś wymieniać całą pokrywę?