stuki przy zmianie biegów

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
rafaelo
Początkujący
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Rafał

stuki przy zmianie biegów

Post autor: rafaelo »

Witam, przy zmianie biegów szczególnie tych niższych jest takie charakterystyczne puknięcie , jakby był jakiś luz, czy to może byc cos poważnego, do tego dochodzą jakieś dziwne odgłosy podczas jazdy jakby chrobotanie, ale tylko gdy samochód jedzie ze stała predkościa lub przy zakretach, i niestety mam kilka innych przypadłości jednym słowem czy ktos może polecic warsztat najlepiej po praskiej stronie Warszawy choc oczywiście cała Wawa wchodzi w gre , samochód świezo kupiłem i wychodza teraz rózne niespodzianki.
GrzesiekD
Kandydat
Auto:: VW Touran 1.6 BSE 2009
Imię:: Grzesiek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: stuki przy zmianie biegów

Post autor: GrzesiekD »

Cześć
Prawdopodobnie będziesz miał do wymiany łożyska na wałkach i być może łożyska mechanizmu różnicowego. Ja właśnie wymieniałem to u siebie. Objawy były takie jak u Ciebie + wycie przy hamowaniu silnikiem. Przy okazji kupiłem nowe sprzęgło, bo szkoda takiej okazji do wymiany.
Jestem z Targówek więc pewnie Twoje okolice. Na Targówku są dwa zakłady robiące skrzynie. Jeden na ul. Tarnogórskiej 11, a drugi na ul. Piotra Skargi. Namiary wygooglasz w necie. Ja zdecydowałem się na ten pierwszy na Tarnogórskiej. Byłem w jednym i drugim i oba nie są tanie w mojej ocenie no ale są blisko. Ja robiłem swoją skrzynię na Tarnogórskiej 11. W sumie zapłaciłem 1300 zł + 350 zł za sprzęgło. Za wyjęcie i ponowny montaż skrzyni biorą 400 zł, więc sama naprawa kosztowała 900 zł.
rafaelo
Początkujący
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Rafał

Re: stuki przy zmianie biegów

Post autor: rafaelo »

dzięki, choć raczej mnie nie podbudowałeś:)

-- Wt maja 06, 2014 10:11 --

na szczęście okazało sie że to był tylko przegub...po wymianie stuki i zgrzytanie ustało
ODPOWIEDZ