kiedy wymienić rozrząd ?!?!?!

Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: kiedy wymienić rozrząd ?!?!?!

Post autor: JacaTouran »

Vcds w ustawieniu rozrządu w CR nie pomoże :P
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

dobrze sprawdziłem?

Obrazek
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Dobrze sprawdziles, tylko synchro do bani.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

Tzn jak to zmienić? Co to.powoduje takie ustawienie jak mam?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Jest na forum, poszukaj
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

AG
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: AG »

A ja dziś odebrałem auto od mechanika. Gdy kupiłem wóz 1,5 roku temu miał 181 tkm i pełną historię serwisową z której wynikało że książkowo przy 150 tkm był robiony rozrząd w ASO w kraju wroga - komplet z pompą i płynem (listopad 2011r). Teraz mam 210 tkm i dziś zmieniłem rozrząd komplet (contitech, ruville, ina) + płyn (febi) i mikropasek (contitech). Jakoś nie wierzę w żywotność rozrządu wynoszącą 150 tkm. Może i to błąd, bo po demontażu rolka i napinacz ( logo VW) były dosłownie jak nowe po tych 60 tkm, pasek (dayco ) też i wszystko z wybitą datą 2011r więc wychodzi na to, że prawdę mam w tej historii serwisowej, ale nie dawało mi to spokoju, nie wiedziałem co tam tak naprawdę siedzi w tym silniku więc wymieniłem.
A bałem się dlatego, że wiecie jak to jest - papier papierem auto sprawdzane w każdy możliwy sposób a "cuda" się zdarzają.
W poprzednim aucie (golf 1,9 silnik AXR) rozrząd miał wytrzymać 90 tys, po 82 tys sprzedałem auto znajomemu, któremu przy 87 tys od wymiany rozrządu rozleciała się pompa wody (ruville) - na szczęście koło domu i go holowałem . I wierz tu zaleceniom producenta .
Ponadto wymieniłem zestaw sprzęgła z łożyskiem Sachs - dwumas zaczął być lekko słyszalny. Wszystko robiłem nie w ASO tylko u kolegi który od lat robi mi wszystkie auta i mam do niego 100% zaufania. Pewnie zaraz podniesie się raban że jestem paranoikiem, ale co ja zrobię że lubię mieć wszystko ok z autem i spać spokojnie...
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

AG pisze:w kraju wroga
proszę bez takich, wojna skończyła się w 1945 r.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

AG pisze:w kraju wroga
kolega kupił auto w Rosji? :hahaha:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

aki pisze:Zabuliłeś jak za zborze ....
Ok, tylko czy zakład inny niż ASO pokryje koszty naprawy/wymiany silnika, gdy pech sprawi, że w nowym rozrządzie urwie się pasek? Nie wiem jak w innych, ale w "moim" ASO - tak. Dlatego płacę więcej i nie muszę się o to martwić. Jak wygląda ta kwestia w stacjach nieautoryzowanych?

To samo dotyczy np tarcz hamulcowych. Gdy nowe oryginały, założone w ASO dziwnym trafem "pogięło", to pojechałem do ASO i założono nowiutki komplet bez żadnego gadania. Nikt nie robił ze mnie barana, który wjechał w kałuże, co akurat miało miejsce w przypadku stacji tzw "tańszej" niż ASO.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

KriSSo pisze:Dlatego płacę więcej i nie muszę się o to martwić. Jak wygląda ta kwestia w stacjach nieautoryzowanych?
I tu się z Tobą zgodzę. Ja co prawda nie korzystam z ASO ale z warsztatu sieciowego (kiedyś Q dziś Bosch serwis), wystawiają faktury, uznają reklamacje, prowadzą książkę serwisową. Każde auto ma u nich historie napraw.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

KriSSo pisze:
aki pisze:Zabuliłeś jak za zborze ....
Ok, tylko czy zakład inny niż ASO pokryje koszty naprawy/wymiany silnika, gdy pech sprawi, że w nowym rozrządzie urwie się pasek? Nie wiem jak w innych, ale w "moim" ASO - tak. Dlatego płacę więcej i nie muszę się o to martwić. Jak wygląda ta kwestia w stacjach nieautoryzowanych?

To samo dotyczy np tarcz hamulcowych. Gdy nowe oryginały, założone w ASO dziwnym trafem "pogięło", to pojechałem do ASO i założono nowiutki komplet bez żadnego gadania. Nikt nie robił ze mnie barana, który wjechał w kałuże, co akurat miało miejsce w przypadku stacji tzw "tańszej" niż ASO.

Krisso a jak padnie Ci turbo to ten super serwis też bez gadania wymieni za free?? Czy będą wałkować temat chipowania auta ;-) ???

Jestem pełen podziwu dla Twojego serwisu za dobrodusznosc, ale może dlatego tak jest bo w cenę naprawy jest już wliczona ewentualna wymiana na następną nową część ;-) ...

Powiem Ci tak... Serwis bierze za wymianę rozrządu wraz z częściami 2x tyle co ja, przy zastosowaniu tych samych części, myślę że w przypadku hamulców jest tak samo. Biorąc takie pieniądze nie widzę problemu w sprezentowaniu klientowi w razie W nowego zestawu.

Co do prowadzenia książki serwisowej to nie wiem w czym problem... Też klientom takie prowadzimy.

Ja niestety tak pochlebnej opinii na temat serwisów nie mam, ale każdy ma prawo mieć swoje zdanie.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

kiedy wymienić rozrząd ?!?!?!

Post autor: KriSSo »

W Szczecinie wymiana rozrządu z pompą wody i robocizną kosztuje w ASO1200 pln brutto bez rabatu (ja mam jeszcze ekstra 10% taniej). W warsztacie nieautoryzowanym podali cenę 1000 pln. To z pewnością taniej, tylko czy dwa razy? Pozostaje pytanie, które zadam ponownie: czy nieASO zapłaci/naprawi motor w przypadku powikłań, czy trzeba będzie walczyć w sądzie?
Ostatnio zmieniony ndz kwie 20, 2014 10:40 przez KriSSo, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Hallo, Panowie trzymamy się tematu...
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Ja wymienialne rozrząd przy przebiegu 200 tkm a interwał mam 210tkm, znajomy serwisant z ASo powiedział ze spokojnie jeszcze z 30 tkm bym pomagał, ale ze wzgledu częstych wyjazdów do Niemiec wokalem zrobić to teraz. Koszt jaki ponioslem to 1200 pln.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

KriSSo pisze:W Szczecinie wymiana rozrządu z pompą wody i robocizną kosztuje w ASO1200 pln brutto bez rabatu (ja mam jeszcze ekstra 10% taniej). W warsztacie nieautoryzowanym podali cenę 1000 pln. To z pewnością taniej, tylko czy dwa razy? Pozostaje pytanie, które zadam ponownie: czy nieASO zapłaci/naprawi motor w przypadku powikłań, czy trzeba będzie walczyć w sądzie?
Niektóre warsztaty maja oc przynajmniej w tym co ja robię, mechanik 3 lata temu przy wymianie w 307 amorow uszkodził przednia szybę, bez problemu nr polisy likwidacja szkody. Z tego co wiem to na wszystkie wpadki i błędy ma wykupione właściciel oc.
ODPOWIEDZ