Witam!
Chciałem się z Wami podzielić pewnym spostrzeżeniem.
Często zastanawiałem się czy kiedykolwiek zobaczę jakiś komunikat drogowy po wciśnięciu przycisku "traffic".
Zawsze było "0". Stwierdziłem, że pewnie nie mam jakiegoś modułu czy innego ustrojstwa którym rozbudowuje się funkcje RNS.
Jakież było moje zdziwienie kiedy na terenie Niemiec zaczęły mi się pojawiać na mapie znaki ostrzegawcze, natężenie ruchu, a komunikatów drugowych było kilkanaście jak nie kilkadziesiąt począwszy od "martwe zwierze na lewym pasie poprzez tunel zamknięty do 11.2014 po leżące przedmioty na jezdni".
Teraz już wiem i domyślam się, że informacje te wprowadzają stacje radiowe coś na zasadzie TP i RDS.
Świetny bajer! Rewelacja po prostu!
Jakie było moje zdziwienie kiedy informacje te widziałem także będąc blisko granicy słowackiej u naszych południowych sąsiadów.
A co w Polsce? NI MA! Wielka szkoda. Mam nadzieje, że jakaś stacja radiowa zacznie to wreszcie stosować i wprowadzać do systemu.
Świetna sprawa ten TRAFFIC!
Jedziesz, masz na mapie pokazane korki i ich długość, szybkość jazdy, roboty drogowe, wypadki i inne utrudnienia.
Traffic - komunikaty drogowe w RNS i ich brak w PL
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Traffic - komunikaty drogowe w RNS i ich brak w PL
Ciapek, my jak zawsze 100 lat za murzynami...
Po pierwsze zabronili np. RMF na nadawanie rozgłośni regionalnych z info dla kierowców. Po drugie była jakaś firma, która interesowała się nadawaniem za pomocą RDS informacji Traffic ale za KASĘ. W Niemczech np. jest taka usługa TMC Pro ale jest też darmowa, którą miałeś okazję doświadczyć.
Nie widać specjalnego interesu, co najwyżej w zwykłym RDS tekście pojawi się ostrzeżenie o wypadku. Na święta np. 1 listopada są nadawane regionalne komunikaty dla kierowców.
Pozostaje tylko radio kierowców np. PR1 na zasadzie PT czyli po nadaniu sygnału-pilota radio przełącza się w tryb Traffic np. przerywa odtwarzanie innych źródeł, dodaje głośności na przednie głośniki.
Dzięki funkcji Traffic Navi potrafi zmienić trasę. Ale z drugiej strony np. TMC "zwykły" w Niemczech ma duże opóźnienia (dlatego jest darmowy
) i niekoniecznie musi być korek - dzisiaj sam tego doświadczyłem 
Po pierwsze zabronili np. RMF na nadawanie rozgłośni regionalnych z info dla kierowców. Po drugie była jakaś firma, która interesowała się nadawaniem za pomocą RDS informacji Traffic ale za KASĘ. W Niemczech np. jest taka usługa TMC Pro ale jest też darmowa, którą miałeś okazję doświadczyć.
Nie widać specjalnego interesu, co najwyżej w zwykłym RDS tekście pojawi się ostrzeżenie o wypadku. Na święta np. 1 listopada są nadawane regionalne komunikaty dla kierowców.
Pozostaje tylko radio kierowców np. PR1 na zasadzie PT czyli po nadaniu sygnału-pilota radio przełącza się w tryb Traffic np. przerywa odtwarzanie innych źródeł, dodaje głośności na przednie głośniki.
Dzięki funkcji Traffic Navi potrafi zmienić trasę. Ale z drugiej strony np. TMC "zwykły" w Niemczech ma duże opóźnienia (dlatego jest darmowy

- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Traffic - komunikaty drogowe w RNS i ich brak w PL
Jak jechałem do Regensburga na początku miesiąca to w RNS 315 pokazała się informacja,że zalecana zmiana trasy z powodu korka. Zignorowałem,bo autostrada praktycznie pusta,3 pasy. Po 3 kilometrach- Stau na kolejne 7km
A wystarczyło zjechać i wjechać następnym wjazdem.
Po drodze informacji Traffic było bardzo dużo-coś koło 50-70 w Bawarii.

Po drodze informacji Traffic było bardzo dużo-coś koło 50-70 w Bawarii.

Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Odp: Traffic - komunikaty drogowe w RNS i ich brak w PL
Trafic w okrojonej wersji jest w Pl ale nadawany tylko np. Podczas długich weekendow. Sprawdźcie już jutro. Chociaż jak zawsze sto lat za murzyńskiej jestesmy. Polecam na korki navi z janosika do przetestowania